Dnevne zakonodajne novosti / 22. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Vlada jutri o omilitvenih ukrepih, tudi za avtoprevoznike
Tema dneva

Vlada bo po napovedih premierja Goloba izenačila cene dizla za avtoprevoznike na avtocestah s tistimi zunaj avtocest. "Našli bomo način, kako bodo lahko prevozniki polnili rezervoarje, ne da bi bili materialno oškodovani," je zagotovil. Ukrep bo vlada potrjevala v jutri. Vzpostavitev posebnega goriva in ureditev logističnih zapletov so zaradi razmer na bencinskih servisih v minulih dneh zahtevali v sektorju cestnega transporta. Iz AVK so ob tem sporočili, da ponovno regulacijo pogonskih goriv zunaj avtocest podpirajo.(več)

DZ zavrnil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi
DZ je na izredni seji zavrnil predlog opozicijske SDS za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi. V SDS so med drugim opozarjali na finančne posledice povečevanja števila ministrstev, v koaliciji pa so poudarjali, da gre pri reorganizacijo za dobrobit države.(več)

Fiskalni svet: Prihodnji manevrski prostor fiskalne politike omejen
Fiskalna politika je bila lani po zadnjih razpoložljivih ocenah naravnana prociklično ekspanzivno. Četudi se je javnofinančni primanjkljaj znižal, se je prelil v večjo tekočo porabo, sprejeti pa so bili še številni ukrepi, ki prihodnji manevrski prostor fiskalne politike dodatno omejujejo, je v oceni skladnosti izvršenih proračunov sektorja država s fiskalnimi pravili v letu 2021 zapisal fiskalni svet.(več)

Delavska svetovalnica poziva Goloba k spremembi sporazumov o zaposlovanju tujcev
Slovenija s sporazumoma o zaposlovanju delavcev, ki ju je sklenila z BiH in Srbijo, delavce iz teh držav prvo leto veže na delodajalca, s tem pa jih naklepno in zavestno sili v podrejen položaj in k slabim delodajalcem, v javnem pismu premierju Robertu Golobu opozarja Delavska svetovalnica. Z ministrstva za delo so ob tem sporočili, da so okrepili aktivnosti za spremembo sporazuma z BiH.(več)

Še dober teden čas za unovčenje turističnega bona in bona 21
Prihodnji četrtek, 30. junija, se bo iztekla veljavnost turističnih bonov in bonov 21. Na Finančni upravi RS (Furs) ob tem opozarjajo, da se v primeru, da bodo nočitve opravljene v času pred in po tem presečnem datumu, z boni lahko plača le del letovanja do 30. junija, preostali znesek se z drugimi plačilnimi sredstvi.(več)

Okoljske nevladne organizacije s Kumrom in Brežanom o zelenem prehodu
Okoljske nevladne organizacije so včeraj z ministroma za infrastrukturo ter okolje in prostor Bojanom Kumrom in Urošem Brežanom izvedle razpravo o zelenem prehodu. Predstavnike nevladnih organizacij je predvsem zanimalo, kakšne načrte in poglede imata ministra na strategijo opuščanja premoga, grajenje hidroelektrarn in krepitev javnega prometa.(več)

Evropsko računsko sodišče: Naložbe za razvoj podeželja bi morale biti trajne
Evropska komisija je od leta 2007 za diverzifikacijo in izboljšanje infrastrukture na podeželju porabila več kot 25 milijard evrov sredstev. Uspešnost ukrepov po članicah in sektorjih se je zelo razlikovala, je ugotovilo Evropsko računsko sodišče in ocenilo, da bi morali biti projekti, ki jih financira EU, trajni.(več)

Ministrstvo olajšalo uveljavljanje kmetijske škode zaradi toče
Kmetijsko ministrstvo je po tem, ko je nekatere dele države prizadelo več neurij s točo, za lažje uveljavljanje višje sile pri ukrepih kmetijske politike za kmete pripravilo navodila za nekoliko lažje uveljavljanje v primerih hujše škode zaradi toče. Kot pojasnjujejo, jim tokrat izjemoma ni treba prilagati dokazil.(več)

Kandidat za direktorja TVS Laurenčič ni dobil soglasja programskega sveta
Programski svet RTVS ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da za direktorja Televizije Slovenija imenuje športnega novinarja v zavodu Urbana Laurenčiča. Je pa svet dal soglasje za imenovanje Patrika Grebla za v. d. direktorja TV Slovenija. Komisija Programskega sveta pa je obravnavala predlog koalicijske novele zakona o RTVS.(več)

V ospredju vrha EU širitev na vzhod in Zahodni Balkan
Voditelji držav članic EU se bodo jutri in v petek sestali na vrhu v Bruslju, v ospredju katerega bodo širitvena vprašanja. Odločali bodo o podelitvi statusa kandidatk za članstvo Ukrajini in Moldaviji. Govorili bodo tudi o širitvi na Zahodni Balkan, pri čemer se bo slovenski premier Robert Golob zavzel za podelitev statusa kandidatke BiH.(več)