Dnevne zakonodajne novosti / 6. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Podnebne spremembe kot nacionalna kriza – poziv vladi podprl tudi Tax-Fin-Lex
Tema dneva

Pobudniki poziva s sloganom »večina pričakuje ukrepe« vlado pozivajo, naj podnebne spremembe pripozna kot nacionalno krizo ter jih začne prioritetno in sistemsko obravnavati. Do sedaj je poziv podpisalo že več kot 8900 posameznikov in 242 organizacij, število pa še vedno narašča. To dokazuje, da podnebne spremembe že sedaj dosegajo vsa področja slovenske družbe in da so tudi državljani Slovenije spoznali, da je ukrepanje nujno, dokler še lahko preprečimo neobvladljive posledice. Svoj glas lahko oddate na spletni strani podnebnakriza.si.(več)

Združena desnica ni uspela s pritožbo na ESČP
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je pritožbo strank Glas za otroke in družine ter Nove ljudske stranke zavrglo kot nedopustno. Stranki, ki sta na lanskih parlamentarnih volitvah nastopili s skupno listo Združena desnica, sta se na ESČP obrnili zaradi zavrnitve kandidatnih list v dveh volilnih enotah zaradi nedoseganja ženskih kvot.(več)

Vlada sprejela predlog sprememb pri davku na tonažo
Vlada je sprejela predlog novele zakona o davku na tonažo. Ta dopolnjuje slovensko shemo državne pomoči za pomorski promet, tako da bo ta še bolj upoštevala smernice EU o državnih pomočeh na tem področju. Zakonska sprememba je bila slovenska zaveza Evropski komisiji, ki je pred letom dni slovenski sistem davka na tonažo podaljšala za 10 let.(več)

Vlada o vlaganju v promet in drugih gospodarskih temah
Na včerajšnji seji je vlada med drugim sprejela še načrt vlaganj v promet in prometno infrastrukturo za obdobje 2020-2025. Za zračni in vodni promet, investicije in obnove državnih in cestninskih cest, posodobitev železnic in trajnostne ukrepe ter upravljanje prometa bo v šestih letih skupaj namenila 5,6 milijarde evrov.(več)

O novem stanovanjskem zakonu še javna posvetovanja
Ministrstvo za okolje in prostor je na osnutek novega stanovanjskega zakona prejelo okoli 400 pripomb, od tega največ na določbe glede upravljanja večstanovanjskih stavb. Po analizi pripomb bodo pripravili posvete z zainteresirano javnostjo, po novem letu bo še krajša javna obravnava, so STA povedali na ministrstvu.(več)

Dodaten dan dopusta za otroka za vse uslužbence javnega sektorja
Poslanka SMC Mateja Udovč je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o delavcih v državnih organih, s katero bi odpravili neskladja pri priznavanju dodatnih dni dopusta uslužbencem državnih organov. Tako bi bili vsi uslužbenci javnega sektorja upravičeni do dodatnega dneva dopusta na leto za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.(več)

Ministrstvo svari, da v proračunu ni denarja za povišanje transferjev
Na ministrstvu za delo načelno podpirajo dopolnila za boljši položaj družin, ki jih je na predlog opozicije v sredo podprl odbor DZ. A svarijo, da so težka 13,5 milijona evrov, ki jih v proračunu 2020 ni. Opozicija upa, da bodo predlogi obstali, SMC pa za primer, da jih ne bodo mogli financirati, napoveduje dopolnila za vrnitev na predlog vlade.(več)

Univerza zahteva 256.000 evrov zaradi odprave plačnih anomalij
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je včeraj potekal pripravljalni narok v tožbi, s katero Univerza v Ljubljani od države zahteva 256.000 evrov. Leta 2017 je namreč vlada s sindikati javnega sektorja sklenila dogovor o odpravi plačnih anomalij v javnem sektorju, pri čemer pa univerzi ni zagotovila dodatnih sredstev, pravi odvetnik univerze Dino Bauk.(več)

Januarja posveti o kandidatih za sodnike na Splošnem sodišču EU
Predsednik republike Borut Pahor je v sredo obvestil vodje poslanskih skupin o prijavljenih kandidatih za prosti mesti sodnika na Splošnem sodišču EU in napovedal posvetovanja, ki bodo predvidoma potekala med 10. in 15. januarjem prihodnje leto.(več)

ESČP: Mati ne more razpolagati z zamrznjenim semenom mrtvega sina
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da ženska ne more razpolagati z zamrznjenim semenom mrtvega sina, da bi izpolnila njegovo željo po starševstvu. Zavrnilo je tožbo Francozinje, ki je želela seme pokojnega sina odnesti na kliniko za umetno oploditev v Izrael.(več)