Dnevne zakonodajne novosti / 28. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Sloveniji opomin glede direktive o nepoštenih trgovinskih praksah
Tema dneva

Evropska komisija je več držav članic, tudi Slovenijo, pozvala k prenosu direktive o nepoštenih trgovinskih praksah med podjetji v verigi preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi v nacionalno zakonodajo. Direktiva, ki je bila sprejeta aprila 2019, zagotavlja zaščito za evropske kmete ter mala in srednja velika podjetja pred šestnajstimi nepoštenimi trgovinskimi praksami s strani velikih udeležencev v prehranski verigi. Rok za prenos je potekel 1. maja.(več)

Pahor imenoval tri nove člane Uradniškega sveta
Predsednik republike Borut Pahor je imenoval tri člane Uradniškega sveta, ki jih v skladu z zakonom izbere izmed strokovnjakov s področja javnega sektorja. To so Albin Igličar, Helena Kamnar in Andrej Kohont, so sporočili iz urada predsednika republike.(več)

Oštir in Frank Eler sta se prijavila tudi na novi razpis za delegirana tožilca
Matej Oštir in Tanja Frank Eler sta se prijavila tudi na ponovljeni razpis za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, je poročal Radio Slovenija. Državnotožilski svet ju je izbral že po prvem razpisu, a ga je vlada razveljavila. Na pravosodnem ministrstvu so za STA navedli, da do izteka roka niso prejeli prijav na novi razpis.(več)

Predsednica lekarniške zbornice: Sprejem takšnega zakona vodi v zapiranje lekarn v manjših krajih
Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič je v pogovoru za STA opozorila na posledice predlaganih sprememb zakona o lekarniški dejavnosti. "Praksa iz vseh evropskih držav, kjer so deregulirali lekarniško mrežo, je pokazala, da se lekarne skoncentrirajo v velikih mestih, zaprejo pa tiste v manjših krajih," je izpostavila.(več)

Razrešeni predsednici kranjskega sodišča ni uspelo s tožbo proti sodnemu svetu
Vrhovno sodišče je v upravnem sporu odločilo, da je sodni svet upravičeno sprejel odločbo, s katero je Janji Roblek zaradi nepravilnosti pri razvrščanju sodnikov v plačne razrede odvzel vodenje kranjskega sodišča, je poročal Dnevnik. Vodenje kranjskega sodišča je tako začasno prevzela podpredsednica sodišča Špela Jakopič.(več)

Ministrstvo s projektom za boljše prostorsko načrtovanje
Ministrstvo za okolje in prostor je zagnalo projekt Pilot MOP. Njegov namen je vzpostaviti pogoje za uspešno implementacijo novosti na področju prostorske in gradbene zakonodaje, nadgraditi sodelovanje med državo in lokalnimi skupnostmi ter spodbuditi občine in razvojne regije k povezovanju prostorskih podatkov.(več)

Aplikacija za preverjanje pogojev PCT še vedno v nadgradnji
Aplikacija za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil za mobilne naprave je še vedno v nadgradnji, so za STA včeraj pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). GZS medtem izvajalce gostinskih storitev opominja, da morajo s pisnim obvestilom na vidnem mestu potrošnike obvestiti o nujnosti izpolnjevanja PCT pogojev ter spoštovanje tega pogoja preverjati pred vstopom v prostor.(več)

Evropske države spričo naraščanja okužb širijo uporabo covidnega potrdila
Zaradi hitrega naraščanja primerov okužbe z močno nalezljivo različico novega koronavirusa delta vse več držav v Evropi uvaja digitalno covidno potrdilo tudi v javnem življenju. Z uvajanjem dodatnih omejitev pri dostopu do gostinskih obratov in množičnih prireditev želijo obenem pospešiti cepljenje proti covidu-19 med prebivalstvom.(več)

Evropska komisija bo obravnavala hrvaško zahtevo za zaščito vina prošek
Evropska komisija je sprejela zahtevo za priznanje tradicionalne oznake porekla za prošek, kar je še en korak proti zaščiti tega sladkega dalmatinskega vina, so včeraj sporočili iz urada hrvaškega socialdemokratskega evropskega poslanca Tonina Picule. Hrvaška zahteva je razburila Italijo, ki ima vino s podobnim imenom prosecco.(več)