Dnevne zakonodajne novosti / 7. februar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Bolniške za samostojne kulturnike
Tema dneva

V Levici želijo z zakonskimi spremembami urediti bolniško nadomestilo za samozaposlene v kulturi od 4. dneva bolezni naprej. "Ker nimajo delodajalca, nimajo bolniške in do 30. dneva bolezni ne dobijo nobenega nadomestila, zato so prisiljeni delati bolni, če pa ostanejo doma, nimajo sredstev za življenje," je dejala poslanka Levice Violeta Tomić. Predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi so po njenih besedah pripravili pred kulturnim praznikom, "ko se vsaj enkrat na leto zavemo, da sta pomembni kultura in umetnost".

Poročanje z javnih sej organov
Informacijski pooblaščenec poudarja, da je poročanje medijev s sej organov, ki so odprte za javnost, vedno dovoljeno, saj svobodo izražanja in medijskega poročanja urejata slovenska ustava in zakon o medijih. Če pa medij nastopa v vlogi podjetja, ki naročnikom ponuja storitev snemanja, pa tudi zanj veljajo pravila iz splošne uredbe o varstvu podatkov. S tem so se odzvali na očitke o prepovedi poročanja medijem. Do zapleta je prišlo v Občini Medvode, kjer so od informacijskega pooblaščenca prejeli zapisnik o ogledu spletnih strani in zavarovanju dokazov, iz katerega naj bi izhajalo, da poslovnik občinskega sveta ne vsebuje zadostne pravne podlage za javno objavo posnetka seje.

Trije kandidati za člana sodnega sveta
Na javni poziv za zbiranje predlogov kandidatov za člana Sodnega sveta so se prijavili Marjan Feguš, Boris Ostruh in Saša Prelič, je predsednik republike Borut Pahor sporočil poslanskim skupinam, s katerimi se bo v naslednjih dneh tudi posvetoval na to temo. Novega člana sicer iščejo po tistem, ko je Sodni svet zapustila Verica Trstenjak. Zakon o sodnem svetu določa, da predsednik republike kandidate za člana predlaga izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov. Predlagano število članov mora biti večje od števila članov, ki se volijo, vendar največ dvakrat tolikšno, kot je število članov, ki se volijo.

Pismonoše grozijo s stavko
Sindikat delavcev prometa in zvez pri Pošti Slovenije in Sindikat poštnih delavcev sta napovedala stavko za 19. februar, če do takrat ne bodo uspeli najti dogovora s poslovodstvom družbe. Kot so predstavniki obeh sindikatov znova poudarili, je njihova glavna zahteva razbremenitev zaposlenih v poštnem prometu. Predstavnica Sindikata delavcev prometa in zvez Saška Kumer je povedala, da je glavna težava v pomanjkanju kadrov, posledično pa prihaja do velike obremenjenosti poštarjev, ki praviloma delajo več kot osem ur dnevno. "Na letni ravni to pomeni kar 133.000 ur viška, kolikor je znašala lanska številka," je opozorila Kumrova.

Nadzor nad izplačili regresa in plač
Inšpektorat za delo je začel z usmerjenim nadzorom pri delodajalcih glede izplačila regresa za lansko leto. Delodajalce, ki delavcem še niso izplačali vseh prejemkov, poziva, naj to storijo še pred obiskom inšpektorjev. V tem primeru jim bodo ti izrekli le opomin ali opozorilo, so sporočili iz inšpektorata. Za neizplačilo regresa ali zamudo pri njegovem izplačilu je drugače predvidena globa v višini od 3000 do 20.000 evrov. "S stalnim izvajanjem nadzora želimo tako delodajalcem kot delavcem sporočiti, da je plačilo za delo neodtujljiva pravica delavcev, ki jo je treba dosledno spoštovati," so dodali na inšpektoratu.

Spreminjanje konkurenčne zakonodaje
Berlin in Pariz bosta v luči vse večje konkurence tujih podjetniških velikanov predlagala spremembe konkurenčne zakonodaje EU, je napovedal nemški gospodarski minister Altmaier. Tako bi zagotovili, da bodo lahko evropska podjetja pod enakimi pogoji konkurirala kitajskim podjetjem. Državi je razburila odločitev Evropske komisije, ki je prižgala rdečo luč nameravani združitvi evropskih industrijskih velikanov Siemensa in Alstoma v železniški koncern. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je odločitev komisije utemeljila z besedami, da bi združitev privedla do višjih cen storitev za potnike, prav tako bi po njenih besedah zmanjšala konkurenčnost. (TFL)