Dnevne zakonodajne novosti / 20. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 9 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
DZ podprl pavšalni prispevek v višini 29 evrov
Tema dneva

Državni zbor je na četrtkovi seji, ki se je zavlekla pozno v večer, za tretjo obravnavo pripravil predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim bi z letom 2021 ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvedli obvezni pavšalni prispevek v višini 29 evrov. Enako kot na matičnem odboru je DZ predlog nadgradil z dopolnili. Med drugim so umaknili določbo, da bi financiranje morebitnega primanjkljaja pokril proračun, dodali pa enkrat letno usklajevanje višine prispevka z rastjo povprečne bruto plače.(več)

DZ imenoval Angeliko Mlinar za novo ministrico za kohezijo
DZ je s 44 glasovi za in 43 proti imenoval Angeliko Mlinar za novo ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Za so glasovali poslanci koalicije z izjemo enega poslanca DeSUS, podprla sta jo tudi poslanca narodnosti, v SDS, Levici, NSi in dva poslanca SNS pa so glasovali proti.(več)

DZ potrdil noveli o pranju denarja in davku na tonažo
DZ je sprejel tudi novelo zakona o preprečevanju pranja denarja, ki jo je vlada pripravila po tem, ko je Evropska komisija spomladi Sloveniji izrekla opomin. Z novelo zakona o davku na tonažo pa je DZ za naslednjih deset let podaljšal posebno ureditev, po kateri za ladjarje velja alternativna oblika plačevanja davka od dohodkov pravnih oseb.(več)

Revizija javnega naročanja bo odslej hitrejša
Odločanje o zahtevkih za revizijo v postopkih javnega naročanja bo odslej hitrejše, predvsem pri velikih projektih, zoper odločitve Državne revizijske komisije pa bo mogoče uveljavljati sodno varstvo. Veljati je namreč začela novela zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, ki jo je DZ sprejel na novembrski seji.(več)

Z novelo zakona o vodah do sredstev za interventne ukrepe
Vlada je na včerajšnji seji določila besedilo novele zakona o vodah, ki spreminja dovoljeno porabo Sklada za vode. Med drugim bo tako lahko sklad financiral interventne ukrepe po naravnih nesrečah. Vlada bo zakon v DZ poslala za obravnavo po skrajšanem postopku. Na področju okolja je vlada določila še besedilo predloga resolucije o Nacionalnem programu varstva okolja za obdobje 2020-2030. (več)

Vlada tudi o financiranju in gospodarskih temah
Vlada je včeraj sprejela tudi nacionalno strategijo za razvoj bralne pismenosti 2019-2030, za aktivno politiko zaposlovanja v letu 2020 pa namenila okoli tretjino več sredstev. Sklenila je, da bodo občinam tudi v prihodnjem letu povrnili stroške, ki jih imajo z odstranjevanjem odpadkov zaradi nelegalnih prehodov meje. Odločila pa je tudi, da vozniki z novim letom ne bodo več potrebovali vinjet na hitri cesti skozi Maribor.(več)

Kovačič želi z referendumom izpodbijati še poroštveni zakon
Pobudnik referenduma zakona o drugem tiru Vili Kovačič želi z referendumom izpodbijati tudi poroštveni zakon za drugi tir in del tretje razvojne osi. Ministrica Alenka Bratušek verjame, da Kovačič ve, kaj zakon pomeni, in opozarja pred tem, "da ne bi slučajno zavajal, da njegova neuveljavitev pomeni ustavitev kateregakoli od projektov".(več)

Nesklepčnost spet onemogočila glasovanje o vojski na meji
Tudi včerajšnje nadaljevanje skupne seje parlamentarnih odborov za notranje zadeve in za obrambo, na kateri naj bi glasovali o predlogu SDS za aktivacijo izrednih pooblastil vojski pri varovanju meje, ni bilo sklepčno. Koalicija in Levica namreč sejo obstruirata. Navzoči poslanci so sklenili, da bodo za glasovanje sklicali korespondenčno sejo.(več)

Sodišče EU: Francija od Airbnbja ne more zahtevati nepremičninske licence
Sodišče EU je odločilo, da podjetje Airbnb s sedežem na Irskem v Franciji za delovanje ne potrebuje licence za nepremičninske posrednike. Airbnb kot posrednik med ponudniki stanovanj in iskalci kratkoročne namestitve opravlja "storitev informacijske družbe", je sporočilo sodišče.(več)