Dnevne zakonodajne novosti / 2. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 18 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Turistični boni naj bi zaživeli najpozneje do sredine junija
Tema dneva

Čeprav tretji protikoronski zakon že velja, pa turističnih bonov za zdaj še ni mogoče koristiti v izbrani nastanitvi. Vladni govorec Jelko Kacin pričakuje, da bo to mogoče najpozneje do 15. junija. V dveh tednih bi morali rešiti vsa odprta vprašanja v zvezi z boni, je povedal na novinarski konferenci. Podrobnosti v zvezi s koriščenjem bonov bo namreč določila uredba, ki jo vlada še pripravlja. Kacin je tudi pojasnil, da mora Furs vzpostaviti informacijski sistem in turistične bone naložiti na davčne številke prebivalcev Slovenije.(več)

Državni svet bo očitno vnovič poskusil s predlogom novele
Potem ko predlog novele zakona o državnem svetu januarja ni šel skozi parlamentarno sito, bodo v DS poskusili še enkrat. Pripravljajo dopolnjen predlog, v katerem bi smiselno upoštevali večino mnenj parlamentarne zakonodajno-pravne službe. Včeraj so ga že potrdili na mandatno-imunitetni komisiji, DS pa ga bo predvidoma obravnaval 10. junija.(več)

Odbor DZ: Sproščanje ukrepov v epidemiji temeljilo na strokovni podlagi
Na seji odbora DZ za zdravstvo so včeraj na zahtevo poslancev SAB, LMŠ in Levice razpravljali, ali je vlada o preklicu epidemije covida-19 odločila na podlagi strokovnih stališč. Odbor je ob obstrukciji opozicijskih članov podprl sklep, da je sproščanje ukrepov temeljilo na podatkih in odločitvah, ki so znanstveno in strokovno utemeljene.(več)

Slovencem iz Venezuele podaljšali status repatriirane osebe
V skladu s tretjim paketom protikoronskih ukrepov, ki velja od nedelje, so za tri mesece podaljšali zakonsko določeno 15-mesečno obdobje, v katerem imajo Slovenci iz Venezuele status repatriirane osebe, je razvidno iz vsebine paketa ukrepov, ki ga je objavila vlada.(več)

Ministrstvo z javnim pozivom išče več sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev
Ministrstvo za pravosodje je objavilo javni poziv za imenovanje sodnih izvedencev za različna področja, sodnega cenilca za kmetijska zemljišča in sodne tolmače za več jezikov. Vloge je treba oddati v 30 dneh na ministrstvo za pravosodje.(več)

V dveh mesecih 22.500 vlog za odlog kreditnih obveznosti
Banke so v dveh mesecih veljave protikriznega zakona prejele 22.458 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,4 odstotka vseh kreditov. Veliko večino ali 22.230 vlog so jih prejele v prvem mesecu. Nadaljnje gibanje tega števila bo odvisno od ponovnega zagona gospodarstva, so ocenili v Banki Slovenije.(več)

Poročanje premoženjskega stanja odslej le še prek portala eUprava
Zavezanci za poročanje premoženjskega stanja lahko protikorupcijski komisiji podatke o premoženjskem stanju odslej oddajo le še na državnem portalu eUprava. Z majem se je namreč izteklo prehodno obdobje, ko je bilo še vedno mogoče poročati tudi na obrazcih, dostopnih na spletni strani komisije, in te komisiji pošiljati po pošti.(več)

Notarji ob 25-letnici delovanja usmerjeni v postopno digitalizacijo
Statistični podatki kažejo, da se povpraševanje po notarskih storitvah v zadnjih letih povečuje, je na virtualni novinarski konferenci ob 25-letnici notariata povedala predsednica Notarske zbornice Slovenije Sonja Kralj. Njihova želja sicer je, da bi lahko v prihodnosti notarji čim več storitev ponudili na daljavo, z uporabo sodobnih tehnologij.(več)

Akos zbira pripombe na pogoje dodelitve frekvenc
Akos je objavil informativni memorandum, ki vključuje osnutke pogojev in zahtev javnega razpisa z javno dražbo za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M prek namenskih omrežij v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz (733-736 MHz/788-791 MHz). Zainteresirano javnost poziva k podaji pripomb in mnenj.(več)

Objava prisluhov Lovšetu po odločitvi vrhovnega sodišča v javnem interesu
Vrhovno sodišče je po pisanju Dnevnika zavrnilo zahtevo za revizijo poslovneža Tomaža Lovšeta, ki je zaradi objav prisluhov, iz katerih je bilo razvidno ozadje prodaje Mercatorja, od Dnevnika zahteval odškodnino. Potrdilo je, da v konkretnem primeru pravice do ugleda in zasebnosti Lovšeta ni treba zaščititi bolj kot pravico do svobode izražanja.(več)