Dnevne zakonodajne novosti / 1. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 30 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada dodatno sprostila koronske omejitve
Tema dneva

Vlada je na včerajšnji seji, ki je potekala na Ptuju, sklenila, da s ponedeljkom dodatno sprosti ukrepe pri opravljanju dejavnosti. Igralnice bodo lahko delovale v celoti, v trgovinah ne bo več omejitev števila kupcev, sproščajo se tudi omejitve na kongresih in v gostinskih lokalih. Sprostila je tudi ukrepe pri kulturnih dejavnostih, za knjižnice, arhive, muzeje, galerije in odpravila koronske omejitve pri športni vadbi. Na športnih prireditvah se dodatno sproščajo omejitve za gledalce.(več)

Hrvaška po novem v celoti na slovenskem zelenem seznamu
Vlada je včeraj sprejela spremenjen seznam držav glede na epidemiološke razmere, po katerem bodo od sobote dalje po novem na zelenem seznamu cela Hrvaška, Nemčija, Švica in Črna gora. Zeleni seznam držav, pri katerih velja, da ni omejitev ob vrnitvi v Slovenijo, se tako daljša. Spremembe so tudi pri pogojih vstopa v državo.(več)

Predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih ob kritikah iz opozicije zelena luč odbora
Odbor DZ za zdravstvo je sprejel predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je nekatere dele zakona, povezane z ukrepi ob epidemiji, razglasilo za neustavne. V razpravi je bilo iz opozicije slišati kritike o preširokih pooblastilih vlade pri omejevanju pravic oz. sprejemanju ukrepov.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji med drugim določila besedilo predloga zakona o hipotekarni in komunalni obveznici ter predlog zakona o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij. Finančni upravi je zagotovila do 35,62 milijona evrov za pokritje obveznosti po ZZUOOP, ki se nanašajo na izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. Imenovala je tudi tri direktorje direktoratov ter direktorja RIC.(več)

Varuh človekovih pravic v poročilu za lani skupaj podal 128 novih priporočil
Varuh človekovih pravic je v letnem poročilu za lansko leto, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19, skupaj podal 128 novih priporočil, od tega 85 priporočil, ki zadevajo družbo in spoštovanje človekovih pravic v njej na splošno. Neposredno povezanih z epidemijo je 16 priporočil, 27 priporočil pa predstavlja stalne naloge različnih organov.(več)

Zelena luč odbora DZ predlogu zakona o ukrepih za odpravo posledic pozebe
Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na včerajšnji izredni seji prižgal zeleno luč vladnemu predlogu zakona o ukrepih za odpravo posledic aprilske pozebe v kmetijski proizvodnji. Poslanci so sprejeli tudi vsa dopolnila, ki jih je predlagala koalicija. Nekaj poslancev opozicije se je glasovanja sicer vzdržalo.(več)

Novi interventni zakon pred odborom za gospodarstvo
Z obravnavo na seji odbora DZ za gospodarstvo danes zakonodajno pot začenja nov interventni zakon za pomoč gospodarstvu. Največja pozornost je tokrat posvečena gostinstvu in turizmu, posebni ukrepi so predvideni za organizatorje srečanj in dogodkov, šport in kulturo. Poslanci ga bodo potrjevali na seji, ki se začne v ponedeljek.(več)

Po vladnem predlogu samostojni podjetniki ne bodo mogli več izvajati osebne asistence
Vlada je na včerajšnji seji sprejela predlog novele zakona o osebni asistenci. Ta po navedbah vlade odpravlja pomanjkljivosti sedanje ureditve ter določa, da osebne asistence ne bodo več mogli izvajati samostojni podjetniki posamezniki. Novela predvideva tudi ponovno oceno upravičencev do osebne asistence.(več)

Pošiljke s Kitajske po novem bolj obdavčene
Z današnjim dnem začenja veljati največja davčna reforma, odkar je bil leta 1993 vzpostavljen notranji trg EU. Reforma zadeva vse trgovce, ki prek spleta prodajajo v Evropo blago iz tretjih držav, pa tudi izvajalce poštnih storitev, carinske in davčne uprave ter nenazadnje potrošnike. Cene za nekatere izdelke se bodo verjetno zvišale.(več)

V EU v veljavo stopa digitalno covidno potrdilo
V Evropski uniji danes v veljavo stopa digitalno covidno potrdilo, ki so ga v Sloveniji začeli testirati prejšnji teden, sedaj pa bo zaživelo v polni obliki. Dolgo pričakovana rešitev ponuja odgovor na številne zagate, ki so jim bili priča potniki na mejah znotraj EU, saj bo potrdilo olajšalo prost pretok ljudi.(več)