Dnevne zakonodajne novosti / 9. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 23 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Tudi na sodiščih od danes obvezen pogoj PCT
Tema dneva

Odslej bodo morali vsi obiskovalci sodišč, starejši od 12 let, izpolnjevati pogoj PCT, sicer ne bodo mogli vstopiti v prostore sodišča. Razen v nujnih zadevah lahko posamezniki vloge vlagajo le po pošti ali portalu eSodstvo. Vsa sodišča pa bodo še vedno opravljala naroke in druga procesna dejanja, odločala, vročala sodna pisanja in izvajala uradne ure v vseh zadevah, so objavili na spletni strani vrhovnega sodišča. Odredba o posebnih ukrepih velja do konca leta, določa pa tudi obvezno uporabo zaščitne maske.(več)

Za novega predsednika ustavnega sodišča izvoljen Matej Accetto
Ustavno sodišče je na včerajšnji upravni seji za naslednjega predsednika ustavnega sodišča izvolilo Mateja Accetta. Položaj bo prevzel 19. decembra, so sporočili z ustavnega sodišča. Funkcijo ustavnega sodnika je Acceto nastopil 27. marca 2017, funkcijo podpredsednika pa 28. septembra 2019.(več)

Mandatno-imunitetna komisija DS za sprejetje novele zakona o DS
Mandatno-imunitetna komisija DS je podprla pobudo za sprejetje novele zakona o DS, ki jo je podal predsednik DS Alojz Kovšca. Predlog novele po njegovih besedah odpravlja neskladje zakona z ustavo, ki ga je leta 2018 ugotovilo ustavno sodišče, ter celovito ureja volilni spor pri volitvah v DS in konstituiranje DS po opravljenih splošnih volitvah.(več)

Cena kurilnega olja od danes znova začasno regulirana
Država z današnjim dnem po petih letih in pol znova začasno regulira cene ekstra lahkega kurilnega olja. Podlago za to ji daje nova uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, po kateri je marža trgovcev za kurilno olje omejena na največ šest centov na liter. Za ponovno regulacijo se je vlada odločila zaradi rasti cen energentov in začetka kurilne sezone.(več)

Informacijska pooblaščenka: Zakon dovoljuje vpogled v osebni dokument
Zakon o varstvu osebnih podatkov dopušča vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov ob preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT, je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Delodajalci in ponudniki storitev tako lahko vpogledajo v dokazila, torej osebne dokumente, ne smejo pa jih hraniti.(več)

Predstavniki zavarovancev za višjo prispevno stopnjo za poklicne pokojnine
Predstavniki ministrstva za delo so bili na seji odbora Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja proti vrnitvi prispevne stopnje za poklicne pokojnine na raven, kot je določena s pokojninskim načrtom in je višja od zdaj potrjene. S tem je ogroženo izplačilo poklicnih pokojnin nekaterim zavarovancem, svarijo predstavniki zavarovancev.(več)

Na ministrstvu o podaljšanju bonov zaenkrat ne razmišljajo
Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo o podaljšanju bonov, ki veljajo do konca leta, ne razmišljajo. Ti so po njihovih navedbah namreč dosegli svoj namen. "Če bi prišlo do dodatne zaostritve epidemioloških razmer in s tem vladnih ukrepov, pa bomo to odločitev ponovno pretehtali," so povedali za STA.(več)

Gibanje za pitno vodo s pozivom DZ in peticijo za pitno vodo v Anhovem
V Gibanju za pitno vodo so zagnali kampanjo za zagotovitev pitne vode v Anhovem. V podporo temu predlogu so včeraj zagnali spletno peticijo, poslance pa zaprosili, naj podprejo dopolnilo, s katerim bi v proračunih za leti 2022 in 2023 zagotovili sredstva za gradnjo neodvisnega vira pitne vode s povezavo na vodovodni sistem Mrzlek.(več)

Prvi teden novembra za 62.600 evrov glob zaradi nespoštovanja ukrepov
Inšpektorji Finančne uprave RS (Furs) so pri preverjanju izpolnjevanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v prvem tednu novembra izdali 17 plačilnih nalogov v skupni višini 62.600 evrov. Najpogosteje so nepravilnosti ugotovili pri zavezancih iz dejavnosti gostinstva.(več)

Slovenija nosilka državljanske pobude za razglasitev okoljske krize v EU
Evropska komisija je konec oktobra sprejela prijavo evropske državljanske pobude z naslovom Poziv k ukrepanju - varstvo okolja v vseh politikah. Če bodo pobudniki v enem letu zbrali milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih držav EU, se bo morala nanjo odzvati. Nosilka pobude za razglasitev okoljske krize v EU je Slovenija.(več)