19. september 2013
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Proračun rešen

Proračun za prihodnje leto in interpelacija proti finančnemu ministru Urošu Čuferju očitno ne bosta zamajala vladne koalicije. Ministrska ekipa je namreč včeraj uskladila vse ukrepe, ki bi lahko ogrozili pripravo proračuna, koalicijske stranke pa zagotavljajo, da Čuferjevega odhoda ne bodo podprle. Pokojnin ne bodo zniževali niti ne bodo posegali v letni dodatek za rekreacijo upokojencev in tudi kriznega davka ne bo. Bo pa vlada ukinila seniorsko olajšavo pri dohodnini za starejše od 65 let, in sicer za tiste, ki prejemajo prihodke nad 1400 evrov na mesec.

Odbor DZ za gospodarstvo je v včerajšnji drugi obravnavi sprejel številne amandmaje k noveli zakona o gospodarskih družbah. Zakonodajno pravna služba je opozorila, da tak način noveliranja ni pravilen, opozicija pa, da je besedilo pomanjkljivo. V predlogu novele zakona o podpornem okolju za podjetništvo bo vlada nekaj členov do seje DZ še dopolnila.

Slovenija je na lestvici ekonomske svobode, ki jo objavlja društvo Svetilnik v sodelovanju z Mrežo ekonomske svobode, letos med 152 državami zasedla 97. mesto. To je pet mest slabše kot lani. Najbolje so se odrezali Hongkong, Singapur in Nova Zelandija, med državami EU pa Finska, Velika Britanija in Danska. Največje omejitve ekonomske svobode v Sloveniji ostajajo preobsežen državni aparat, davčni primež, nefleksibilnost trga dela, prevelika regulativa, negativni odnos do tujih investicij in šibka pravna država, so sporočili iz nevladne organizacije Svetilnik.

Parlamentarni odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je seznanil s poročilom o delu policije za leto 2012. Državni sekretar na ministrstvu Boštjan Šefic je ocenil, da je bilo lansko leto za slovensko policijo uspešno, članice in člani odbora pa so to oceno potrdili.

Državnotožilski svet je na torkovi seji sprejel sklep, da vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan ustreza tožilski službi, so za STA potrdili v Državnotožilskemu svetu. Izdelavo ocene je junija zahteval generalni državni tožilec Zvonko Fišer po aferi Tovšak.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
19.9.2013 Zakon o državnem tožilstvu (ZDT-1) (RS 58-2713/2011) Sprememba
19.9.2013 Zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami Evropske unije (ZSKZDČEU) (RS 102-5065/2007) Preneha veljati
19.9.2013 Zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami Evropske unije (ZSKZDČEU-1) (RS 48-1858/2013) Se začne uporabljati

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 19.9.2013 - 19.9.2013 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   2 novosti     1 novost 1 novost
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         2 novosti 1 novost
5. JAVNE FINANCE   1 novost     2 novosti  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   4 novosti     2 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       3 novosti 2 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         1 novost  
9. ZDRAVSTVENI SISTEM         1 novost  
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE