5. oktober 2011
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Malo pomeni lahko največ

Mala in srednja podjetja ostajajo gospodarska hrbtenica ugotavlja Evropska komisija v poročilu, ki je bilo objavljeno v okviru evropskega tedna podjetništva. Kar 99,8 odstotka vseh podjetij v EU in tudi v Sloveniji je namreč malih in srednjih podjetij, ki zagotavljajo tudi velik del delovnih mest in dodane vrednosti.

Lani je v nefinančnem poslovnem gospodarstvu v EU delovalo skoraj 20,8 milijona malih in srednjih podjetij, od katerih je bilo 19,2 milijona mikro podjetij z manj kot 10 zaposlenimi. Mala in srednja podjetja so v tem letu skupno zagotovila več kot dve tretjini (87,5 milijona) vseh zaposlitvenih priložnosti v zasebnem sektorju EU in 58,4 odstotka skupne bruto dodane vrednosti.

Finančni ministri EU so potrdili imenovanje Nemca Jörga Asmussena za novega glavnega ekonomista Evropske centralne banke (ECB). Pričakujemo, da bo Asmussen v vlogi prvega ekonomista ECB pomembno prispeval k stabilnosti in razvoju območja evra, je ob tem dejal finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič.

V parlamentu bo med drugim seja Odbora državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri bodo obravnavali Predlog zakona o dopolnitvi zakona o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic (ZPVAS-F) ter novelo Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Sprememba zakona o agrarnih skupnostih je nujna, saj morajo za vsako naložbo zdaj soglašati vsi solastniki, kar je v praksi nemogoče.

Več kot tisoč agrarnih skupnosti ima v lasti 70.000 hektarjev Slovenije. Največ jih je na Primorskem in Gorenjskem, kjer je tudi do polovice vse površine v lasti agrarnih skupnosti. Vsak kvadratni meter teh zemljišč je v lasti vseh solastnikov agrarnih skupnosti. Teh je lahko od nekaj deset do blizu 200. Težava je tudi v tem, da je veliko solastnikov pokojnih in dedni postopki še niso končani.

Ameriški avtomobilski proizvajalec Ford je danes dosegel dogovor z vodstvom sindikata delavcev v avtomobilski industriji (UAW) o novi štiriletni kolektivni pogodbi, ki predvideva odprtje 5750 novih delovnih mest in za 4,8 milijarde dolarjev investicij v ameriške tovarne.

Na ljubljanski Gimnaziji Jožeta Plečnika so predstavili rezultate e-šolstva in učenja s prenosniki, ki jih je 33 dijakov drugega letnika omenjene gimnazije dobilo pred dvema tednoma. Pri projektu e-šola sodelujeta Zavod RS za šolstvo in Ministrstvo za šolstvo in šport RS s ciljem, da postane ta izkušnja del šolskega sistema. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 5.10.2011 - 5.10.2011 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU         5 novosti  
2. UPRAVNO PRAVO     1 novost      
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO   5 novosti        
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         7 novosti  
5. JAVNE FINANCE   1 novost 2 novosti   2 novosti 1 novost
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   10 novosti 1 novost   12 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost 1 novost      
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA           2 novosti
9. ZDRAVSTVENI SISTEM         1 novost  
10. MEDNARODNI ODNOSI         2 novosti  
11. OBČINE