Dnevne zakonodajne novosti / 10. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
V koaliciji za čim hitrejšo obravnavo zakona o dolgotrajni oskrbi
Tema dneva

V SDS, NSi in SMC so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na katero bi med drugim uvrstili drugo obravnavo predloga zakona o dolgotrajni oskrbi. Evropska komisija je možnost za črpanje sredstev v skladu z načrtom za okrevanje in odpornost namreč vezala na izvedbo sistemske reforme na tem področju, so spomnili. Zakon bi moral po njihovih navedbah stopiti v veljavo v drugem četrtletju leta 2022. Iz Levice so medtem sporočili, da gre za škodljiv predlog, ki omogoča liberalizacijo in privatizacijo dolgotrajne oskrbe.(več)

Sindikati in vlada danes parafirajo dogovor o višjih plačah v zdravstvu in socialnem varstvu
Reprezentativna sindikata zdravstva in socialnega varstva ter vlada bodo danes parafirali dogovor o nujnih ukrepih na področju plač. Predvidoma še v tem tednu sledil podpis dogovora in obeh aneksov k področnima kolektivnima pogodbama, ki po ocenah 35.000 zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu prinaša višje plače.(več)

Župani mestnih občin za razmislek o možnosti uvedbe pogoja PC
Združenje mestnih občin Slovenije poziva DZ k sprejetju sprememb zakonodaje, ki bi vladi omogočile učinkovito sprejemanje strokovno podprtih ukrepov za zajezitev epidemije. V razmislek predlagajo, da bi se predvidela tudi možnost za uvedbo pogoja PC (preboleli, cepljeni), kot je predlagala strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.(več)

Ministrstvo razveljavilo gradbeno dovoljenje za del kanala C0, Mol v tožbo
Ministrstvo za okolje in prostor je razveljavilo gradbeno dovoljenje za del povezovalnega kanala C0 v Ljubljani na Ježici, saj bi morala biti prej izvedena presoja vplivov na okolje in pridobljeno okoljevarstveno soglasje. Ljubljanski župan Zoran Janković je potezo označil za zgrešeno. Ker ugovor ni mogoč, je občina vložila tožbo, je dejal.(več)

Direktor ZD Izola po ugotovitvah KPK kršil integriteto
Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je direktor zdravstvenega doma (ZD) Izola Evgenij Komljanec kršil integriteto, saj je kot fizična oseba zasebno za zastopanje pooblastil odvetniško družbo, ki je v istem času opravljala storitve za ZD Izola. Ugotovitve so pravnomočne, saj je upravno sodišče zavrnilo tožbo zoper njih, so zapisali.(več)

Bruselj bo tudi po podpisu pogodbe pozorno spremljal položaj STA
V Evropski komisiji so po podpisu pogodbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije izpostavili, da bodo še naprej pozorno spremljali položaj agencije, tako z vidika njene finančne vzdržnosti kot neodvisnosti.(več)

Na konferenci pozvali k vzpostavitvi sheme evropskega jamstva za otroke
Minister za delo Janez Cigler Kralj je na mednarodni konferenci Jamstvo za otroke - enake priložnosti za vsakega otroka države članice EU pozval k pripravi akcijskih načrtov, da bi do leta 2030 zmanjšali število revnih otrok za vsaj pet milijonov. V okviru jamstva bo EU zagotovila brezplačen in učinkovit dostop do ključnih storitev.(več)

Slovenija bo na COP26 pristopila k trem izjavam glede prometa
Slovenija bo v okviru dneva prometa na podnebni konferenci ZN v Glasgowu COP26 pristopila k izjavam o podnebnih ambicijah mednarodnega letalstva, o ničelnih emisijah ladijskega prometa do leta 2050 ter o spodbujanju tranzicije k brezogljičnim osebnim in lahkim tovornim vozilom, je včeraj sporočila vlada.(več)

Bruselj zbira mnenja glede industrijskega zavezništva za lažji dostop do obnovljivih goriv
Evropska komisija poziva industrijo, javne organe, civilno družbo in druge akterje, da podajo mnenje glede vzpostavitve novega industrijskega zavezništva, ki bo namenjeno spodbujanju ponudbe in cenovne dostopnosti obnovljivih in nizkoogljičnih plinastih in tekočih goriv.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o ugotovitvi, da osmi odstavek 64. člena in 65. člen Zakona o osnovni šoli ter tretji odstavek 18.a člena Zakona o maturi niso v neskladju z Ustavo in odločba o zavrnitvah ustavnih pritožb, odločba o razveljavitvi sodbe Upravnega sodišča in sklep o zavrženju vloge
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za oktober 2021
Pravilnik o podrobnejših pogojih za izvajanje javne svetovalne službe v čebelarstvu za obdobje od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2028
Uredba o podelitvi koncesije za opravljanje javne zdravstvene službe na področjih čeljustne in zobne ortopedije v zobozdravstveni dejavnosti, zobnih bolezni in endodontije v zobozdravstveni dejavnosti, parodontologije v zobozdravstveni dejavnosti in dermatovenerologije v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti
Odločbe sodišč
VSRS Sodba II Ips 39/2021 - povrnitev premoženjske škode - izguba na dohodku - odškodnina - neto odškodnina - akontacija dohodnine - davki in prispevki - davčne obveznosti - d...
VSRS Sklep I Up 66/2021 - notarska overitev podpisa - odklonitev - tožba v upravnem sporu - pravni interes za tožbo - zavrženje tožbe - ugoditev pritožbi
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 2004-VIII
Poročilo k Predlogu gradbenega zakona (GZ-1) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1961-VIII
Ostali dokumenti
»Cena« odvetništva – zdravnikov pogled na odvetniški stres in temeljni postopki oživljanja