Dnevne zakonodajne novosti / 29. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Bruselj predstavil zakonodajni predlog o minimalni plači
Tema dneva

Evropska komisija je včeraj razgrnila zakonodajni predlog za vzpostavitev skupnega okvira o minimalni plači, ki naj bi vsem delavcem v EU zagotovil pravično plačilo in dostojno življenje. Komisija sicer ne sme določati plač v članicah ter ne predlaga ne enotne minimalne plače ne uskladitve sistemov določanja minimalnih plač. Slovenski evropski poslanci predlog direktive pozdravljajo, v ZSSS pa ga vidijo kot prvi korak k zagotavljanju t. i. socialne Evrope.(več)

Vključevanje necepljenih otrok v javne vrtce odslej omejeno
Z današnjim dnem začne veljati novela zakona o nalezljivih boleznih, katere namen je zvišati precepljenost v državi. Novela med drugim omejuje vključitev necepljenih otrok v javne in javno sofinancirane vrtce ter določa optimizacijo postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja.(več)

Koalicijski poslanci vložili predlog spremembe člena medijskega zakona
Poslanci koalicije so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o medijih, ki spreminja del 77. člena, ki se nanaša na opredelitev lokalnih radijskih in televizijskih programov. Ministrstvo za kulturo pa je v medresorsko usklajevanje poslalo popravljen predlog zakona o avdiovizualnih storitvah.(več)

KPK ni potrdila kršitev pri sprejemanju daril nekdanjega ministra Židana
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni zaznala kršitev pri sprejemanju in poročanju o prejetih darilih tedanjega kmetijskega ministra Dejana Židana na odprtju prve vinske banke na Krasu januarja 2018. Postopek, ki ga je začela julija na lastno pobudo na podlagi navedb v medijih, je zato ustavila, so sporočili iz KPK.(več)

Muženič na sodišče vložil zahtevo za zaustavitev natečaja za direktorja NPU
Odvetnik razrešenega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča je na delovno in socialno sodišče vložil zahtevo za zaustavitev novega natečaja za direktorja NPU, je poročal Radio Slovenija. Ministrstvo za notranje zadeve je v torek namreč objavilo nov razpis, v katerem je spremenilo pogoje za zasedbo tega delovnega mesta.(več)

Združenje delodajalcev za interventno zamrznitev minimalne plače
Združenje delodajalcev Slovenije je vlado pozvalo, naj v šesti protikoronski paket vključi ukrepe, ki jih ni v dosedanje. Izpostavljajo predvsem najmanj enoletno zamrznitev minimalne plače, poleg tega pa tudi prožnejšo in enostavnejšo ureditev dela na domu ter ureditev upokojevanja ob izpolnitvi minimalnih upokojitvenih pogojev.(več)

Ustavno sodišče zavrglo pobudo Leljaka za oceno ustavnosti referenduma v Radencih
Ustavno sodišče je v začetku meseca zavrglo pobudo Romana Leljaka za oceno ustavnosti in zakonitosti akta o razpisu svetovalnega referenduma o preimenovanju Titove ceste v Radencih. Sodišče ugotavlja, da pobudnik, sicer župan, ki pa je pobudo vložil kot občan, nima pravnega interesa za začetek postopka, zato referendum v Radencih bo.(več)

Evropska komisija želi poenostaviti carinski postopek pri uvozu v EU
Evropska komisija predlaga poenostavitev zapletenih carinskih postopkov pri uvozu v unijo z vzpostavitvijo centraliziranega digitalnega portala za uvoznike. Ti bi morali podatke tako posredovati le enkrat, piše nemška tiskovna agencija dpa.(več)

Bruselj priporoča uporabo hitrih antigenskih testov
Evropska komisija je ob vse slabši epidemiološki sliki Evrope predlagala dodatne ukrepe v boju proti covidu-19, ki vključujejo priporočilo za uporabo hitrih antigenskih testov. Članice poziva k predložitvi nacionalnih strategij za testiranje do sredine novembra. Predlaga pa tudi skupno nabavo antigenskih testov.(več)

Slovenka izvoljena v izvršni odbor WHO
Slovenska kandidatka Kerstin Vesna Petrič je bila izvoljena v 34-članski izvršni odbor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za obdobje 2021-2024, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Ključna funkcija izvršnega odbora je uresničevanje odločitev in politik skupščine organizacije.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odredba o začasnih ukrepih na področju izvajanja sekundariata, pripravništva in specializacije v času obvladovanja in preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19
Pravilnik o posredovanju informacije o pričakovani višini predčasne oziroma starostne pokojnine
Pravilnik o registru in licencah izvajalcev v dejavnosti zdravstvene ali babiške nege
Sklep o vzpostavitvi in vodenju registra finančnega premoženja
Uredba o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke
Uredba o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa podpora za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020
Odločbe sodišč
VSRS Sodba U 6/2020-29 - imenovanje na sodniško mesto - Sodni svet - tožba zoper predlog sodnega sveta - zakonitost postopka izbire - izločitev člana Sodnega sveta - odklon...
VSM Sklep II Kp 20000/2018 - pogojna obsodba z varstvenim nadzorstvom - varstveno nadzorstvo - prepoved približevanja - probacijski postopek - izpolnjevanje obveznosti - razvel...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o šolski prehrani (ZŠolPre-1B), skrajšani postopek, EPA 1443-VIII
Predlog Zakona o spremembah Zakona o medijih (ZMed-E), skrajšani postopek, EPA 1449-VIII
Ostali dokumenti
Kaj peti paket protikorona ukrepov prinaša za samozaposlene, družbenike in kmete?
Razdelitev skupnega premoženja zakoncev in zunajzakonskih partnerjev v luči notranjega prava in prava EU