Dnevne zakonodajne novosti / 21. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 9 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
DZ sprejel več zakonov, predlog debirokratizacije v nadaljnjo obravnavo
Tema dneva

Državni zbor je včeraj s 45 glasovi za in 40 proti sklenil, da je predlog zakona o debirokratizaciji, ki naj bi ukinil nekatera administrativna bremena, primeren za nadaljnjo obravnavo. DZ je potrdil tudi predlog novele zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto, ki določa pravne podlage za koriščenje evropskih sredstev. Prav tako so poslanci potrdili novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki kot del paketa sprememb davčne zakonodaje med drugim nadgrajuje veljavne olajšave in dodaja nove.(več)

Vlada znova uvedla regulacijo cen kurilnega olja
Vlada je sinoči na dopisni seji izdala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero je znova uvedla regulacijo cen kurilnega olja. Omejila je maržo distributerjev na maksimalno šest centov na liter kurilnega olja. Cene se bodo tako oblikovale na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja.(več)

Zelena luč noveli zakona o lekarniški dejavnosti
Poslanci so s 47 glasovi za in 37 proti včeraj potrdili predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti. Ta ponovno dovoljuje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti, če veledrogerista ustanavljata javna lekarna oz. občina. Niso pa podprli predlogov dopolnil, ki sta jih predlagali poslanski skupini SDS in NSi.(več)

DZ prižgal zeleno luč zakonu o oskrbi z električno energijo
DZ je z 75 glasovi za in sedmimi proti potrdil predlog zakona o oskrbi z električno energijo, ki je eden od šestih zakonov, na katere vlada razgrajuje energetski zakon. Največ novosti vsebuje poglavje o razmerjih elektroenergetskih podjetij s končnimi odjemalci, novost so tudi energetske skupnosti državljanov.(več)

Poslanci potrdili novelo zakona o organiziranosti in delu v policiji
DZ je s 46 glasovi za in 40 proti potrdil predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji. Ta med drugim prinaša spremembe glede umestitve in avtonomnosti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Policisti pa po noveli v času delovnega razmerja ne smejo biti člani politične stranke in ne smejo opravljati funkcije nepoklicnega župana, podžupana ali občinskega svetnika.(več)

Poslanci sprejeli še nekaj novel
DZ je včeraj sprejel še novelo zakona o osebni asistenci, po kateri samostojni podjetniki posamezniki ne bodo več mogli izvajati osebne asistence. Za novelo je glasovalo 50 poslancev, proti pa nihče. Z 49 glasovi za in nobenim proti je DZ sprejel novelo zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti. Z 79 glasovi za in enim proti pa so poslanci potrdili novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero se jasneje določa namembnost izplačil iz šolskih skladov.(več)

Opozicija vložila predlog novele za nadomestilo za karanteno tudi za samozaposlene
Opozicijski poslanci s prvopodpisanim Branetom Golubovićem (LMŠ) so v DZ vložili predlog novele zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki ureja nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni tudi za samozaposlene, družbenike in kmete. K temu je pozvalo že več deležnikov, ministrstva za gospodarstvo, delo in zdravje pa doslej še niso ukrepala.(več)

Vlada na redni seji o energetiki in drugih gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim določila besedilo predloga novele zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije ter izdala uredbo o izvajanju evropske uredbe o mehanizmu za okrevanje in odpornost. Imenovala je nova nadzornika Kapitalske družbe.(več)

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP vložile že drugo interpelacijo ministra Hojsa
Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so včeraj vložile v tem mandatu že drugo interpelacijo ministra Aleša Hojsa, ki so jo zasnovali v Levici. Med drugim mu očitajo odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi in policijsko nasilje, pa tudi ponižujoč, ignorantski in nestrokovni odnos do splošne in strokovne javnosti.(več)

Sodišče ugotovilo diskriminacijo v slabši oceni kandidatke, ki je napovedala ugovor vesti
Zdravniška zbornica Slovenije je po presoji sodišča ravnala v nasprotju z zakonom o varstvu pred diskriminacijo pri podeljevanju specializacij s področja ginekologije in porodništva, saj je kandidatki, ki je napovedala ugovor vesti za opravljanje splava in vstavljanje materničnega vložka, podelila manj točk. Sodba je pravnomočna.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Javni poziv za predlaganje kandidatov za osem članov Programskega sveta RTV Slovenija, ki jih imenuje Državni zbor na podlagi sedme alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija
Minimalni standardi za izvolitev v nazive visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev in visokošolskih sodelavcev na visokošolskih zavodih
Pravilnik o metodologiji financiranja zaščitne opreme in dezinfekcije prostorov izvajalcem storitev na področju vzgoje, izobraževanja in znanosti
Uredba o načinu mednarodne izmenjave informacij o ukrepih in dejanjih, ki omejujejo trgovanje s proizvodi
Odločbe sodišč
VSRS Sklep II Ips 77/2021 - zavarovalna pogodba - pogodba o zavarovanju avtomobilskega kaska - zapadlost obveznosti - zamuda dolžnika - absolutna bistvena kršitev določb pravd...
VDSS Sodba X Pdp 429/2021 - vojska - kolektivni delovni spor - kršitev kolektivne pogodbe - solidarnostna pomoč - epidemija
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog za razširitev obsega parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo slovenske policije, policijskih enot, specializiranih enot policije in preiskovalnih skupin in zaradi suma političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov za obdobje od 13. marca 2020 do dneva odreditve te razširitve predmetne parlamentarne preiskave in za morebitno spremembo veljavne zakonodaje, ki ureja organizacijo, delovanje, vodenje, naloge in pooblastila slovenske policije, EPA 2204-VIII
Ostali dokumenti
Ključni odločitvi Ustavnega sodišča RS v zvezi s pravnim odzivom države na epidemijo covida-19