Dnevne zakonodajne novosti / 18. februar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Dvom o ustavnosti uredbe o hrupu
Tema dneva

Varuh človekovih pravic je na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju, ki jo je sredi lanskega leta sprejela prejšnja vlada. Kot je pojasnila varuhinja Vlasta Nussdorfer, so glede uredbe prejeli številne pobude tako posameznikov kot nevladnih organizacij. Po preučitvi zadeve so ugotovili, da uredba krši ustavo, ob tem pa njen sprejem v času, ko je bila prejšnja vlada v odstopu in je opravljala le tekoče posle, ni izpolnjeval pravnega standarda tekočega posla.

Ta teden v parlamentu
V državnem zboru bo ta teden komisija za nadzor javnih financ obravnavala gradnjo proge Divača-Koper v luči gospodarnega načrtovanja investicij na področju prometne infrastrukture, njihove gospodarne izvedbe in rabe javnih sredstev. Predlagatelji nujne seje ugotavljajo, da predstavljeni podatki o projektu puščajo resen dvom o tem, da so bila pri investiciji spoštovana načela gospodarnosti. Odbor za delo bo medtem obravnaval razmere na Pošti Slovenije. Zaposleni na pošti so namreč za jutri napovedovali stavko, a je pričakovati, da bosta sindikata danes potrdila dogovor s poslovodstvom družbe. V DZ pa bo z delom nadaljevala tudi preiskovalna komisija o financiranju strank.

Dodatno stališče v tožbi proti Hrvaški zaradi LB
Danes se izteče rok, do katerega je veliki senat ESČP v okviru postopka meddržavne tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi terjatev Ljubljanske banke do hrvaških podjetij državama dal možnost, da predložita dodatna pisna stališča. Slovenija ga je predložila v petek. V njem je po navedbah virov v Ljubljani izpostavila, da vztraja pri vseh dosedanjih navedbah in razpisu ustne obravnave, in dodatno pojasnila, da se kršitve na Hrvaškem nadaljujejo. Veliki senat bo odločil tako o dopustnosti meddržavne tožbe kot o njeni vsebinski utemeljenosti. O dopustnosti bi lahko odločil že letos, morda na ustni obravnavi, ki bi jo lahko sklical že do poletja ali pa jeseni.

Novela družinskega zakonika
Vlada je na petkovi dopisni seji določila besedilo predloga novele družinskega zakonika za obravnavo v DZ po skrajšanem postopku skupaj s predlogom novele zakona o izvajanju rejniške dejavnosti, ki ga je pripravila na četrtkovi redni seji. Predlog zakona spreminja samo 184. člen družinskega zakonika, ki ureja način določitve prispevka staršev v okviru preživljanja k stroškom oskrbe v primeru namestitve otroka v rejniško družino ali v zavod. S predlagano spremembo želi vlada pregledneje urediti način določitve prispevka, in sicer se ta ne glede na vrsto namestitve določi glede na odstotek materialnih stroškov kot dela rejnine.

Položaj sodnega sveta
Odbor DZ za pravosodje je v petek opravil razpravo o položaju Sodnega sveta. Poslanska večina ni podprla predlaganih sklepov SDS, s katerimi bi ministrstvu za pravosodje naložili pripravo predlogov za izboljšanje dela in položaja Sodnega sveta. V koaliciji namreč menijo, da se mora takšna razprava najprej opraviti v strokovnih krogih. Sklic nujne seje odbora je zahtevala poslanska skupina SDS, za takšen korak pa so se odločili po nedavnem odstopu članice Sodnega sveta Verice Trstenjak. Ta je v odstopni izjavi opozorila, da trenutni položaj sveta po njeni oceni v celoti ne omogoča kakovostnega in odgovornega dela.

Cenejša plačila znotraj EU
Evropski parlament je po pogajanjih s članicami potrdil uredbo o čezmejnih plačilih. Plačila znotraj unije v evrih bodo od 15. decembra cenejša, pretvorbe valut ob plačilih s karticami in denarnih nakazilih od doma pa popolnoma pregledne. Doslej so notranja plačila v evrih iz neevrskih držav EU ponekod stala tudi do 20 evrov. Čezmejna plačila v evrih v članice EU zunaj evrskega območja, torej poleg Velike Britanije, ki izstopa iz EU, na Hrvaško, Poljsko, Češko, Madžarsko, Švedsko, Dansko in v Bolgarijo ter Romunijo, so namreč pogosto predmet zelo visokih nadomestil oziroma pristojbin.(TFL)