29. oktober 2015
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Slovenja v elitni družbi

Slovenija je bila včeraj v Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku izvoljena za novo članico Sveta ZN za človekove pravice med letoma 2016 in 2018. Slovenija bo mandat članice sveta nastopila 1. januarja 2016, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Svet za človekove pravice je osrednje telo ZN za obravnavo različnih vidikov človekovih pravic in stanja njihovega spoštovanja po svetu.

Slovenija podpira prizadevanja za krepitev delovanja sveta vse od njegove ustanovitve leta 2006 in bo s temi prizadevanji nadaljevala tudi v prihodnje. Posebno pozornost bo Slovenija namenila tradicionalnim prioritetam na področju človekovih pravic: pravicam otrok, enakosti med spoloma in pravicam žensk, zaščiti ranljivih skupin prebivalstva, izobraževanju za človekove pravice in povezavi med okoljem in človekovimi pravicami.

Slovenija je letos na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja med 189 državami na svetu zasedla 29. mesto. To je šest mest višja uvrstitev kot lani, ko je Slovenija po popravljenih podatkih zasedla 35. mesto. Na prvem mestu ostaja Singapur, sledita Nova Zelandija in Danska, je razvidno iz raziskave Doing Business 2016.

Vlada bo že na današnji seji obravnavala vse možne ukrepe, ki jih bo treba sprejeti ob morebitnem neupoštevanju zavez z nedeljskega mini vrha EU-Balkan, je na novinarski konferenci po seji sveta za nacionalno varnost dejal predsednik vlade Miro Cerar. Sam je pripravljen storiti vse, da se zavaruje slovenske interese in lokalno prebivalstvo, pravi.

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je včeraj s 13 glasovi za in nobenim proti podprl sindikalni predlog spremembe definicije minimalne plače. Na seji so se mnenja kresala predvsem med predstavniki sindikatov in delodajalcev, saj slednji menijo, da so sindikati z vloženim predlogom zakonodajnih sprememb kršili socialni sporazum.

Predstavniki Radia Študent so v DZ vložili več kot 3000 podpisov državljanov za začetek zbiranja 40.000 podpisov za zahtevo referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi. Pobudniki so zadovoljni, ker se s tem odpira možnost javne razprave o tej temi, nasprotniki pa jim očitajo nedržavotvornost.

Predsednik republike Borut Pahor se je včeraj z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti posvetoval o izboru kandidatov za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP). Posredujejo mu različna stališča. V SMC so za to, da v DZ pošlje pet kandidatov, ki jih je izpostavila tudi vlada, v SDS predlagajo tri kandidate.

Ustavno sodišče ni sprejelo ustavne pritožbe nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal, ki jo je vložila zoper odločitev vrhovnega sodišča iz leta 2012. To je pritrdilo upravnemu sodišču, ki se je izreklo za nepristojnega za obravnavo njene tožbe zoper mnenje protikorupcijske komisije. Mnenje je bilo razlog za njen odstop z mesta ministrice.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 29.10.2015 - 29.10.2015 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   1 novost     1 novost 5 novosti
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO   1 novost 1 novost     1 novost
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   2 novosti     2 novosti  
5. JAVNE FINANCE   2 novosti        
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   6 novosti   3 novosti 1 novost  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI            
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         1 novost 1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   1 novost   2 novosti 1 novost  
10. MEDNARODNI ODNOSI   1 novost        
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex