Dnevne zakonodajne novosti / 5. oktober 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Kdo bodo letos Najuglednejši?
Tema dneva

Letos boste že 11. po vrsti izbrali najuglednejše pravne, finančne in davčne strokovnjake. Predlagajte svoje kandidate, za katere menite, da so v letu 2016 s svojim delom, angažiranostjo, strokovnostjo in ugledom vidno zaznamovali slovenski prostor. Lani je o zmagovalcih lahko odločalo več kot 27.000 uporabnikov portala in za Najuglednejšega davčnega strokovnjaka ste izbrali regionalnega direktorja za davke in carine na avstrijskem finančnem ministrstvu ddr. Mariana Wakouniga, za Najuglednejšega finančnega strokovnjaka direktorja Inštituta za revizijo in predavatelja dr. Marjana Odarja, za Najuglednejšega pravnega strokovnjaka pa predavatelja na Harvardu ddr. Klemna Jakliča. S predlaganjem svojega kandidata lahko tudi letos sodelujete v nagradnem žrebanju. Rezultati bodo objavljeni v ponedeljek, 21. 11. 2016.

Koliko pooblastil policiji
Osnutka novele zakona o nalogah in pooblastilih policije ter novele zakona o nadzoru državne meje sta vsebinsko in strokovno domišljena, je pred usklajevanjem koalicije zagotovila ministrica Vesna Györkös Žnidar. V koaliciji so sicer pomisleki, vendar je ministrica ocenila, da gre tudi za nerazumevanje predlogov in narave policijskega dela. Med drugim je zagotovila, da množičen nadzor ni namen predlogov. Še pred omenjenima novelama pa je po napovedih ministrice na vladi že ta teden pričakovati predlog zakona o tujcih. Predlogi gredo v smeri učinkovitega obvladovanja migracijskega toka.

Soglasje k sporazumu o podnebnih spremembah
Evropski parlament je v Strasbourgu dal soglasje k ratifikaciji pariškega sporazuma o podnebnih spremembah v imenu Evropske unije. Prvi globalni sporazum o boju proti globalnemu segrevanju ozračja bo tako lahko stopil v veljavo že novembra. Sporazum, ki ga je decembra lani v Parizu sklenilo 195 držav, omejuje dvig globalne temperature za največ dve stopinji Celzija do konca stoletja z željo približati se meji 1,5 stopinje. Podnebni sporazum bo začel veljati 30 dni po tem, ko ga bo ratificiralo najmanj 55 držav, ki skupaj povzročijo najmanj 55 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov.

Vlada išče premoženje
Aktivnosti vlade in posameznih ministrstev za izboljšanje evidenc o premoženju države že potekajo, ob nedavni objavi revizijskega poročila računskega sodišča poudarja finančno ministrstvo. Izvajati so jih začeli že po prejemu lanskega revizijskega poročila s podobnimi ugotovitvami. Vlada je decembra lani v odzivnem poročilu pripravila načrt aktivnosti za ureditev analitičnih evidenc o premoženju, ki je v lasti države, upravljajo pa ga javni zavodi in javne agencije. Računsko sodišče je tak popravljalni ukrep ocenilo kot zadovoljiv.

Zakon o obrambi brez dopolnitve
Odbor DZ za obrambo je na seji z 11 glasovi za in enim proti podprl sklep, da predlog dopolnitev zakona o obrambi, ki ga je vložila poslanska skupina ZL, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. ZL je predlagala, da bi o napotitvah Slovenske vojske v mednarodne operacije in misije odločal državni zbor. Zdaj o tem namreč odloča izključno vlada. Tako v koaliciji kot v preostali opoziciji so zakonski predlog zavrnili. Predlagani dopolnitvi 82. in 84. člena zakona o obrambi po oceni vlade ne bi prispevali k izboljšanju stanja, lahko pa bi pomenili celo korak nazaj v smislu potrebe po hitrejši odzivnosti, prožnosti in učinkovitosti države pri sprejemanju tovrstnih odločitev.

Pripombe lekarnarjev na ključni zakon
V Strokovnem združenju lekarnarjev Slovenije ugotavljajo, da so na ministrstvu preslišali vse njihove strokovne in utemeljene pripombe na predlog zakona o lekarniški dejavnosti. Če bi bil sprejet takšen predlog zakona, bo to dolgoročno vodilo v zamrtje koncesionarstva v lekarništvu, so prepričani. Zato ne izključujejo ustavnega spora. Tačas tudi koalicija še ni usklajena o predlogu. Poslanec DeSUS Tomaž Gantar meni, da je zakon slabo pripravljen in bi morali njegovo obravnavo ustaviti. Poleg vsebinskih pomanjkljivosti je po njegovih besedah veliko zadev lahko ustavno spornih.(TFL)