Dnevne zakonodajne novosti / 11. marec 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2019 z dne 22.5.2019
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za februar 2019
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu februarju 2019. V najkrajšem mesecu leta je začelo veljati ali se uporabljati 94 predpisov, le trije predpisi so prenehali veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 57 predpisov. Tako je na zadnji dan februarja veljalo 854 zakonov in 19.804 podzakonski predpisi. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Poslanci o dveh pomembnih temah
Ta teden se bo v državnem zboru sestalo več delovnih teles. Odbor za zdravstvo se bo seznanil s poročilom o izvajanju otroške srčne kirurgije in aktivnostih za ureditev stanja. V poročilu ministrstvo za zdravje ocenjuje, da program v UKC Ljubljana poteka uspešno in da se stanje na tem področju ureja. A hkrati opozarja, da bo zaradi nizkega števila bolnikov Slovenija še naprej odvisna od sodelovanja s tujino. Odbor za pravosodje pa čaka obravnava novele zakona o kazenskem postopku. Z njo želijo celovito urediti položaj žrtev kaznivih dejanj, urejajo pa tudi hrambo gradiv iz prikritih preiskovalnih ukrepov, da ne bi prihajajo do prehitrega uničenja.

Pred partnerji šesti socialni sporazum
Socialni partnerji bodo ta teden začeli pogajanja o predlogu socialnega sporazuma, ki ga je pretekli teden brez predhodnih usklajevanj predstavila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Če bo sprejet, bo to šesti socialni sporazum v samostojni Sloveniji. Prejšnji, ki so ga partnerji podpisali za leti 2015 in 2016, se je obdržal manj kot leto dni. Tokratni predlog GZS za prenovo plačnega sistema v gospodarstvu in rast plač v obdobju 2019-2025 predvideva 24-odstotni dvig povprečne bruto plače do leta 2025. Na zbornici poudarjajo, da je predpogoj za to hitrejša rast produktivnosti dela, ki bi se morala v navedenem obdobju skoraj podvojiti.

Nov minister za kulturo. In za zdravstvo?
Zoran Poznič je postal novi minister za kulturo. Državni zbor ga je v petek potrdil s 47 glasovi za in 19 proti. Za novega ministra je Pozniča predlagala SD, kandidaturo pa je ponudil sam, ker želi po odstopu Dejana Prešička nadaljevati delo, začeto v tem mandatu. Medtem pa je le nekaj ur po formalnem odstopu Sama Fakina z mesta ministra za zdravje prvak LMŠ in premier Marjan Šarec sporočil, da bo za novega ministra za zdravje predlagal Aleša Šabedra, sedanjega generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Fakin je premierja Šarca namreč v petek obvestil, da odstopa, ker se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi.

Energetski in podnebni načrt Slovenije
Ministrstvo za infrastrukturo je v sodelovanju z medresorsko delovno skupino pripravilo osnutek celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta Slovenije, ki temelji na že pripravljenih podlagah. V okviru predhodnega posvetovanja ministrstvo zato vse deležnike vabi, da do 8. aprila pripravijo prispevke o ciljnih vprašanjih. Ministrstvo je postavilo pet tematik, ki vključujejo 20 ključnih vprašanj. Prva pomembna tema je razogljičenje ter vprašanja, kako zmanjšati emisije toplogrednih plinov med letoma 2021 in 2030. Druge ključne teme pa so še energetska učinkovitost, energetska varnost, notranji trg ter raziskave, inovacije in konkurenčnost.

SDS kaznovana zaradi kreditov
Ljubljansko okrajno sodišče je po poročanju POP TV stranki SDS prisodilo 20.000 evrov kazni zaradi kršitve zakona o političnih strankah. Sporna sta bila dva kredita - 450.000 evrov od Dijane Đuđić in 60.000 evrov od Novi obzorij. Sodišče je v skrajšanem postopku odločilo, da so bile v obeh primerih kršitve, predsednik SDS Janez Janša bo moral plačati 2000 evrov. Sodba sicer še ni pravnomočna, v SDS so se nanjo pritožili. Zakon o financiranju strank omejuje financiranje fizičnih oseb, saj takšen kredit ne sme biti višji od desetkratnika povprečne mesečne bruto plače, kar bi pomenilo, da bi Dijana Đuđić lahko posodila le približno 16.000 evrov.

Angleži bodo še čakali na slovenski plin
Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem (t. i. fracking) na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. To bi lahko zavleklo načrte britanske družbe Ascent Resources, ki želi v Petišovcih v večjem obsegu pridobivati plin. Arso je ugotovil, da gre v okviru nameravanega posega za spremembo posega v okolje in sicer za spremembo v načinu obratovanja naprave, ki bi lahko imela pomembne škodljive vplive na okolje, zato je treba izvesti predhodni postopek.(TFL)