Dnevne zakonodajne novosti / 29. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
DZ potrdil drugi paket ukrepov, vlada sprošča omejitve
Tema dneva

Državni zbor je včeraj sprejel drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Poleg tega je DZ z novelo t. i. megazakona po dveh tednih med prejemnike pomoči uvrstil še dodatne upravičence. Potrdil je tudi postopno sproščanje ukrepov na sodiščih in v javni upravi, medtem ko je vlada dopolnila seznam izjem, za katere ne velja več prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev.(več)

Znova odprte knjižnice, v ponedeljek tudi vrtovi gostinskih lokalov
Vlada je sinoči na dopisni seji odločila, da bo s ponedeljkom med drugim spet dovoljena strežba gostinskih lokalov na prostem. Že danes pa se sprošča delovanje knjižnic, galerij in muzejev, pa tudi storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarstvo. Hkrati je odpravljena določba o izkazovanju starosti v trgovinah. Sicer pa se odpirajo tudi cerkve.(več)

Vlada o načrtu sproščanja omejitvenih ukrepov
Danes bo vlada obravnavala načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost, je na Twitterju napovedal premier Janez Janša. Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti.(več)

Ustavno sodišče zavrnilo pritožbo starih staršev "koroških dečkov"
Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo, ki sta jo stara starša t. i. koroških dečkov vložila zoper odločitev celjskega sodišča, ki v nepravdnem postopku ni ugodilo njunemu predlogu za spremembo stikov z mladoletnima vnukoma. Želela sta stike tudi med vikendi, prazniki in počitnicami ter da bi ti potekali brez nadzora centra za socialno delo.(več)

Informacijska pooblaščenka o izjavah ministra Hojsa glede protestnikov
V uradu informacijske pooblaščenke iz izjav ministra Aleša Hojsa sklepajo, da je policija dobila usmeritve, da vsakršno gibanje po javni površini, četudi na predpisani razdalji, pomeni sum storitve katerega od kaznivih dejanj v zvezi z zdravjem. "To je v demokratični družbi lahko resen razlog za skrb glede posegov v človekove pravice," opozarjajo.(več)

Zadeve v zvezi z epidemijo bodo ustavno sodišče obremenile za več let
Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je prejšnji teden v intervjuju za Delo dejal, da bodo zadeve z zvezi z ukrepi proti epidemiji ustavno sodišče obremenile še za več let po sprejetju, čeprav jih obravnavajo absolutno prednostno. Knez se je zavzel tudi za spremembo ustave, s katero bi se zmanjšalo število zadev, o katerih odločajo ustavni sodniki.(več)

DZ potrdil spremembe v sestavi ter vodstvu preiskovalnih komisij in delovnih teles
DZ je včeraj potrdil spremembo sklepov o sestavi in imenovanju članov preiskovalnih komisij DZ. Imenovali so tudi predsednike in podpredsednike delovnih teles in novo sestavo parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo bo vodil poslanec opozicijske SD Matjaž Nemec. DZ pa je imenoval tudi sedem novih programskih svetnikov RTVS.(več)

Države s podrobnimi načrti rahljanja ukrepov, ministri EU o odpiranju meja
Države so včeraj nadaljevale s predstavitvami načrtov rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, pri čemer jih vse več načrtuje množična testiranja. Notranji ministri EU pa so govorili o ponovnem odpiranju meja in uporabi aplikacij za sledenje širjenju okužb. Minister Aleš Hojs je bil glede odprtja meje s Hrvaško optimističen.(več)

Bruselj z bančnim svežnjem za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij
Evropska komisija je sprejela sveženj bančnih predpisov za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij v EU. Temeljni namen je zagotoviti, da bodo lahko banke z nadaljnjim posojanjem denarja pomagale ublažiti hude posledice pandemije koronavirusa za gospodarstvo, pojasnjujejo v Bruslju.(več)