Dnevne zakonodajne novosti / 15. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Slovenski ribiči so se zaradi hrvaških kazni obrnili na ESČP
Tema dneva

Slovenski ribiči, ki od Hrvaške dobivajo kazni za ribolov v Piranskem zalivu, so se, potem ko so izčrpali vse pravne možnosti za pritožbo na Hrvaškem, obrnili na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Kot je za STA povedal koprski ribič Matjaž Radin, je kazni toliko, da jih sploh ne štejejo več. Hrvaški organi namreč slovenskim ribičem kazni zaračunavajo za ribolov na območju v Piranskem zalivu, ki je po arbitražni razsodbi pripadlo Sloveniji. Hrvaška pa razsodbe ne priznava in vztraja pri meji po sredinski črti.(več)

Koalicija se je seznanila s stanjem na področju davkov in šolstva
Koalicija se je na včerajšnjem tretjem vrhu seznanila s stanjem na področju davkov in sprejela nekatera izhodišča. Davčna reforma bo po besedah premierja Roberta Goloba šla v smeri manjše obremenitve dela in večje obremenitve premoženja, izpeljana pa naj bi bila do leta 2025. Časovnica prenove šolstva bo po njegovih besedah nekoliko daljša.(več)

Boštjančič: Cilj je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem
Cilj izhodišč za davčne spremembe, ki jih je ministrstvo za finance včeraj predstavilo koaliciji, je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem, v katerem se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika, je ob robu koalicijskega vrha dejal finančni minister Klemen Boštjančič. Glavne spremembe bodo pri dohodnini in obdavčitvi nepremičnin.(več)

Ambasada Rog in Delavska svetovalnica pozivata k spremembi novele zakona o tujcih
Ambasada Rog in Delavska svetovalnica pozivata vlado in poslance, naj ne sprejmejo novele zakona o tujcih in s tem preprečijo ločevanje družin. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč iz predloga nedavno črtalo odpravo pogoja izpita iz slovenskega jezika na ravni A1 za podaljšanje dovoljenja za bivanje družinskih članov. Na MNZ poudarjajo, da je znanje slovenskega jezika eden osnovnih pogojev za uspešno integracijo.(več)

V odmevnem primeru odvzetih otrok CSD sodišču predlaga dodelitev otrok materi
V odmevnem primeru odvzema treh otrok materi v mučnem postopku, ki so ga mediji razkrili pred leti, se je zgodil preobrat. Strokovni delavci na CSD so namreč ocenili, da bi moralo sodišče otroke predodeliti materi, poroča portal MMC Radiotelevizije Slovenija. Na sodišču so za STA potrdili, da so prejeli predlog za začasno odredbo. Varuh človekovih pravic pa je v odzivu na predlog CSD zapisal, da primer spremlja od vsega začetka.(več)

Ministrstvo napoveduje prenovljen sistem osebne asistence še letos
Sindikat osebne asistence in Svobodni sindikat Slovenije sta proti ravnanju zaposlovalcev, ki z izgovorom, da je javno financiranje osebne asistence vse manjše, znižujejo delavske pravice. Do sistema je kritična tudi Elena Pečarič iz družbe Za-misli. Ministrstvo za delo želi prenovo sistema, ki je med prednostnimi nalogami, končati še letos.(več)

Zimske pnevmatike z današnjim dnem niso več obvezne
Skladno z zakonom o varnosti cestnega prometa od danes zimska oprema na motornih vozilih ni več obvezna, tako lahko zimske pnevmatike zamenjamo z letnimi, v primeru da vremenske razmere to dopuščajo. Tudi spomladi smo lahko priča zimskim razmeram, zato se moramo bolj kot po koledarju ravnati po vremenu in voznih razmerah, opozarjajo na AMZS.(več)

Evropski poslanci za 40-odstotno zmanjšanje izpustov na ravni EU
Evropski parlament je sprejel revizijo uredbe o porazdelitvi prizadevanj v boju proti podnebnim spremembam, ki povečuje cilj zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov na ravni EU do leta 2030, in sicer na 40 odstotkov glede na ravni iz leta 2005.(več)

Evropski poslanci za pospešitev energetske prenove stavb
Evropski parlament je včeraj podprl tudi predlog zakonodaje za pospešitev prenove stavb s ciljem povečati njihovo energetsko učinkovitost, kar bi do leta 2030 znatno zmanjšalo emisije toplogrednih plinov in porabo energije v stavbnem sektorju. Ta naj bi do leta 2050 postal podnebno nevtralen.(več)

Bruselj s predlogom reforme trga elektrike za večjo zaščito porabnikov
Evropska komisija je predstavila predlog reforme delovanja evropskega trga elektrike, katere namen je povečati zaščito porabnikov, tako gospodinjstev kot podjetij. Poleg tega želi komisija spodbuditi naložbe v obnovljive vire energije in okrepiti konkurenčnost evropske industrije.(več)