Dnevne zakonodajne novosti / 6. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče razveljavilo člen PKP6 o podaljševanju visokošolskih akreditacij
Tema dneva

Ustavno sodišče je razveljavilo člen šestega protikoronskega zakona, ki podaljšuje rok za izpolnjevanje pogojev za ustanovitev visokošolskega zavoda, opredeljenih v noveli zakona o visokem šolstvu. Agencija za kakovost v visokem šolstvu bo izpolnjevanje pogojev tako preverjala že ob prvem naslednjem podaljšanju akreditacije. Ustavno sodišče je sicer že januarja letos sporočilo, da je sporni člen do končne odločitve zadržalo.(več)

Ureditev odpusta iz psihiatrične bolnišnice skladna z ustavo
Ustavno sodišče je odločilo, da zakon o duševnem zdravju v delu, ki se nanaša na predlog za odpust iz psihiatrične bolnišnice, ki ga vloži oseba ali njen odvetnik, ni v neskladju z ustavo. Kot so poudarili na ustavnem sodišču, ureditev ne posega v človekovo pravico do sodnega varstva osebe, pač pa pomeni način njenega uresničevanja.(več)

Državni svetniki o vetu na novelo zakona o vodah
DS je za danes sklical izredno sejo, na kateri bo odločal o odložilnem vetu na novelo zakona o vodah. Predlog je vložila interesna skupina negospodarskih dejavnosti, ki se pridružuje oceni strokovnih institucij in civilne družbe, da novela strokovno ni primerno utemeljena in ne dosega skupnih ciljev celostnega upravljanja voda. Medtem ko okoljsko ministrstvo novelo znova brani, so pobudniki referenduma zbrali že več kot 9000 glasov podpore.(več)

Ministrstvo predlaga podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca maja
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vladi predlaga podaljšanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo za en mesec, do konca maja. Računajo, da bi lahko bilo maja v ukrep vključenih 45.000 delavcev, razkriva predlog sklepa, objavljen med gradivi za sejo vlade.(več)

Vlada novelirala svoj poslovnik
Vlada je na zadnji redni seji nekoliko dopolnila in spremenila svoj poslovnik. Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, med drugim odpravljajo nejasnosti v zvezi z glasovanji na dopisnih sejah. Z novim določilom so v poslovnik zapisali, da če se član vlade izrecno ne opredeli do gradiva s predlaganimi sklepi, se šteje, da je zanj glasoval.(več)

Predlog ustavne obtožbe Janeza Janše sedmi doslej
Predlog obtožbe predsednika vlade ali republike pred ustavnim sodiščem je bil doslej vložen že večkrat. Največkrat zoper premierja Janeza Drnovška. Večino predlogov doslej so vložili v SDS, nobenega pa DZ ni sprejel, zato je bil postopek končan. V petek vloženi predlog zoper premierja Janeza Janše je tako sedmi.(več)

Upravno sodišče tožniku z začasno odredbo dovolilo zapustiti državo
Ministrstvo za notranje zadeve še ni seznanjeno s podrobnostmi petkove odločitve upravnega sodišča, ki je dovolilo tožniku in njegovi družini zapustiti državo kljub vladni prepovedi potovanj v države z rdečega seznama. So pa v soboto za STA zagotovili, da bodo odločitev sodišča spoštovali.(več)

Sindikat državnih organov proti pritiskom delodajalcev na zaposlene med epidemijo
Sindikat državnih organov ugotavlja, da se veliko javnih uslužbencev v državnih organih in upravah lokalnih skupnosti med zaprtjem države zaradi epidemije sooča z nejasnostmi denimo glede izrabe dopusta iz leta 2020. Delodajalci nekaterim predlagajo izrabo tega dopusta, toda biti doma zaradi epidemije ne pomeni biti na dopustu, navaja sindikat.(več)

Računsko sodišče lani izdalo 64 revizijskih poročil
Leto 2020 je bilo zaradi epidemije covida-19 posebno tudi za računsko sodišče. Vplive spremenjenega načina dela je v praksi najbolj občutilo v komunikaciji z revidiranci in zagotavljanju dokumentacije ter pojasnil. Kljub temu je sodišče izdalo 64 revizijskih poročil, kar je primerljivo s preteklimi leti, navaja predsednik Tomaž Vesel.(več)

Sodišča ta teden le o nujnih zadevah
Enajstdnevno zaprtje javnega življenja se pozna tudi na slovenskih sodiščih, ki bodo ta teden obravnavala le nujne zadeve. Posledično je na sodišču razpisanih le nekaj narokov. Na ljubljanskem in na celjskem okrožnem sodišču bodo nadaljevali prejšnji teden začeti sojenji dvojici, ki naj bi se spravila na ženi.(več)