Dnevne zakonodajne novosti / 18. oktober 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Zelena luč za začasno uporabo Cete
Tema dneva

Odbora DZ za zadeve EU in za gospodarstvo sta po večurni razpravi, ki je večinoma potekala za zaprtimi vrati, prižgala zeleno luč podpisu trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) in njegovi začasni uporabi. Slovenija je bila med državami, ki so dosegle, da bodo Ceto poleg Evropskega parlamenta potrjevali tudi nacionalni parlamenti, da se bo začasno izvajal le del sporazuma, ne celoten, in da je iz začasne uporabe izvzeto investicijsko sodišče za reševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS). Del sporazuma se bo začasno začel uporabljati po potrditvi v Evropskem parlamentu, kar naj bi se zgodilo konec tega leta ali v začetku naslednjega. O slovenski ratifikaciji Cete bo odločal DZ.

Jadranka Sovdat bo vodila ustavno sodišče
Jadranka Sovdat, ki so jo ustavni sodniki izvolili za novo predsednico sodišča, je bila leta 1994 imenovana za svetovalko ustavnega sodišča, za tem pa tudi za namestnico generalnega sekretarja ustavnega sodišča. Ustavna sodnica je od decembra 2009, v letu 2013 je prevzela dolžnosti podpredsednice. Je avtorica več znanstvenih monografij s področja ustavnega prava, kot zunanja sodelavka pa sodeluje pri predmetu ustavno procesno pravo na ljubljanski pravni fakulteti. Sovdatova bo na mestu predsednice sodišča 31. oktobra nasledila Miroslava Mozetiča. Mesto podpredsednice bo prevzela Etelka Korpič-Horvat.

Korak bližje Uberju
Ministrstvo za infrastrukturo bo predvidoma do konca leta pripravilo predlog sprememb zakona o prevozih v cestnem prometu, s čimer bomo po besedah premierja Mira Cerarja stopili korak proti sodelovanju z Uberjem. Pri tem pa vlada ne bo dovolila, da bi prišlo do kršenja pravic taksistov, je v odgovoru na poslanska vprašanja v DZ zagotovil Cerar. "Spreminja se način našega delovanja in Slovenija je država, ki ima veliko priložnosti, ki jih mora izkoristiti. Moramo biti pogumni in samozavestni, da uvedemo novosti," je poudaril. Ob tem pa je dodal, da novosti uvajamo z dialogom in zdravo mero kritičnosti.

Preprosteje do nižjega plačila za vrtec
Ravnateljice in ravnatelji vrtcev na strokovnem srečanju v Portorožu razpravljajo o umeščenosti otrok v spreminjajoče se učno okolje 21. stoletja. Zbrane je nagovorila tudi ministrica Maja Makovec Brenčič, ki je glede predvidenih zakonskih sprememb omenila predlog novele zakona o vrtcih, ki bo med drugim poenostavila postopke uveljavljanja znižanega plačila staršev za vrtec ter določila pravne podlage, ki bodo občinam omogočile priznavanje popustov in drugih ugodnosti staršem pri plačilu vrtca. V pripravi je tudi novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Kako organizirati šolske ekskurzije
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in gospodarski minister Zdravko Počivalšek bosta poiskala zakonodajne rešitve, ki bi šolam omogočile organizacijo ekskurzij v lastni režiji. Odmeva namreč zgodba, ko je ljubljanski Osnovni šoli Prežihovega Voranca tržni inšpektorat prepovedal izvedbo ekskurzije na Dunaj. Tovrstne ekskurzije nikakor niso tržna aktivnost in vsaka strokovna ekskurzija, ki zasleduje učne cilje, mora vključevati le dejanske stroške, ki nastajajo z izvedbo tega programa, je dejala Makovec Brenčičeva. To ravnatelji po njenih zagotovilih tudi izvajajo in strogo zagovarjajo.

TFL Glasnik: pogovor s Sandro Turnšek
"Ko sem pred osmimi leti govorila o uvajanju ekološke hrane v prehrano otrok, me ni nihče razumel. Nemalokrat smo bili celo tarča posmeha." Tako pravi solastnica in direktorica mlekarne Krepko o pogumni odločitvi s pravo vizijo. Na vprašanje, na kaj je v svojem življenju najbolj ponosna, pa odgovarja: "da hodim skozi življenje s široko odprtimi očmi, da sem vedoželjna in željna znanja ter da znam prepoznati pravo priložnost. Slednje je posledica stalnega izobraževanja in nekega čuta, za katerega menim, da mi je bil položen v zibelko, zato ga s pridom izkoriščam. Eno z drugim je povezano, ker menim, da če kot osebnost ne napreduješ in se ne nagrajuješ, tudi poslovni uspeh ne pomeni nič." Pogovor s Sandro Turnšek in še veliko drugih zanimivih vsebin bomo objavili popoldne v TFL Glasniku.(TFL)