Dnevne zakonodajne novosti / 11. oktober 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Cerar brani lekarniško zakonodajo
Tema dneva

Stranka SMC ne bo odstopala od zdravstvene reforme v dobrobit vseh državljanov, je poudaril predsednik SMC in premier Miro Cerar, ki ga je dogajanje okoli zakona o lekarniški dejavnosti negativno presenetilo. Cerar pričakuje, da bodo tisti v koaliciji, ki so si o zakonu premislili ali ubirajo neko drugo pot, javnosti pojasnili, kaj se dogaja. V izjavi novinarjem je izpostavil, da so se o lekarniškem zakonu usklajevali eno leto in ga nazadnje na vladi tudi podprli. Vključeni so bili številni deležniki in pogajanja naporna, a "ko smo se enkrat uskladili, smo vedeli, zakaj", je še spomnil Cerar. Po njegovih besedah zdaj prehajajo v ključno fazo zdravstvene reforme, ki jo je napovedal že spomladi.

Notarji za red pri oporokah
Notarska zbornica Slovenije je v odzivu na primer založenih oporok opozorila, da oporoka z zapisom v centralno voden register oporok v celoti zagotavlja izvršljivost take oporoke. Opozarjajo pa, da nekatere oporoke, ki niso bile vložene pri notarjih, kljub zakonu niso bile vpisane v ta register. Trenutno je v register oporok, ki so ga vzpostavili 15. oktobra 2007, vpisanih 22.881 oporok, od tega so jih samo notarji vpisali 20.837. Vanj so vpisali tudi vse oporoke, ki so bile pri kateremkoli notarju v Sloveniji vložene pred vzpostavitvijo registra. Notarji opozarjajo še, da so bile razkrite samo tiste neuresničene oporoke, ki so že zamudile rok izvršitve.

Zdravstvena ministrica pred interpelacijo
DZ bo na redni seji, ki se bo začela predvidoma 17. oktobra, med drugim obravnaval interpelacijo zoper zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc, ki jo je vložila SDS. Za zdaj kaže, da zadnji zapleti pri sprejemanju zakonov s področja zdravstva ne bodo vplivali na napoved koalicijskih partneric, da bodo ministrico na interpelaciji podprli. Vendar obenem od nje pričakujejo, da bo do konca leta pripravila ključne sistemske zakone. Če temu ne bo tako, v DeSUS od premierja Mira Cerarja pričakujejo, da bo ministrico sam zamenjal.

Miha Lobnik, kandidat za zagovornika načela enakosti
Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku DZ Milanu Brglezu posredoval predlog, naj DZ za zagovornika načela enakosti imenuje Miho Lobnika. Pahor namreč ocenjuje, da Lobnik izpolnjuje zahtevane pogoje in da ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije, so sporočili iz urada predsednika republike. Zagovornik načela enakosti je kot samostojen organ sicer nov institut, ki ga je prinesel maja letos uveljavljeni zakon o varstvu pred diskriminacijo. Zagovornik je doslej deloval pod okriljem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Energija iz obnovljivih virov
Evropska komisija je v skladu s pravili EU o državni pomoči odobrila spremembe slovenske podporne sheme za energijo iz obnovljivih virov in soproizvodnjo z visokim izkoristkom. Na podlagi spremenjene sheme se bo povečala proizvodnja energije iz obnovljivih virov v skladu s cilji EU in brez neupravičenega izkrivljanja konkurence, ugotavlja komisija. Eno najpomembnejših sprememb sheme predstavlja uvedba razpisnega postopka za odločanje, kdo prejme podporo v okviru sheme, in določitev ustrezne ravni navedene podpore.

TFL Glasnik: pogovor s Simonom Kolencem
Simon Kolenc je ekonomist, finančnik z dvema certifikatoma, ki sicer marsikomu nista znana - FCCA in CFA. Je zaprisežen finančnik in je sodeloval v EY, enem od »big four« podjetij. Kako s tako uglednima licencama razmišlja o poslovni etiki, smo ga vprašali v pogovoru za TFL Glasnik: »V Sloveniji imamo pogosto občutek, da če nekaj ni zapisano v zakonu, se tega ni treba držati. Te licence oziroma te institucije pa zelo poudarjajo etiko in jo zelo široko opredelijo. Že če nekaj nakazuje, da morda ne bo v redu, se tega vzdržim. Če se mi zdi, da je v podjetju nekaj narobe, to povem in predlagam, naj se tega ne dela.« TFL Glasnik s preostankom pogovora ter s številnimi drugimi vsebinami bomo objavili popoldne.(TFL)