Dnevne zakonodajne novosti / 27. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
V javni obravnavi predlog zakona o davku od virtualnih valut
Tema dneva

Ministrstvo za finance je v javno obravnavo poslalo predlog zakona o davku od virtualnih valut. Ta za fizične osebe predvideva 10-odstotno obdavčitev v primeru menjave za fiat valuto ter v primeru nakupov, opravljenih z virtualno valuto. Zakon se ne bi uporabljal za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in imajo virtualno valuto med sredstvi dejavnosti, niti ne za pravne osebe. Meja za nastanek obveznosti bi bila unovčenih 15.000 evrov v letu, predlog pa omogoča tudi alternativno možnost plačila davka od ustvarjenega dobička.(več)

DZ prestavil odločanje o kandidatu za ustavnega sodnika Svetliču
Državni zbor včeraj ni glasoval o predlogu predsednika republike Boruta Pahorja za imenovanje Roka Svetliča na mesto ustavnega sodnika. DZ je namreč sklenil, da odločanje preloži na eno od prihodnjih sej. Svetlič je sicer že četrti kandidat, ki ga je predsednik republike predlagal za naslednika sodnice Dunje Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani.(več)

Predlog za ureditev področja dolgotrajne oskrbe primeren za nadaljnjo obravnavo
Poslanci so na včerajšnji seji DZ s 45 glasovi za in nobenim proti ocenili, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi primeren za nadaljnjo obravnavo. V več poslanskih skupinah so ob prvem branju že napovedali, da bodo zakonodajni predlog skušali dopolniti oz. spremeniti z dopolnili. Največ kritik je sicer letelo na pomanjkanje vira financiranja.(več)

Razbremenitve pri dohodnini korak bližje uveljavitvi
Predlog novele zakona o dohodnini, ki med drugim prinaša zvišanje splošne olajšave in posledično višje neto plače za vse, gre v nadaljnji postopek. Da je primeren za nadaljnjo obravnavo, je včeraj ob obstrukciji večjega dela opozicije menilo 43 poslancev, proti so bili trije.(več)

Novela zakona o igrah na srečo v nadaljnjo obravnavo
DZ je ob obstrukciji Levice, SAB, SD, LMŠ in nepovezanih poslancev z 39 glasovi za in dvema proti sklenil, da je predlog novele zakona o igrah na srečo primeren za nadaljnjo obravnavo. Novela bi med drugim prinesla delno liberalizacijo področja in omogočila več prirediteljev klasičnih iger na srečo.(več)

Prepoved frackinga že četrtič padla v vodo
Poslanci so s petimi glasovi za in 38 proti zavrnili nadaljnjo obravnavo predloga novele zakona o rudarstvu, ki so ga v zakonodajni postopek z željo prepovedati hidravlično lomljenje v Sloveniji, s tem pa preprečiti načrte britanske družbe Ascent Resources za vrtanje v Petišovcih, v postopek že četrtič vložili v Levici, LMŠ in SD.(več)

Novela zakona o poslancih končala zakonodajno pot
Zakonodajno pot je prav tako končal predlog novele zakona o poslancih, s katero so poslanci NeP in SD predlagali drugačno ureditev nezdružljivosti funkcij poslancev. S predlogom, po katerem bi črtali predvideno sankcijo prenehanja poslanskega mandata, namesto tega pa za kršitve predpisali odvzem poslanske plače, drugih poslanskih skupin niso prepričali.(več)

Predlog za spodbujanje gradnje javnih najemnih stanovanj neuspešen
Tudi predlog zakona o spodbujanju gradnje javnih najemnih stanovanj, ki so ga pripravili v petih opozicijskih poslanskih skupinah, po mnenju DZ ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek je zato napovedal, da bodo mladi podporo za zakon iskali na terenu.(več)

DZ za upoštevanje varuhovih priporočil, ponovno imenovanje namestnika neuspešno
DZ je sprejel priporočilo k poročilu varuha človekovih pravic za lani, s katerim so vsem institucijam in vsem funkcionarjem na vseh ravneh priporočili upoštevanje priporočil iz varuhovega poročila. V njem je predlaganih 128 novih priporočil. So pa poslanci s 26 glasovi proti in 17 za zavrnili ponovno imenovanje Mihe Horvata za namestnika varuha človekovih pravic.(več)

ESČP zaradi nedostopnosti volišč razsodilo v prid invalidoma iz Slovenije
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da je Slovenija diskriminirala invalida Franca Toplaka in Iztoka Mraka, ko jima vrhovno in ustavno sodišče nista omogočila, da na sodišču pred glasovanjem zahtevata prilagoditve volišča. Slovenija bo morala plačati skupno 6400 evrov odškodnine.(več)