Dnevne zakonodajne novosti / 1. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Evropsko javno tožilstvo začenja operativno delo
Tema dneva

Evropsko javno tožilstvo z današnjim dnem začenja operativno delo, pa čeprav Slovenija in Finska še nista imenovali delegiranih tožilcev. Kot zagotavljajo na tožilstvu, so pripravljeni na delo v vseh sodelujočih državah, predvidene so tudi začasne rešitve v tovrstnih izjemnih primerih, ko kadrovska imenovanja niso popolna. EJT je namenjeno boju proti goljufijam v EU in zlorabam evropskih sredstev. Ta neodvisni organ EU bo pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe pri kaznivih dejanjih, ki škodujejo finančnim interesom unije.(več)

Odbor DZ za preoblikovanje uprave za informacijsko varnost v službo vlade
Odbor DZ za notranje zadeve je za obravnavo na seji DZ pripravil dopolnjeni predlog vladne novele zakona o informacijski varnosti, po katerem bi se uprava za informacijsko varnost, zdaj organ v sestavi ministrstva za javno upravo, preoblikovala v samostojno strokovno službo vlade. Predlog je podprlo 11 poslancev, osem jih je bilo proti.(več)

Sluga z zakonskim predlogom za sanacijo Celjske kotline
Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga bo v četrtek v parlamentarni postopek vložila zakonski predlog o sanaciji Celjske kotline. Kot je ocenila na včerajšnji novinarski konferenci, je priprava predloga najbolj učinkovito orodje, s katerim je možno zagotoviti, da Celje pridobi še dodatna sredstva za izvajanje ukrepov.(več)

Na pošto še drugi paket informativnih izračunov dohodnine
Finančna uprava RS (Furs) je včeraj na pošto odpremila drugi in hkrati zadnji paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2020. Vanj je vključila izračune za 567.629 zavezancev, skupaj s konec marca izdanimi 959.945 informativnimi izračuni jih je tako letos pripravila za 1.527.574 zavezancev.(več)

Pred referendumom o noveli zakona o vodah objavljeno število volilnih upravičencev
Ministrstvo za notranje zadeve je pred začetkom referendumske kampanje o noveli zakona o vodah objavilo število volilnih upravičencev v državi. Teh je 1.700.032, pri čemer jih ima 1.598.203 stalno prebivališče v Sloveniji, ostalo so izseljenci. Število je pomembno za določitev kvoruma na referendumu.(več)

Novi predsednik odvetniške zbornice je Janez Starman
Odvetniška zbornica Slovenije ima od petka novo vodstvo. Po devetih letih predsednikovanja je Roman Zaviršek vodenje zbornice predal koprskemu odvetniku Janezu Starmanu. Podpredsednika zbornice sta postala celjski odvetnik Aleksander Cmok ter njegov ljubljanski kolega Luka Gaberščik. Izvoljeni so bili za triletni mandat, so sporočili iz zbornice.(več)

Na Bohinjskem jezeru prepoved kopalnih pripomočkov in glasne glasbe
Bohinjski občinski svet je pretekli četrtek po skrajšanem postopku sprejel spremembe odlokov, ki na območje Bohinjskega jezera prinašajo več omejitev. Na jezeru prepovedujejo uporabo večjih kopalnih pripomočkov, na obali jezera predvajanje glasne glasbe, pri cerkvi sv. Janeza zadrževanje v kopalkah, na severni obali jezera pa kolesarjenje.(več)

Evropska komisija predstavila smernice za pravila o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo
Evropska komisija je predstavila smernice za pravila o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo. Sprejela je tudi izvedbeni sklep o spremljanju in poročanju o ribolovnem orodju, ki vsebuje plastiko, in o zbranem odpadnem ribolovnem orodju. S tem želijo zmanjšati količino morskih odpadkov ter spodbujati prehod na krožno gospodarstvo.(več)

Bruselj osvežil priporočilo glede omejitev potovanj
Evropska komisija je predlagala novo priporočilo glede omejitev potovanj v času pandemije covida-19, pri čemer je upoštevala izboljševanje epidemioloških razmer in pospešeno cepljenje po vsej EU. Komisija predlaga, naj za povsem cepljene in tiste, ki so covid preboleli, ne veljajo ukrepi testiranja in karantene ter naj test PCR enotno velja 72 ur.(več)

Komisija začela posvetovanje o ukrepih za okoljsko primerno zasnovo telefonov
Evropska komisija je ta teden začela javno posvetovanje o možnih ukrepih za okoljsko primerno zasnovo mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Cilj je oceniti ustreznost novih ukrepov za to, da bodo ti izdelki postali energetsko učinkovitejši in bolj trajnostni ter da jih bo lažje popraviti. Posvetovanje je odprto do 23. avgusta.(več)