Dnevne zakonodajne novosti / 3. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Sedmi protikoronski zakon z dodatno pomočjo gospodarstvu
Tema dneva

Vlada namerava v kratkem v DZ poslati predlog že sedmega protikoronskega zakona, ki bi ponudil dodatno pomoč gospodarstvu. Kot zahtevajo delodajalci, naj bi se minimalna plača 1. januarja 2021 ne zvišala - nova formula za njen izračun naj bi bila uveljavljena šele 1. aprila. Predlog med drugim prinaša tudi solidarnostni dodatek za upokojence, za čas do konca epidemije pa se vrača mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence. Rešitev se je našla tudi za najemnike poslovnih prostorov, ki niso v lasti države ali občin.(več)

ZSSS na nogah zaradi izključevanja iz priprave protikoronskih ukrepov
V ZSSS so ob pripravi osnutka sedmega protikoronskega zakona znova opozorili na izključevanje sindikatov iz priprave nabora ukrepov. Zaradi izključevanja bodo začeli s pripravami na vse oblike sindikalnega boja, vključno s splošno stavko. Ministrstvo za delo so ob tem pozvali, da se opredeli do predlogov zamrznitve minimalne plače.(več)

V javni razpravi predlog prenovljenega zakona o varstvu javnega reda in miru
Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo predlog novega zakona o varstvu javnega reda in miru, ki po navedbah predlagateljev natančno ureja stanje na tem področju. Pripombe na predlog prenovljenega zakona je mogoče podati do 4. januarja.(več)

Noveli zakona o kazenskem postopku zelena luč odbora
Odbor za pravosodje je včeraj po več urah razprave dal zeleno luč vladnemu predlogu novele zakona o kazenskem postopku. Največ razprave je bilo namenjeno členu, ki vsakomur daje pravico dostopa do informacij javnega značaja v posameznih kazenskih zadevah, in členu, ki določa 90-dnevni rok, v katerem mora tožilec sprejeti odločitev o kazenski ovadbi.(več)

Odbor za infrastrukturo prikimal noveli zakona o žičniških napravah
Odbor DZ za infrastrukturo je kot matično delovno telo z nekaj koalicijskimi amandmaji prikimal noveli zakona o žičniških napravah za prevoz oseb. Novela med drugim vzpostavlja pravno podlago za državno ali občinsko sofinanciranje stroškov vzdrževanja, obratovanja ali gradnjo žičniških naprav.(več)

Podaljšanje vozniških dovoljenj le v primeru nezmožnosti usposabljanja
Veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah bo samodejno podaljšana do 28. februarja 2021 le za tista dovoljenja, ki jih zaradi nezmožnosti usposabljanja trenutno ni mogoče podaljšati, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. Gre za dovoljenja, ki potečejo med 16. novembrom in 17. decembrom.(več)

Ministrstvo dodatno pojasnilo uveljavljanje višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza
Ministrstvo za delo je objavilo dodatna pojasnila glede možnosti uveljavljanja višje sile zaradi ustavitve javnega prevoza. Skladno s šestim protikoronskim zakonom je do nadomestila upravičen delavec, ki na delo ne more priti zaradi ustavitve javnega prevoza. O tem mora obvestiti delodajalca najpozneje v treh dneh od nastanka razloga.(več)

Opozicijski poslanci zahtevali sklic odbora za kulturo o financiranju STA
Opozicijski poslanci so zahtevali sklic seje odbora DZ za kulturo o ustavitvi financiranja STA iz proračuna. Poslanci so opozorili, da gre za nedopusten pritisk na medije in uredniško neodvisnost. Seja bo potekala jutri. Glede vprašanja, ali je STA dolžna vladi posredovati tudi dokumente o opravljanju tržne dejavnosti, pa se niso opredelili.(več)

Vstop na Hrvaško možen le z negativnim testom, dopuščene nekatere izjeme
Za zajezitev širjenja novega koronavirusa je Hrvaška v torek uvedla strožje ukrepe, ki veljajo tudi za prebivalce Slovenije. Kot je pojasnil Borut Jakopin z notranjega ministrstva, je vstop na Hrvaško možen le z negativnim testom PCR, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira tam.(več)

Brez dogovora o svežnju za okrevanje bistveno manj kohezijskih plačil
Če dogovora o svežnju Evrope za spoprijem s pandemijo v vrednosti 1824 milijard evrov decembra ne bo, se bo EU financirala po sistemu začasnih dvanajstin, kar pomeni zelo resen položaj, tudi do 75-odstotno zmanjšanje kohezijskih plačil. V vsakem primeru pa bo veljala sporna uredba o pogojevanju sredstev z vladavino prava, poudarjajo viri pri EU.(več)