Dnevne zakonodajne novosti / 22. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Znani so najuglednejši strokovnjaki za leto 2021 po mnenju obiskovalcev portala TFL
Tema dneva

Mag. Ivan Simič, dr. Marjan Odar in dr. Sara Ahlin Doljak so letos prejeli največ glasov obiskovalcev portala Tax-Fin-Lex ter s tem postali Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjak leta 2021. Ivan Simič in Marjan Odar sta naziv najuglednejšega osvojila že večkrat, Sara Ahlin Doljak pa se je v finalni izbor letos uvrstila prvič. Končno razvrstitev vseh finalistov si lahko ogledate na portalu, kjer lahko tudi izveste, komu izmed vas, ki ste glasovali, je bila sreča naklonjena pri žrebu za nagrade!

Vlada v PKP10 za podaljšanje turističnih bonov in nove dodatke
Vlada je potrdila predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic. Najbolj ranljivim skupinam se bo izplačal poseben dodatek, predlagano je podaljšanje turističnih bonov. Obeta se povrnitev stroškov za hitre teste, pa tudi delna povrnitev izgubljenega dohodka za samozaposlene. Vlada pa je v zakonu tudi določila, da se pravno podlago za urejanje zbiranja ljudi, opravljanja dela, prometa blaga in izvajanja storitev lahko uredi z odloki.(več)

Vlada predlaga sistem odškodnine zaradi resnih stranskih učinkov po cepljenju proti covidu
Vlada v novem interventnem zakonu predlaga tudi povračilo škode tistim, ki jim je zaradi cepljenja proti covidu-19 nastala škoda na zdravju. "Uvedba odškodninske odgovornosti in sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv in zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja," je dejal Janez Poklukar.(več)

Odbor podprl nadomestilo samozaposlenim za izgubljeni dohodek ob karanteni
Odbor DZ za zdravstvo je potrdil dopolnjeni predlog novele zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki so ga vložili v delu opozicije. Z njim bi poplačali krivico, ki jo je samozaposlenim povzročila vlada, ko jim je odvzela pravico do nadomestila za izgubljeni dohodek zaradi odrejene karantene ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile.(več)

Skupina nepovezanih poslancev s predlogom za podaljšanje bonov 21
Poslanska skupina nepovezanih poslancev je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o interventnih ukrepih za pomoč turizmu, s katero bi podaljšali veljavnost bonov 21 do 31. julija prihodnje leto. Kot opozarjajo poslanci, je neizkoriščena več kot polovica skupne vrednosti novih bonov oz. več kot 100 milijonov evrov.(več)

Kustec tudi drugič prestala interpelacijo in ostaja ministrica za izobraževanje
Opozicijskim LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP ni uspelo zbrati dovolj glasov za podporo interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Za interpelacijo je glasovalo 42 poslancev, proti pa 39. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.(več)

Poslanci ta teden o usodi ministra Dikaučiča in zakonu o dolgotrajni oskrbi
Pred poslanci se bo na redni seji ta teden zagovarjal minister za pravosodje Marjan Dikaučič, proti kateremu so v delu opozicije vložili interpelacijo. Na izredni seji pa jih čaka še obravnava zakona o dolgotrajni oskrbi. Odbor za zdravstvo je dopolnjeni predlog zakona pripravil ob obstrukciji dela opozicije.(več)

Manjšinska poslanca z novelo za določitev ravni znanja jezika za strokovne delavce
Manjšinska poslanca Felice Žiža in Ferenc Horvath sta v DZ vložila predlog novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja. S predlogom med drugim na novo določajo raven znanja italijanskega jezika za strokovne delavce v vrtcih in šolah z italijanskim učnim jezikom.(več)

Zagovornik za presojo ustavnosti enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence
Zagovornik načela enakosti je na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti člena sedmega protikoronskega zakona, po katerem so novorojenčki, rojeni od 1. januarja 2020 do eno leto po koncu epidemije, ob rojstvu prejeli 500 evrov. Ocenjujejo namreč, da je ukrep diskriminatoren, saj izključuje tiste, ki imajo v Sloveniji začasno bivališče.(več)

Na sodiščih začetek glavne obravnave v sojenju Jankoviću v zadevi Stožice
Na ljubljanskem sodišču bo ta teden stekla glavna obravnava v sojenju ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in osmim soobtoženih v zadevi Stožice. Na mariborskih sodiščih pa bosta v ospredju dve gospodarski zadevi - odločanje višjega sodišča o pritožbi na izrek oprostilne sodbe v zadevi Zvonovi in sojenje vodilnima likvidirane Probanke.(več)