Dnevne zakonodajne novosti / 20. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
DZ na počitnicah, Zorčič napoveduje dinamično jesen
Tema dneva

Poslanci so po dveh četrtkovih izrednih sejah v petek začeli poletne počitnice, do septembra državni zbor in delovna telesa praviloma ne bodo zasedali. Zadnje mesece je delo zaznamovalo sprejemanje ukrepov zaradi epidemije, DZ pa je izvolil tudi novo vlado. Delo je bilo naporno, ugotavlja predsednik DZ Igor Zorčič in obenem napoveduje tudi dinamično jesen in natrpan urnik. Najtežji del bo po njegovih ocenah sprejemanje rebalansa letošnjega proračuna, proračuna za prihodnji dve leti ter s tem povezani akti.(več)

Nevladniki pozvali k bolj pravični azilni politiki
Civilna iniciativa InfoKolpa je v petek v Ljubljani predstavila razmere glede odločanja slovenskih oblasti o prošnjah za mednarodno zaščito Eritrejcev. Od Slovenije zahtevajo pravično in vključujočo azilno politiko, da spoštuje pravico do mednarodne zaščite, sprejme več beguncev in poveča kapaciteto integracijskih zmožnosti.(več)

Gantar podpisal sporazum o sodelovanju z WHO
Minister za zdravje Tomaž Gantar je podpisal dveletni sporazum o sodelovanju med regionalnim uradom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo in Slovenijo za obdobje 2020-2021. Med prednostnimi področji sodelovanja sta med drugim obvladovanje nalezljivih in nenalezljivih bolezni ter krepitev zdravstvenega sistema.(več)

GZS podpira predlagane spremembe uredbe o odpadkih
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podpira predlagane spremembe uredbe o odpadkih, ki po njihovih navedbah prinašajo jasnejša pravila. Kot so zapisali, brez spremembe statusa odpadka ni mogoče preiti v krožno gospodarstvo, ki ga Slovenija vsaj načeloma promovira. Strah pred izgubo nadzora nad nevarnimi snovmi je po njihovih besedah odveč.(več)

Ministrstvo: Na ravni EU ni razprave o zniževanju standardov zaščite čebel
Na ravni EU ne poteka nikakršna razprava o zniževanju standardov zaščite čebel, so potem, ko so te informacije zaokrožile v javnosti, poudarili na kmetijskem ministrstvu. Na dvodnevnem zasedanju Odbora Evropske komisije za fitofarmacevtska sredstva bo komisija le predstavila različne metodologije ocenjevanja tveganj za čebele in opraševalce.(več)

Lani v podjetjih višja prihodek in dodana vrednost
V Sloveniji je bilo lani aktivnih 149.257 podjetij s pretežno tržno dejavnostjo, ki so ustvarila 105,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje. K nekaj več kot triodstotni letni rasti so največ prispevala podjetja v predelovalnih dejavnostih. Dodana vrednost se je v vseh podjetjih lani povečala za 7,6 odstotka na 25,94 milijarde evrov. (več)

Slovenija gostila najpomembnejšo letošnjo mednarodno konferenco ustavnega prava
Mednarodno združenje ustavnega prava je konferenco ‘Svoboda izražanja v 21. stoletju’ prek spleta izvedlo 3. in 4. julija iz Slovenije. V dveh dneh je na tej najpomembnejši letošnji znanstveni konferenci o svobodi izražanja, ki je tudi doslej največji mednarodni pravniški dogodek pri nas, pred 130 udeleženci z referati nastopilo 52 vodilnih strokovnjakov za svobodo izražanja in dostop do informacij z vseh kontinentov.(več)

Vrhovno sodišče zavrnilo Muženičevo pritožbo glede njegove razrešitve
Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča na odločitev upravnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za začasno zadržanje razrešitve, je za STA poročanje Nove24TV potrdil Muženičev odvetnik Uroš Leben. Ta odločitev upravnega sodišča je tako pravnomočna, ostaja pa še tožba za odpravo razrešitve.(več)

Ob nekoliko mirnejšem tednu na sodiščih v ospredju sojenje Noviču
Ta teden se bo na slovenskih sodiščih nadaljevalo več postopkov, tudi tretje sojenje Milku Noviču zaradi očitkov, da je umoril direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Nadaljevali se bodo tudi postopki zaradi domnevne korupcije v zdravstvu, kazen pa bodo izrekli Francu Hlastanu, obdolženemu uboja žene decembra 2018.(več)

Vrh EU po nočnih pogajanjih še brez dogovora, danes nadaljevanje
Voditelji članic EU po treh dneh zasedanja in neprespani noči še vedno niso dosegli dogovora o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. Nadaljevanje vrha je predvideno ob 16. uri. Takrat se pričakuje nov pogajalski predlog. Po ostrih nočnih izmenjavah naj bi bilo zdaj vzdušje bolj pozitivno.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Akt o načrtu preventivnih ukrepov pri oskrbi z zemeljskim plinom
Akt o načrtu za izredne razmere pri oskrbi z zemeljskim plinom
Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije
Pravilnik o dostavi podatkov za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov
Pravilnik o obrazcu za napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov
Pravilnik o strokovnem usposabljanju, obdobnem izpopolnjevanju ter preizkusu znanja občinskih redarjev
Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za interventne ukrepe na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane
Odločbe sodišč
VSRS Sodba II Ips 127/2019 - priznanje očetovstva - ničnost - ugotovitev ničnosti izjave o priznanju očetovstva - kršitev moralnih norm - analogna uporaba OZ - varstvo osebnost...
VSRS Sklep II DoR 55/2020 - dopuščena revizija - pogodba o organiziranju potovanja - paketno potovanje - neizpolnitev pogodbe - pogodbena odškodninska odgovornost - odgovornos...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini (ZT-1B) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1156-VIII
Zakon o spremembah Zakona o sodiščih (ZS-M) - Besedilo zakona poslano Državnemu svetu, nujni postopek, EPA 1277-VIII
Ostali dokumenti
Politik proti novinarki – odziv na sodbo Vrhovnega sodišča v zadevi M. S. P. proti J. J.