Dnevne zakonodajne novosti / 19. februar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Priprave na brexit brez dogovora
Tema dneva

Evropska komisija krepi ozaveščanje podjetij EU o pripravljenosti na brexit brez dogovora na področju carine in posrednih davkov, kot je DDV. Podjetja si lahko pri preverjanju svoje pripravljenosti pomagajo s kontrolnim seznamom v petih korakih, so sporočili iz Bruslja. Kampanja je namenjena ozaveščanju poslovne skupnosti EU, zlasti malih in srednjih podjetij. Bruselj je tako objavil sklop gradiva za podjetja, vključno s preprostim kontrolnim seznamom, ki vsebuje pregled potrebnih ukrepov. Gradivo za kampanjo je na voljo v vseh jezikih EU.

Tožbe proti Italiji zaradi radijskih frekvenc
Vlada je na predlog ministrstva za javno upravo sprejela akcijski načrt, s katerim želi okrepiti pritisk na Italijo oziroma obmejne radijske postaje zaradi seganja frekvenc na slovensko ozemlje. Med drugim je za pripravo tožb pooblastila državno odvetništvo, ki bo v kratkem vložilo šest tožb zoper radijske postaje, je povedal minister Rudi Medved. Po drugi strani pa so minuli teden v Italiji potekali prvi naroki v osmih pravdnih postopkih zaradi seganja slovenskih radijskih frekvenc na italijansko ozemlje, v katerih je Slovenija stranski udeleženec. Kot je dodal Medved, so vsi naroki začuda potekali na isti dan.

Stavka pismonoš preklicana
Reprezentativna sindikata v Pošti Slovenije in vodstvo družbe so včeraj podpisali sporazum o izpolnitvi zahtev sindikatov. Stavko, napovedano za danes, so zato preklicali. Kot je povedala vodja pogajalske skupine Pošte Slovenije in svetovalka poslovodstva Karmen Lebe Grajf, so poleg plačnega dela dogovorili ukrepe, ki izboljšujejo pogoje dela. Med temi je naštela ukrepe s področja varstva delavcev, glede opreme ipd. Prve aktivnosti gredo po njenih besedah v smeri dodatnih zaposlitev, ki jih bodo razpisali in tekom letošnjega leta zapolnjevali. "Trenutno ocenjujemo, da bo šlo za do 190 dodatnih zaposlitev," je povedala.

Premalo sredstev za Sodni svet
V Sodnem svetu pozdravljajo zagotovitev sredstev za delovanje v rebalansu proračuna, a opozarjajo, da ta niso zadostna za dvig kvalitete izvajanja njihovih pristojnosti. Rebalans sicer Sodnemu svetu namenja dodatnih 110.000 evrov sredstev. Prav tako svetniki opozarjajo na prenizka sredstva za delovanje sodišč in na neupoštevanje višjih finančnih posledic sprejema družinskega zakonika in bodočega zakona o nepravdnem postopku. Tudi Vrhovno sodišče je že ocenilo, da bo sodstvu zmanjkalo 5,3 milijona evrov za plače, 1,3 milijona evrov za pokrivanje povečanih obveznosti sodišč na področju družinskega sodstva in 0,6 milijona evrov za manjše investicije.

Spremembe volilne zakonodaje
Predsednik države Borut Pahor je tudi predstavnikom neparlamentarnih političnih strank dal možnost, da predstavijo stališča o spremembi delno neustavne volilne zakonodaje. Kot je po posvetu dejal Pahor, bodo do parlamentarnih počitnic zlasti na osnovi pogajanj s parlamentarnimi strankami skušali pripraviti dva osnutka predloga. Ustavno sodišče je namreč decembra lani ugotovilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo. Ustavni sodniki so DZ naložili, da mora neskladje odpraviti v dveh letih, torej do decembra 2020.

Financiranje raziskav o uporabi medicinske konoplje
Evropski parlament je prejšnji teden pozval Evropsko komisijo in države članice k oblikovanju jasne definicije medicinske konoplje. V resoluciji, ki so jo sprejeli v sredo, so se evropski poslanci tudi zavzeli za preprečevanje zlorabe marihuane in financiranje raziskav o terapevtskih učinkih konoplje. Evropski poslanci v resoluciji tudi pozivajo države članice, naj dovolijo zdravnikom, da po lastni presoji predpišejo zdravila na osnovi konoplje. Če so ta zdravila učinkovita, bi moralo stroške zanje kriti zdravstveno zavarovanje tako kot pri drugih zdravilih, še menijo parlamentarci.(TFL)