Dnevne zakonodajne novosti / 14. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Sodišče opravilo glavno obravnavo v tožbi STA proti državi
Tema dneva

Na glavni obravnavi v tožbi STA zoper državo in njenega predstavnika Ukom je sodnica Jelka Rozman združila vse štiri zahtevke za izvršbo za izplačilo mesečnega nadomestila za opravljanje javne službe. Ker gre po besedah sodnice za izključno pravno vprašanje, zaslišanja prič ne bo. Kot je povedala včeraj, bo odločitev oprla na zakon o Slovenski tiskovni agenciji (STA), akt o ustanovitvi STA, poslovni načrt STA za leto 2021 in sedmi protikoronski zakon. Sodba se pričakuje konec novembra oz. v začetku decembra.(več)

Tudi Alpe Adria Green na ustavnem sodišču zahteva ustavitev projekta drugi tir
Nevladna organizacija Alpe Adria Green (AAG) se je pridružila skupinski pobudi in pritožbi na ustavno sodišče, s katero se vlagatelji zavzemajo za ustavitev projekta drugega železniškega tira Divača-Koper. V AAG so prepričani, da gre za okolje-, naravo- in kulturnovarstveno sporen projekt, očitajo mu več nezakonitosti.(več)

Pahor bo opravil dodatno preverbo glede podpore Roku Svetliču za ustavnega sodnika
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj zaključil formalna posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnih kandidatih za ustavnega sodnika. Predsednik ugotavlja, da se nakazuje zadostna podpora za izvolitev Roku Svetliču. V prihodnjem tednu bo to preverjal na dodatnih pogovorih, so sporočili iz njegovega urada.(več)

Sindikat policistov: Opozorila pred odpovedjo prešla vse normalne meje
Izrekanja opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja, ki so se v policiji dogajala v zadnjem letu, so prešla vse normalne meje, zato je treba onemogočiti zlorabo tega instituta, je ob začetku zbiranja overjenih podpisov, potrebnih za vložitev predloga novele zakona o delovnih razmerjih v DZ, povedal Adil Huselja iz Sindikata policistov Slovenije.(več)

Zagovornik ugotovil še dva primera diskriminacije pri izplačilu božičnice
Zagovornik načela enakosti je ugotovil dva nova primera diskriminacije pri izplačilu božičnice zaposlenim. Podjetji, ki sta se odločili izplačati letno nagrado iz naslova poslovne uspešnosti za leto 2020, sta zaposlene obravnavali neenako glede na njihovo zdravstveno stanje, kar je prepovedano, je sporočil zagovornik.(več)

Tudi ministrstvu za kmetijstvo v prihodnjih letih več sredstev
Člani odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se seznanili s predlogoma proračunov za prihodnje leto, skladno s katerima se resornemu ministrstvu povečujejo sredstva. Po pojasnilih ministra Jožeta Podgorška bodo v prihodnjem letu razpolagali z nekaj več kot 540 milijonov evrov, leto pozneje pa s 578,9 milijona evrov.(več)

KPK pravnomočno ugotovila, da je izolski župan v primeru Pivec kršil načelo integritete
Protikorupcijska komisija (KPK) je pri izolskem županu Danilu Markočiču ugotovila kršitev integritete. Kot so sporočili, je župan v postopku, ki ga je KPK vodila v zvezi z urejanjem nastanitve nekdanje ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, podal neresnične informacije. Ugotovitve so pravnomočne, saj župan zoper njih ni vložil pravnega spora.(več)

Bruselj v odziv na visoke cene energije z nizom rešitev za zaščito potrošnikov
Evropska komisija je včeraj razgrnila nabor ukrepov za spoprijemanje z visokimi cenami energije. Članice naj bi s kratkoročnimi ukrepi zavarovale še zlasti najranljivejše potrošnike in mala podjetja, na primer s finančno pomočjo ali zamikom plačila računa, srednjeročni ukrepi na ravni EU pa naj bi zagotovili odpornejši evropski energetski trg.(več)

Bruselj Varšavi zapretil z možnimi ukrepi zaradi sodbe glede primarnosti prava EU
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na kolegiju komisarjev izpostavila možnosti ukrepanja proti Varšavi zaradi odločitve ustavnega sodišča, ki postavlja pod vprašaj primarnost evropskega prava. Možnosti so klasični pravni postopek, uredba o pogojevanju sredstev z vladavino prava in nadgradnja postopka po 7. členu.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o Strategiji skladnega upravljanja državne meje Republike Slovenije (IBM Strategija)
Pravilnik o načinu dostopa do svetovalcev za begunce, nagrajevanju in povračilu stroškov svetovalcem za begunce ter merilih za izračun povrnitve stroškov od osebe, ki ima zadostna lastna sredstva
Odločbe sodišč
VSRS Sodba II Ips 66/2021 - izselitev iz stanovanja - nezakonita izselitev - pravica do nedotakljivosti stanovanja - pravica do zasebnosti - pravica do osebnega dostojanstva -...
VSM Sklep III Kp 55407/2020-1 - prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države - nepravilna sestava sodišča - sporazum o priznanju krivde - zborno sojenje - odpoved zbornemu sojen...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o prepovedi plastičnih proizvodov za enkratno uporabo (ZPPPPEU) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1947-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti (ZVISJV-1B) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 2037-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o oskrbi z električno energijo (ZOEE) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1933-VIII
Ostali dokumenti
Okoljska dajatev za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne električne in elektronske opreme ter odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev (Podrobnejši opis)
Okoljska dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda (Podrobnejši opis)