Dnevne zakonodajne novosti / 26. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Poslanci razdeljeni glede sprememb pri dohodnini in prepovedi frackinga
Tema dneva

DZ je sejo včeraj nadaljeval s predlogom novele zakona o dohodnini, ki med drugim prinaša zvišanje splošne olajšave in razbremenitev dohodkov iz kapitala. Poslanci koalicije ugotavljajo, da se bodo neto prihodki državljanov zvišali, opoziciji pa se zdijo predlagane spremembe nevarne za vzdržnost javnih financ. Mnenja so bila deljena tudi glede predloga novele zakona o rudarstvu, ki so ga z željo prepovedati hidravlično lomljenje v Sloveniji v postopek že četrtič vložili v Levici, LMŠ in SD.(več)

V DZ razprava o spodbujanju gradnje javnih najemnih stanovanj
DZ se je seznanil s predlogom zakona o spodbujanju gradnje javnih najemnih stanovanj, katerega cilj je zagotoviti 10.000 stanovanj za najem do leta 2029, s tem pa rešiti stanovanjsko problematiko za vsaj 30.000 ljudi. Ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci glasovali danes.(več)

SAB predlaga, da se status mestne občine podeli tudi Jesenicam
V poslanski skupini SAB so k predlogu novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki ga bo jutri obravnaval odbor DZ za notranje zadeve, vložili dopolnilo, s katerim bi status mestne občine podelili občini Jesenice. Predlog, ki ga je v DZ vložil poslanec SNS Dušan Šiško, podelitev tega statusa predvideva za občino Krško.(več)

Mandat nastopil novi namestnik predsednika KPK David Lapornik
Novi namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) David Lapornik je nastopil petletni mandat. Kot so sporočili s KPK, je bil včeraj v uradnem listu objavljen ukaz o njegovem imenovanju, ki ga je podpisal predsednik republike Borut Pahor.(več)

Objavljen poziv za zbiranje predlogov kandidatov za viceguvernerja Banke Slovenije
Predsednik republike Borut Pahor je v uradnem listu včeraj objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za viceguvernerja Banke Slovenije. S tem je začel teči rok za zbiranje kandidatur, ki se izteče 15. decembra. Imenovanje novega viceguvernerja je potrebno zaradi izteka mandata Primožu Dolencu.(več)

Zbornica opozarja na pomanjkljivosti predloga novega gradbenega zakona
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je izdala Belo knjigo za boljši gradbeni zakon, saj se z aktualnim predlogom po opozorilih predsednika zbornice Tomaža Krištofa kot družba odpovedujemo arhitekturi in arhitekturni stroki. Investitorji so nezaščiteni, ukinja se tudi obveznost javnih arhitekturnih natečajev, je izpostavil.(več)

Po oceni skupnosti socialnih zavodov bi morali predlog zakona o dolgotrajni oskrbi bistveno dopolniti
Skupnost socialnih zavodov Slovenije pozdravlja prizadevanja za celovito urejanje področja dolgotrajne oskrbe, ne podpira pa predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v parlamentarni proceduri. Pričakujejo, da bo v nadaljevanju parlamentarne procedure zakonski predlog bistveno dopolnjen.(več)

Igralniški delavci v primeru uveljavitve zakonske novele rožljajo s stavko
Novogoriška izpostava sindikata igralniških delavcev zavrača predlagane spremembe iz novele zakona o igrah na srečo, o kateri bo DZ glasoval danes. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, predlagana zakonska novela zaposlene spravlja v močno podrejen položaj, česar ne bodo dopustili, zato resno razmišljajo tudi o stavki.(več)

Svetovalni dan slovenskih notarjev po oceni zbornice uspešnejši od lanskega
Letošnji informativni dan notarjev je bil po oceni predsednika Notarske zbornice Slovenije Bojana Podgorška še uspešnejši od lanskega. Ob tem je spomnil, da so notarji pri urejanju premoženjskopravnih razmerij med zakonci leta 2019 po uveljavitvi družinskega zakonika dobili nekatere nove pristojnosti, kot je sestavljanje predporočnih pogodb. Vodijo tudi register teh pogodb.(več)

Evropska komisija posodobila merila za podelitev znaka EU za okolje za kozmetične izdelke
Evropska komisija je sprejela nova merila za podelitev znaka EU za okolje za kozmetične izdelke in proizvode za nego živali. Merila se bodo po novem nanašala na vse kozmetične izdelke, ne več le na omejen nabor izdelkov, kot so geli za prhanje in šamponi, so sporočili iz komisije.(več)