Dnevne zakonodajne novosti / 17. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada podaljšala epidemijo in ponekod sprostila delovanje kulturnih ustanov
Tema dneva

Vlada je sinoči pričakovano sklenila podaljšati razglasitev epidemije še za 30 dni, je po seji v izjavah za televizije pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Kot je dodal, ob tem še ni odločila, kakšni ukrepi bodo veljali med prazniki. Je pa denimo sprostila delovanje nekaterih kulturnih ustanov v regijah z boljšo epidemiološko sliko in posodobila seznam t. i. zelenih držav. O sedmem protikoronskem zakonu, katerega osnutek je sprejela prejšnjo sredo, pa vlada včeraj še ni odločala.(več)

Vlada podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa
Vlada je na včerajšnji redni seji tudi podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za šest mesecev, do konca junija 2021, je za TV Slovenija potrdil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Podaljšanje je bilo predvideno že v šestem protikoronskem zakonu, ki ga je DZ sprejel 25. novembra, a je med zakonodajnim postopkom iz besedila pomotoma izpadlo.(več)

Sloveniji na ESČP ni uspelo še z eno tožbo proti Hrvaški zaradi LB
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da ni pristojno za meddržavno tožbo Slovenije proti Hrvaški zaradi terjatev Ljubljanske banke (LB) do hrvaških podjetij. Slovenija je to obžalovala, a zagotovila nadaljnja prizadevanja za dogovor o terjatvah. Hrvaška pravi, da je sodišče sprejelo vse njene argumente.(več)

Pristojna ministrstva bodo morala pripraviti načrt glede prevzema obveznosti od občin
Ministrstvo za javno upravo je pozvalo pristojna ministrstva, naj za svoja področja pripravijo natančen načrt prenosa obveznosti, ki bodo po zakonu o finančni razbremenitvi občin s slednjih prešla na državo. Zakon je bil po sprejetju v DZ v torek objavljen v uradnem listu.(več)

DZ polemično o prihodnji obdavčitvi motornih vozil
DZ se je seznanil z vladnim predlogom za prenovo obdavčitve motornih vozil. Po novem bo pri odmeri davka odločilna okoljska komponenta, čemur nihče ne nasprotuje, se je pa med poslanci razvnela burna razprava, ali je res pravi trenutek za zniževanje stopnje davka za najdražje avtomobile.(več)

DZ potrdil mnenje glede zahteve za oceno ustavnosti zakona o investicijah v SV
Odbor DZ za obrambo je večinsko potrdil predlog mnenja zakonodajno-pravne službe glede opozicijskega predloga za oceno ustavnosti zakona o investicijah v Slovensko vojsko. Služba je mnenje, ki pritrjuje neutemeljenosti pobude, pripravila za DZ kot nasprotnega udeleženca v sporu pred ustavnim sodiščem.(več)

Vlada ne podpira predloga zakona o 25-odstotnem popustu za vinjete
Vlada je včeraj na dopisni seji sklenila, da ne podpira predloga o dopolnitvi zakona o cestninjenju, ki bi omogočil 25-odstotni popust pri nakupu letne vinjete za leto 2021. Poudarja namreč, da je Dars ves čas zagotavljal razpoložljivost cestninskega omrežja, mnogi uporabniki pa so cestninsko omrežje tudi uporabljali, denimo za prevoz na delo.(več)

Za viceguvernerja Banke Slovenije prispelo sedem kandidatur
Predsednik republike Borut Pahor je na poziv za izbiro možnega kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije prejel sedem predlogov kandidatur. Te so oddali Arjana Brezigar Masten, Božo Emeršič, MejraFestić, Saša Jazbec, Matjaž Koman, Primož Simončič in Tina Žumer.(več)

Evropski parlament za dve leti podaljšal pravila skupne kmetijske politike
Poslanci evropskega parlamenta so na torkovem večernem glasovanju potrdili dogovor o prehodni uredbi skupne kmetijske politike EU, ki so ga pred kratkim dosegli pogajalci evropskega parlamenta in Sveta EU. Gre za podaljšanje pravil trenutne skupne kmetijske politike do uveljavitve reforme nove za obdobje 2021-2027.(več)

Evropski parlament potrdil ključna dela finančnega svežnja EU
Evropski parlament je potrdil večletni finančni okvir EU za obdobje 2021-2027 in uredbo o pogojevanju črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, ki sta ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19. Poleg tega so v parlamentu beloruski opoziciji podelili nagrado Saharov.(več)