Dnevne zakonodajne novosti / 9. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ministrski kandidati se bodo predstavili v DZ
Tema dneva

Potem ko je novoizvoljeni mandatar Janez Janša v petek v DZ vložil listo s 16 ministrskimi kandidati, bo ta teden v središču pozornosti njihova predstavitev pred parlamentarnimi delovnimi telesi. Med kandidati so tudi poslanci in dva aktualna ministra, večina pa je moških. Sedem kandidatov prihaja iz kvote SDS, štiri iz SMC, tri ministre bi dobila NSi in dva DeSUS. Poslance sicer ta teden čakajo tudi obravnave več zakonskih predlogov, ki jih bo zagotovo pogojevala nova razporeditev med koalicijo in opozicijo.(več)

V Sloveniji prepoved prireditev v zaprtih prostorih z več kot 500 ljudmi
Minister za zdravje Aleš Šabeder je v soboto izdal odredbo, da se prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Prepoved velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus.(več)

Informacijski pooblaščenec kritično do predloga uredbe o e-zasebnosti
Novi predlog uredbe o e-zasebnosti, ki ga je nedavno predstavilo hrvaško predsedstvo EU, po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik bistveno niža raven varstva pravic posameznikov pri uporabi elektronskih komunikacij in na široko odpira vrata posegom v pravice zaradi poslovnih interesov ponudnikov storitev.(več)

Občine v TNP za spremenjen način financiranja in več sredstev
Potem ko si občine v Triglavskem narodnem parku (TNP) prvič po desetih letih letos lahko nadejajo nekaj sredstev za financiranje infrastrukturnih projektov v parku, se sedaj zavzemajo za drugačno zakonsko ureditev tega področja. Po predlogu spremembe zakona bi občine letno namesto enega milijona evrov skupaj prejele okoli 3,8 milijona evrov.(več)

Vpogled v informativni izračun dohodnine kar prek telefona
Bliža se konec marca, ko bo Finančna uprava RS (Furs) tako kot vsako leto začela pošiljati informativne izračune dohodnine za lani. Nekaj tisoč zavezancem pa letos ne bo treba čakati poštarja, saj bodo dokument prejeli v mobilno aplikacijo eDavki. Preostale na Fursu vabijo, naj se naročijo na elektronsko vročanje dokumentov.(več)

Višje sodišče naj bi razveljavilo oprostilno sodbo Noviču
Višje sodišče v Ljubljani je odločilo o pritožbi tožilstva zoper oprostilno sodbo Milku Noviču, poroča spletni portal 24ur.com. Kako je odločilo sodišče, še ni uradno znano, po informacijah portala pa je primer vrnilo v novo sojenje. Očitki Noviču sicer zastarajo oktobra letos.(več)

Zveza združenj borcev in judovska skupnost z ustavno pritožbo v zadevi Rupnik
Zveza združenj borcev za vrednote NOB, Judovska skupnost Slovenije in šest žrtev nasilja domobranske policije Leona Rupnika so preko Odvetniške pisarne Završek & Šnajder vložili ustavno pritožbo zoper sodbo vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo obsodbo zoper njega in zadevo vrnilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje, so povedali v pisarni.(več)

Ta teden na višjem sodišču o oprostilni sodbi za Radana
Na Višjem sodišču v Ljubljani bo v četrtek potekala obravnava pritožbe na oprostilno sodbo za nekdanjega zdravnika na ljubljanski nevrološki kliniki Ivana Radana. V Novi Gorici pa je pričakovati izrek sodbe za obdolženega umora mame.(več)

EP izjemoma v Bruslju, med drugim tudi o migrantski krizi
Evropski parlament se bo zaradi novega koronavirusata teden izjemoma sešel v Bruslju namesto v Strasbourgu. Koronavirusna bolezen bo tudi tema razprave na plenarnem zasedanju, na katerem bodo govorili še o novi migrantski krizi in podnebnem zakonu. Na dnevnem redu je tudi vpletanje Madžarske v medije v Sloveniji in Severni Makedoniji.(več)