Dnevne zakonodajne novosti / 10. maj 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 56/2019 z dne 17.9.2019
TEMA DNEVA
Dogovor za manj plastičnih vrečk
Tema dneva

Vlada je sprejela sklep, da s Trgovinsko zbornico Slovenije sklene dogovor v obliki Kodeksa o zmanjšanju prodaje plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti. Kodeks je prostovoljen in predvideva, da bodo lahke plastične nosilne vrečke z blagajn umaknjene s 1. septembrom. Prav tako trgovci, ki bodo pristopili h kodeksu, ne bodo smeli prodajati recikliranih plastičnih vrečk, ki ne vsebujejo najmanj 80 odstotkov reciklata. Seznam podpisnikov kodeksa bo javno dostopen na spletni strani trgovinske zbornice.(več)

Odbor DZ ni ponovno potrdil preimenovanja praznika
Odbor DZ za delo, ki je na nujni seji obravnaval zahtevo DS za ponovno odločanje o spremembi zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ni sprejel sklepa, da je sprememba zakona ustrezna. Za sprejetje sklepa bi bilo potrebnih devet glasov, medtem ko je zanj glasovalo le osem poslancev. Proti sklepu sta glasovala dva.(več)

Večini v javnem sektorju minimalen regres
Večina zaposlenih v javnem sektorju bo letos po vsej verjetnosti dobila regres v višini 886,63 evra. Izjema so le najslabše plačani, ki naj bi jim pripadlo 1050 evrov. Takšna je končna ponudba vlade, s katero sicer sindikati niso zadovoljni, a bodo o njej v naslednjih dneh odločali na svojih organih.(več)

Priprave na pravdo glede preiskav v Banki Slovenije
Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine vlade za pomoč pri pripravi odgovora na tožbo Evropske komisije proti Sloveniji pred Sodiščem EU v zvezi s kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije leta 2016. Bruselj se je za sprožitev postopka pred Sodiščem EU odločil januarja, tožbo proti državi pa je vložil aprila.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Na včerajšnji seji je vlada med drugim tudi sklenila koncesijsko pogodbo z družbo 2TDK za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, potrdila načrt dejavnosti vlade za projekt Svetovni dan čebel do leta 2022 in določila besedilo novele zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike, s katero se spodbuja nadaljnji razvoj elektronskega poslovanja javne uprave in gospodarstva.(več)

Državna podpora kmetom do 25.000 evrov
Vlada je potrdila spremenjeno uredbo o pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu, s katero se najvišji znesek pomoči, ki se lahko razdeli na kmetijo v treh letih, povečuje s 15.000 na 25.000 evrov. Znesek se, sicer tudi na ravni EU, zvišuje zaradi velike pojavnosti naravnih nesreč.(več)

Vlada ne nasprotuje predlogu glede skupnosti študentov
Vlada je sprejela mnenje k predlogu novele zakona o skupnosti študentov, ki ga je v obravnavo predložila skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS). Vlada predlogu ne nasprotuje pod pogojem, da se celostno uredi organizacijska oblika ŠOS. Mnenje bo posredovala državnemu zboru, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.(več)

Poslanec Horvath še ne razkriva, kateri funkciji se bo odrekel
Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, ki ga je KPK zaradi zastopanja Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti opozorila na nezdružljivost funkcij, še ne razkriva svoje odločitve, kateri funkciji se bo odrekel. To bo storil po preteku 15-dnevnega roka od prejema opozorila KPK, pri čemer pa ni znano, kdaj je opozorilo prejel.(več)

Nov projekt zoper izkoriščanje delavcev
Delavska svetovalnica je zagnala nov projekt PO-MOČ, s katerim želi identificirati potencialne žrtve delovnega izkoriščanja, jih neposredno informirati o njihovih pravicah in opolnomočiti za zmanjšanje tveganja delovnega izkoriščanja. Ozavestiti si želi tudi delodajalce, zlasti v panogah, kjer so zlorabe najpogostejše.(več)