Dnevne zakonodajne novosti / 24. januar 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Odškodnine za lastnike zemljišč ob meji
Tema dneva

Državni zbor je opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o nadzoru državne meje, ki jasneje določa tehnična sredstva za nadzor meje in predvideva odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih je postavljena varovalna ograja. Hkrati je DZ sklenil, da bo tretjo obravnavo predloga novele zakona opravil še na januarski seji, in sicer v sredo. Lastniki in posestniki bodo po predlogu do nadomestil upravičeni, če se na njihovem zemljišču postavi, namesti, uporablja, vzdržuje ali shranjuje varovalna ograja ali druga tehnična ovira, in sicer če to otežuje redno rabo zemljišča. Če to traja dlje kot 24 mesecev, pa se jim lastninska pravica na zemljiščih začasno obremeni s služnostjo v javno korist.

Koalicija je usklajena

Koalicija se je uskladila o približevalnem dopolnilu MNZ k predlogu novele zakona o tujcih, je po sestanku za medije povedal poslanec SMC Mitja Horvat. Strinjali so se, da bi del zakona, ki določa ukrepe za tujce ob zaprtju meje, veljal šele v spremenjenih okoliščinah ter s soglasjem sveta za nacionalno varnost, vlade in dvotretjinske večine v DZ. Kot je navedeno v kompromisnem predlogu, ki ga je pridobila STA, bi bil ukrep uveden zgolj v primeru ogroženosti javnega reda in notranje varnosti in še preden bi razmere zahtevale dejansko razglasitev izrednega stanja. O noveli zakona o tujcih bo danes razpravljal tudi odbor DZ za notranje zadeve.

Židan svari bruseljske birokrate

Napačna odločitev Evropske komisije o teranu lahko vpliva na celoten sistem geografskih zaščit v EU, je v Bruslju poudaril kmetijski minister Dejan Židan ob predstavitvi slovenskih argumentov proti nameri Bruslja, da dodeli Hrvaški omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Slovenski minister je opozoril, da Slovenija nasprotuje nameri komisije, da z delegiranim aktom podeli novo izjemo, ker bi s tem bistveno presegla pooblastila zakonodajalca. Evropska komisija pa bo danes kljub nasprotovanju Slovenije sprožila postopek za sprejetje zakonodaje. Skupina strokovnjakov za vino bo danes prvič razpravljala o osnutku delegiranega akta.

Poslanci prisiljeni v upravni spor

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu je sklenila, da pred upravnim sodiščem sproži upravni spor, je sporočila predsednica komisije, poslanka SDS Jelka Godec. Okrožno sodišče v Ljubljani je sprva ugodilo zahtevi komisije za pridobitev dokumentacije Specializiranega državnega tožilstva. Vendar pa se je omenjeno tožilstvo na to odločitev pritožilo, zunajobravnavni senat okrožnega sodišča pa je pritožbi ugodil. Zoper odločitev zunajobravnavnega senata ni zagotovljenega sodnega varstva, nemoteno delo parlamentarne komisije pa je onemogočeno, je odločitev za upravni spor še pojasnila Godčeva.

Cena za elektriko je zavajajoča

DZ je z 59 glasovi za in nobenim proti potrdil vmesno poročilo preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6. To se nanaša na premog, komisija pa je ugotovila, da je cena 2,25 evra za gigajoul manipulacija in zavajajoča. Taka cena je bila tudi eden od pogojev za državno poroštvo termoelektrarni za 440-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke. Cena premoga, ki je bila obljubljena tako DZ kot vladi, pa tudi ostalim, je bila zavajajoča, ves čas so z njo manipulirali. "Je laž, ki nas bo stala 1,5 milijarde evrov in še mnogo več," je poudaril predsednik komisije poslanec Matjaž Hanžek.

TFL Glasnik: pogovor z Vesno Cukrov

Vesna Cukrov, odvetnica in sodna izvedenka, je prepričana, da "pretirano dojemanje konkurenčnega prava in omejevanje konkurence v EU najbolj škodi Evropi." Vesna Cukrov je že bila naša gostja, ko smo se pogovarjali o javnem naročanju, tokrat pa smo se posvetili gospodarskemu in konkurenčnemu pravu. Med drugim smo jo vprašali, kako ocenjuje to področje. "Če verjamemo v prosto konkurenco, verjamemo, da je potrošniku najbolje, če zgolj njemu samemu prepustimo, da s svojim glasom, torej z nakupi, opravi delo nevidne roke trga in poskrbi za nakup najboljše kakovosti blaga po najnižji ceni." Intervju z njo in še veliko drugih zanimivosti bomo objavili v današnjem TFL Glasniku.(TFL)