Dnevne zakonodajne novosti / 18. april 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Varuhinja se bo ta teden odločila
Tema dneva

Ta teden bo znano, ali se je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer odločila vložiti zahtevo za ustavno presojo novele zakona o tujcih. K temu so varuhinjo pozvale številne nevladne organizacije in podpisniki peticije, sama pa je želela novelo najprej celovito preučiti. Novela predvideva, da lahko DZ ob zaostrenih migracijskih razmerah z absolutno večino sproži posebni ukrep omejevanja vstopa tujcev v državo. Naklonjenost ustavni presoji je bilo slišati tudi iz strankarskih vrst. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je ob sprejemanju novele dejala, da si želi, da bi "v luči glasovanja in argumentov" zadnjo besedo o tem zakonu imelo ustavno sodišče. Podobno so si želeli tudi v ZL, kjer so noveli nasprotovali.

Zakon o Mercatorju po nujnem postopku
Na poslanskih klopeh se bo kmalu znašel predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo. Kolegij predsednika DZ je danes sklenil, da se predlog obravnava po nujnem postopku. O predlogu vlade, da se zakon obravnava že na aprilski seji DZ, pa bodo poslanci odločali v skladu s predlogom o širitvi dnevnega reda. V središču pozornosti aprilske seje bo zagotovo tudi vladni predlog zakona o drugem tiru, ki ga bodo poslanci kljub močnemu nasprotovanju opozicije prav tako obravnavali po nujnem postopku. Poslanske presoje bo deležen tudi zakonski sveženj s področja pravosodja, v katerem so novela zakona o kazenskem postopku in zakona o Sodnem svetu ter zakon o državnem odvetništvu.

Poroka tudi brez prič
Veljati je začel družinski zakonik, njegove določbe pa se bodo začele uporabljati postopoma, večji del šele čez dve leti. Zakonik prinaša več novosti glede sklenitve zakonske zveze. Med drugim pri sklenitvi zveze ne bo več nujna navzočnost prič, možna bo sklenitev predporočne pogodbe, starša pa bosta lahko vnaprej izrazila voljo o tem, kdo naj v primeru njune smrti ali trajnejše nezmožnosti skrbi za otroke. Pooblastilo za sklepanje zakonskih zvez zakonik podeljuje tudi županom kot osebam s posebnim ugledom v družbi, s čimer so pripravljavci besedila sledili pogostim željam med zakonci.

Posebne pravice narodnih skupnosti
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na spletnem portalu E-demokracija objavilo predlog novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja. Predlog bo v javni obravnavi do 18. maja. Ključna novost je, da se obstoječim področjem vzgoje in izobraževanja, na katerih imajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti posebne pravice, dodaja višješolsko strokovno izobraževanje ter vzgojo in izobraževanje otrok, mladoletnikov in mlajših polnoletnih oseb s posebnimi potrebami. Na ministrstvu predvidevajo, da naj bi novela zakona začela veljati s šolskim letom 2018/2019.

Sredstva za sončne elektrarne
Eko sklad je v uradnem listu objavil nov javni poziv, namenjen dodeljevanju nepovratnih sredstev občanom za naprave za samooskrbo z električno energijo. Javni poziv namenja tri milijone evrov nepovratnih sredstev za nove naložbe v naprave za samooskrbo z električno energijo, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije. Sredstva bodo na voljo za naprave, ki imajo nazivno električno moč do največ 11 kilovoltamperov in so skladne z zahtevami iz soglasja za priključitev. Na voljo bodo tudi dodatna nepovratna sredstva občanom za električna vozila in občinam za gradnjo skoraj nič-energijskih stavb ter dodatna kreditna sredstva občanom za okoljske naložbe.

Tekmovanje Mladi računovodja 2017 na Ekonomski fakulteti
Društvo študentov računovodstva in revizije (DSRR) organizira skupaj s katedro za računovodstvo in revizijo Ekonomske fakultete v Ljubljani prvo študentsko tekmovanje v znanju računovodstva – Mladi računovodja 2017, ki bo potekalo 24. in 25. aprila 2017 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Namen tekmovanja je spodbuditi študente k nadgradnji teoretičnega znanja s praktičnim, zato bodo sodelovala podjetja, ki bodo za tekmovalne skupine pripravila naloge s področja računovodstva, revizije in davkov. Finaliste bodo ocenjevala podjetja, zato je tekmovanje lahko hkrati tudi zaposlitvena priložnost tako za podjetja kot za študente.(TFL)