Dnevne zakonodajne novosti / 20. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Ustavni sodniki razveljavili zakon o odstrelu zveri
Tema dneva

Ustavno sodišče je razveljavilo zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, ki velja do konca septembra. Čeprav je sodba pozna, saj so bile živali iz zakonske kvote skorajda že vse odstreljene, pa pomeni, da najverjetneje ne bo možno uveljaviti novele tega zakona, katere predlog predvideva še večji odstrel. Sodišče je presodilo, da je zakon kršil tretji člen ustave, ki govori o delitvi oblasti, saj je DZ z zakonom prevzel nalogo izvršilne veje oblasti in onemogočil izvajanje sodne veje.(več)

Opozicija za oceno ustavnosti "megazakona" in odloka o omejitvi gibanja
Opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB bodo danes predstavile in vložile zahtevo za oceno ustavnosti 9. in 103. člena prvega protikoronskega zakona. Med najbolj kritiziranimi so policijska pooblastila za čas epidemije novega koronavirusa. Levica napoveduje tudi zahtevo za oceno ustavnosti v sredo sprejetega novega odloka vlade o omejitvi gibanja.(več)

Ustavno sodišče zadržalo del odloka o omejitvi gibanja
Ustavno sodišče je medtem že zadržalo del zdaj že neveljavnega odloka o omejitvi gibanja, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov. Na ministrstvu za notranje zadeve ob tem pravijo, da preverjanje upravičenosti pravzaprav že ves čas izvajajo.(več)

V društvu tožilcev zahtevajo presojo ustavnosti znižanja plač
V društvu državnih tožilcev pa zahtevajo presojo ustavnosti protikoronskega zakona v delu, ki začasno znižuje plače tožilcem. Pobude za oceno ustavnosti vlagajo tudi posamezni državni tožilci. Po oceni društva zakon neutemeljeno posega v ustavnopravna razmerja med vejami oblasti in ogroža izvrševanje sodne oblasti v kazenskih zadevah.(več)

Vlada bo predstavila osnutek novih protikoronskih ukrepov
Vlada se je v petek seznanila z osnutkom popravkov prvega in osnutkom drugega protikoronskega zakona. S slednjim naj bi omogočili dodatno likvidnost gospodarstvu in določili višjo povprečnino občinam. Po napovedih bo zakon do torka končan in sprejet na vladi. V gospodarskih zbornicah opozarjajo, da ima novi predlog številne pomanjkljivosti, ki bodo podjetjem otežile uporabo ukrepov.(več)

Ta teden v DZ: Odbori o pomislekih glede vladnih ukrepov
V tem tednu bodo poslanci na sejah odborov na zahtevo opozicijskih poslanskih skupin med drugim razpravljali o skrbi za prebivalce domov starejših v času epidemije covida-19, zaščitni opremi in prepovedi gibanja med občinami. Nadaljevali bodo tudi skupno sejo odborov za zunanjo politiko in za kulturo o pismu vlade Svetu Evrope glede medijev.(več)

Ob priporočilih pristojnih zvez od danes spet na tenis, golf ...
Medtem ko so v času epidemije novega koronavirusa športno-rekreativne storitve na prostem znotraj lastne občine dovoljene že od sobote, pa se športni objekti na prostem in na površinah za šport v naravi odpirajo danes. Ob upoštevanju priporočil pristojnih zvez se bodo odslej med drugimi lahko rekreirali tudi tenisači in golfisti.(več)

Ponovno omogočeni tehnični pregledi in nekatere oblike linijskega prevoza
Vlada je v petek odločila, da bo od danes ponovno dovoljeno opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Prav tako so odpravili prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza, pri čemer bo lahko v vozilu tretjina potnikov, kot je registriranih sedežev.(več)

Sezonskim delavcem po novem vsaj 5,16 evra bruto na uro
Potem ko je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pred kratkim pozvala na pomoč pridelovalcem hmelja, sadja in zelenjave, ki so ostali brez tujih sezonskih delavcev, je v soboto začela veljati odredba, po kateri bruto urna postavka za začasno ali občasno delov v kmetijstvu ne sme biti nižja od 5,16 evra. Prav ta znesek pa je sprožil burne odzive.(več)

Novo na TFL: Odgovori na vprašanja s področja delovnega prava
Portal Tax-Fin-Lex bo odslej v sodelovanju s podjetjem Trgotur ponujal odgovore na posamezna vprašanja naročnikov s področja delovnopravne zakonodaje. Poleg tega bodo Trgoturjevi strokovnjaki skrbeli tudi za aktualne članke s tega področja, ki jih bomo objavljali na portalu. Če potrebujete tovrstno pomoč, pa jih lahko kontaktirate že zdaj.