Dnevne zakonodajne novosti / 26. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Levica vložila zakon za ukinitev dopolnilnega zavarovanja
Tema dneva

Levica je v DZ vložila predlog sprememb zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Novela zakona o zdravstvenem varstvu med drugim uvaja prispevek na kapitalske dohodke po stopnji 7,36 odstotka, z novelo zakona o prispevkih za socialno varnost pa urejajo dvig prispevnih stopenj za obvezno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev. Zaposlenim bi denimo prispevno stopnjo dvignili za eno odstotno točko. Predlog še ni finančno usklajen s koalicijo, pogajanja se bodo nadaljevala naslednji teden.(več)

Iz interventnega zakona umaknili ukrepe ministrstva za delo
Koalicijski partnerji so na včerajšnjem usklajevanju iz interventnega zakona umaknili tri predloge, ki se nanašajo na ministrstvo za delo, je povedala ministrica Ksenija Klampfer. Umaknjeni ukrepi se nanašajo na zajemanje premoženja, urno postavko pri osebni asistenci in varstveni dodatek, njihova vrednost pa je ocenjena na od 20 do 30 milijonov evrov.(več)

Agencija daje Adrii Airways še teden dni časa
Agencija za civilno letalstvo je dala družbi Adria Airways na voljo še teden dni, da predloži potrjen finančni načrt prestrukturiranja, sicer ji bo odvzela licenco za letenje. Družba nadaljuje pogovore s potencialnimi novimi partnerji, vlada pa bo preučila možnosti, kako bi lahko ukrepala. Letala Adrie bodo sicer na tleh vsaj do petka.(več)

SDS znova za priznanje pravic po dokupljeni pokojninski dobi
Poslanci SDS so v parlamentarni postopek znova vložili predlog dopolnitev pokojninskega zakona. Želijo izenačiti pravice zavarovancev, ki so pokojninsko dobo dokupili, s tistimi, ki se jim je doba prostovoljnega zavarovanja priznala kot pokojninska doba brez dokupa. Druga sprememba pa se nanaša na nekdanje kmečke zavarovance, so sporočili.(več)

Izmenjava informacij o denarju v tujini daje rezultate
Avtomatična izmenjava informacij med državami članicami EU pomaga državam pri učinkovitejšem boju proti izogibanju davkom, v pred kratkim objavljenem poročilu ugotavlja Evropska komisija. V sistem avtomatične izmenjave je vključena tudi Slovenija, kjer se znesek dodatno odmerjenega davka v zadnjih letih prav tako povečuje.(več)

Država lani pobrala več davkov in socialnih prispevkov
Skupni prihodki od davkov in socialnih prispevkov so se lani peto leto zapored povečali. V javne blagajne se jih je steklo skupaj 17,3 milijarde evrov, kar je 7,2 odstotka več kot leto prej. Med davki je bila rast najvišja pri obdavčitvi pravnih oseb, zahvaljujoč večji zaposlenosti so se opazno povečali tudi prilivi od dohodnine.(več)

Ministrstvo zavrača očitke okoljevarstvenikov
V osnutku slovenskega energetskega in podnebnega načrta je jasno zapisano, da se bodo opuščale subvencije za fosilna goriva, je v torek v Bruslju poudaril državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Bojan Kumer. Tako je zavrnil kritike okoljevarstvenikov, ki so pred nekaj tedni Sloveniji očitali, da načrtuje nove subvencije te vrste.(več)

Pravosodna ministrica sodnika Omerzuja prijavila KPK
Pravosodna ministrica Andreja Katič je predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja prijavila komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi zaposlitve hčerke priče, ki je na sojenju pričala zanj razbremenilno. Kot je poročal časnik Dnevnik, je ministrica prijavila sum korupcije oziroma kršitve predpisov o nasprotju interesov.(več)

V predstavniškem domu dovolj glasov za impeachment
V predstavniškem domu ameriškega kongresa zdaj 217 demokratov in en neodvisni kongresnik, nekoč republikanec Justin Amash, podpira začetek postopka odstavitve oziroma impeachmenta predsednika ZDA Donalda Trumpa. Velik del demokratov je doslej okleval.(več)