Dnevne zakonodajne novosti / 10. april 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za marec 2017
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu marcu 2017. Veljati ali uporabljati se je začelo 108 predpisov, prenehalo je veljati ali se uporabljati 24 predpisov, spremenilo pa se je 35 predpisov. Tako je na zadnji dan marca veljalo 834 zakonov in 19.161 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Režim na meji je neživljenjski
Slovenija in Hrvaška bosta Evropski komisiji predlagali ustrezne spremembe nadzora na zunanjih schengenskih mejah, saj je stanje na meji med Hrvaško in Slovenijo nesprejemljivo, je dejal slovenski premier Miro Cerar. Slovenija bo stanje na meji in predloge predstavila tudi na delovnem sestanku o nadzoru na mejah z evropskim komisarjem. Po premierjevih besedah je Slovenija takšne predloge podala že v času priprave uredbe, vendar jih takrat ni podprlo dovolj držav. "Zdaj bomo to odločno ponovili, kajti ta režim na meji je treba narediti bolj življenjski."

Priprave na redno sejo DZ
V tednu pred naslednjo redno sejo DZ bodo zasedala številna delovna telesa. Poslanci se bodo lotili sprememb zakona o volitvah - spremembe se med drugim nanašajo na glasovanje po pošti in glasovanje invalidov. Pred odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino v torek prihaja zakon o vajeništvu, s katerim nameravajo dodatno povezati izobraževalni sistem z obrtjo in gospodarstvom. Sestali pa se bodo tudi državni svetniki, ki se bodo na redni seji opredelili do osnutka nacionalnega reformnega programa. Ta kot ključna cilja izpostavlja spodbujanje gospodarske rasti in konsolidacijo javnih financ.

Več športa za državljane
V državnem zboru je v petek potekala javna predstavitev mnenj o zakonu o športu. Med ključnimi cilji novega zakona o športu, ki ga bodo poslanci v državnem zboru predvidoma sprejeli še pred poletnimi počitnicami, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič navedla povečanje dostopnosti državljanov do gibalnih dejavnosti. Pri sofinanciranju iz državnega proračuna želijo po besedah ministrice doseči čim širšo brezplačno uporabo športnih površin in povečati preglednost porabe javnih sredstev na lokalni in državni ravni.

Sodišče EU ugotovilo kršitev Slovenije
Sodišče EU je ugotovilo kršitev v zadevi neustreznega skladiščenja odpadnih pnevmatik v gramozni jami Lovrenc na Dravskem polju. Postopek pred sodiščem je sprožila Evropska komisija, po razsodbi pa lahko tako Slovenija iz Bruslja pričakuje pismo z opozorilom na obveznost uskladitve s sodbo oz. odpravo kršitve. Če Slovenija v primernem času ne bo izpolnila obveznosti iz evropskih direktiv, lahko komisija prične nov postopek. Slovenija pospešeno nadaljuje s sanacijo omenjenega območja in vlaga vse napore v to, da bo obveznost iz direktiv izpolnjena in kršitev odpravljena, so poudarili na ministrstvu za okolje in prostor.

Spet sodba proti LB in NLB
Sodnik zagrebškega občinskega sodišča Nikola Raguz je objavil sodbo v eni od tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki (LB) in NLB, s katero je določil, da morata slovenski banki izplačati 9,1 milijona ameriških dolarjev ter plačati 3,1 milijona kun (420.000 evrov) stroškov postopka. V sodbi je potrjena aktivna legitimacija PBZ za vodenje postopka, ki po mnenju sodišča temelji na veljavni pogodbo o inkaso cesiji s hrvaško vlado, ki omogoča PBZ in Zagrebački banki (Zaba), da v imenu hrvaške države zahtevata vrnitev deviznih prihrankov iz nekdanje zagrebške podružnice LB, ki so bili preneseni v javni dolg Hrvaške.(TFL)