Dnevne zakonodajne novosti / 9. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 10 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Turistične bone bo mogoče koristiti v več delih
Tema dneva

Vlada je sprejela uredbo, s katero določa podrobnosti o koriščenju turističnih bonov. V nasprotju s prvotnimi načrti bo mogoče bone za plačilo nočitve pri turističnih ponudnikih koristiti v več delih. Prenosljivi bodo med sorodniki, in sicer v ravni vrsti do drugega kolena. Boni bodo evidentirani kot dobroimetje v informacijskem sistemu eDavki, o čemer bo vsak obveščen po elektronski poti. Furs bo poskrbel tudi za povračilo sredstev turističnemu ponudniku, pri katerem bo upravičenec bon koristil. Boni bodo na voljo od 19. junija.(več)

Iz koalicije predlog sprememb pri obveznem cepljenju
Skupina poslancev s prvopodpisanim Branislavom Rajićem (SMC) je v DZ vložila predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, v katerem predlagajo, da bi bilo obvezno cepljenje za zdravstvene delavce, vključno s cepljenjem proti sezonski gripi. Predlagajo tudi, da necepljenih otrok ne bi mogli vpisati v javne oz. javnofinancirane vrtce.(več)

Ustavno sodišče zavrglo pobudo o znižanju plač tožilcem
Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za presojo ustavnosti prvega protikoronskega zakona v delu, ki narekuje znižanje plač tožilcem v času epidemije. Pobudo je vložila predsednica društva državnih tožilcev Mirjam Kline. Sodišče je presodilo, da bi pobudo lahko vložila šele po izčrpanju vseh pravnih sredstev, česar pa ni storila, so navedli v sklepu.(več)

Kandidati za Zoisovo štipendijo zaradi epidemije ne bodo oškodovani
Zaradi epidemije so se v šolske klopi vrnili le dijaki zaključnih letnikov, zato ni mogoče, da na srednjih šolah izvajajo različna tekmovanja, ki so bila predvidena pred razglasitvijo epidemije. A na ministrstvu za izobraževanje poudarjajo, da kandidati za dodelitev ali nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije zaradi tega ne bodo oškodovani.(več)

Združenja zahtevajo pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi
Devet organizacij in združenj s področja sociale, zdravstva in človekovih pravic od vlade zahteva čim prejšnjo pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bo vsem omogočil dostop do potrebnih storitev ne glede na njihovo premoženjsko stanje, kraj bivanja in druge osebne okoliščine. Zahtevajo tudi dvig javnih sredstev za storitve dolgotrajne oskrbe.(več)

Napovedano dodatno omejevanje uporabe zdravstvenih trditev na živilih
Evropska komisija je objavila evalvacijo evropske uredbe o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih, ki nakazuje potrebo po vzpostavitvi dodatne omejitve uporabe trditev na živilih, so sporočili z Inštituta za nutricionistiko. To bo pomembno vplivalo na zagotavljanje varstva potrošnikov in zmanjšanje tveganja za javno zdravje.(več)

Šest strank v sprejem pošilja predlog etičnega kodeksa za poslance
Poslanci SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB, DeSUS in narodnih skupnosti so podpisali predlog etičnega kodeksa za poslance in ga poslali v sprejem kolegiju predsednika DZ. Ta bo o njem odločal ta teden, za sprejem pa je nujna navadna večina članov. Podpisniki upajo, da bo kodeks zaživel tudi v praksi. Med predlagatelji sicer ni SDS, Levice in SNS.(več)

Lani obsojenih 6036 polnoletnih, 220 mladoletnih in 37 pravnih oseb
Po podatkih statističnega urada je bilo lani obsojenih 6036 polnoletnih, 220 mladoletnih in 37 pravnih oseb. V povprečju so bile tako pravnomočno obsojene 2,4 osebe na tisoč prebivalcev, v jugovzhodni Sloveniji je bilo to povprečje najvišje, in sicer 4,3 osebe na tisoč prebivalcev, v goriški statistični regiji pa najnižje, in sicer 1,4.(več)

Višje sodišče pritrdilo odškodninski tožbi proti kranjski porodnišnici
Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj ter Zavarovalnice Triglav na vmesno sodbo kranjskega okrožnega sodišča in tako potrdilo, da je odškodninski zahtevek deklice Gaje in njenih staršev v celoti utemeljen. Sodišče bo odločalo le še o višini odškodnine, ki bi lahko presegla milijon evrov.(več)

Na Sodišču EU kmalu obravnava zaradi preiskav na Banki Slovenije
Postopek v tožbi Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke (ECB) in dolžnosti lojalnega sodelovanja v povezavi z zasegom dokumentov ECB v okviru kriminalistične preiskave v Banki Slovenije julija 2016, prehaja v naslednjo fazo. Za ponedeljek, 22. junija, je tako na Sodišču EU razpisana obravnava.(več)