12. januar 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Podjetniki svarijo politike

Politika si glede na resnost razmer jemlje bistveno preveč časa za svoje postopke in manevre, je za STA v odzivu na zavrnitev kandidature Zorana Jankovića za mandatarja v DZ menila izvršna direktorica združenja Manager Sonja Šmuc. Sedaj je po njenem mnenju najpomembnejše vprašanje, kdaj bomo dobili stabilno vlado.
Izgubljen je bil mesec dni, v tem času se je tveganje Slovenije kot države samo povečalo, ceno tega pa bomo zelo konkretno občutili vsi državljani in mnoga podjetja skozi višje obrestne mere in težjo dostopnost do denarja, ocenjuje Šmučeva. "Ni videti, da bi si politiki to jemali k srcu," dodaja.

Šmučeva ob tem ostaja prepričana, da se Slovenija zmore uvrstiti med 15 najrazvitejših evropskih držav. A vprašanje je, če je vsak pripravljen opraviti svoj kos dela. "Politika nas v zadnjem času s svojimi dejanji o tem še ni prepričala," še pravi Šmuceva.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) poziva premiera Boruta Pahorja, naj vlada v četrtek ne sprejme predloga novele insolventnega zakona, s katero namerava omiliti pogoje za začetek postopka prisilne poravnave. To bi pomenilo neposredno "legalizacijo kraje" malim upnikom, opozarja OZS. Da bo vlada predlog omenjenega zakona skupaj s še nekaterimi drugimi v četrtek poslala v obravnavo v DZ, je Pahor napovedal v ponedeljek po prihodu iz bolnišnice. Čeprav vlada opravlja le tekoče posle, pa mednarodne in domače finančne ter gospodarske okoliščine od nje zahtevajo, da nemudoma primerno ukrepa, je pojasnil.

V Sloveniji se je šibka gospodarska aktivnost nadaljevala tudi v začetku zadnjega lanskega četrtletja, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Rast izvoza se je v prehodu iz tretjega v četrto trimesečje upočasnila, ocenjuje urad ter sklepa, da se bo nizka gospodarska aktivnost nadaljevala tudi v prihodnje.
Poleg šibke gospodarske aktivnosti Umar med značilnostmi konca leta 2011 izpostavlja še poslabšanje razmer na trgu dela ter stagnacijo kreditne aktivnosti domačih bank.

Slovenska ustvarjalca Boštjan in Žiga Virc napovedujeta dokumentarno dramo o domnevnem skrivnem jugoslovanskem vesoljskem programu, ki naj bi ga ZDA odkupile od Tita. Na portalu YouTube sta objavila napovednik z naslovom "Houston, težave imamo", ki si ga je ogledalo več kot 300.000 ljudi, vzbudil pa je tudi veliko pozornosti v hrvaških medijih.
Mlada slovenska avtorja napovedujeta "razkritje ene največjih skrivnosti vesoljske tekme med hladno vojno". Predmet njune raziskave je "skrivnostna resnica", po kateri naj bi ZDA v začetku 60. let minulega stoletja odkupile jugoslovanski vesoljski program, potem ko so ugotovile, da izgubljajo boj s takratno Sovjetsko zvezo v tekmi za osvajanje vesolja.

Sodišče v Parizu je zavrnilo zahtevo dedičev ustanovitelja francoskega avtomobilskega velikana Renault, ki so od Francije zahtevali odškodnino zaradi odvzema in nacionalizacije podjetja leta 1945 zaradi sodelovanja njihovega pradedka z nacisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Tožniki, sedem pravnukov ustanovitelja podjetja Louisa Renaulta, so že sporočili, da se bodo na sodbo pritožili.
Louis Renault je z bratom podjetje ustanovil leta 1898. V času nacistične okupacije je bilo podjetje pod nadzorom nacistov, izdelovalo pa je opremo za nemške vojake. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 12.1.2012 - 12.1.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   1 novost       1 novost
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   3 novosti       1 novost
5. JAVNE FINANCE   4 novosti        
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   5 novosti       1 novost
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI            
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   1 novost        
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex