Dnevne zakonodajne novosti / 9. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Evropski parlament podprl prepoved vozil z motorjem na notranje izgorevanje
Tema dneva

Evropski parlament je včeraj s 339 glasovi za in 249 glasovi proti podprl predlog prepovedi prodaje novih vozil z motorji na notranje izgorevanje v EU po letu 2035. Gre za ukrep v okviru evropskega podnebnega svežnja Pripravljeni na 55, s katerim se je EU zavezala k podnebni nevtralnosti do leta 2055. Predlog reforme sistema trgovanja z izpusti pa so poslanci zavrnili in ga poslali nazaj v razpravo na ravni okoljskega odbora. Podporo so mu odrekli poslanci iz vrst socialdemokratov in zelenih, češ da je premalo ambiciozen.(več)

DZ na izredni seji o podpredsedniku DZ in mandatih nadomestnih poslancev
Poslanke in poslanci bodo danes na izredni seji DZ potrjevali poslanske mandate poslancev, ki bodo v DZ nadomestili strankarske kolege, ki so v preteklem tednu parlamentarne klopi zamenjali za vladne, je včeraj sklenil kolegij predsednice DZ. Poslanci bodo glasovali tudi o kandidatu za podpredsednika DZ Danijelu Krivcu.(več)

Državni svet že četrtič DZ predlaga dopolnitev zakona o DS
Državni svet bo v parlamentarni postopek že četrtič vložil predlog novele zakona o državnem svetu, ki po vsebini ni bistveno drugačna od prejšnjih poskusov. Sprememba gre v smeri odprave neustavnosti 50. člena zakona, ki ureja volilni spor. Pobude doslej niso bile uspešne, ker se v DZ ni oblikovala potrebna dvotretjinska večina.(več)

SDS vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge
SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Tak predlog so vložili, saj so slovensko javnost večkrat vznemirjale informacije o prisotnosti kokaina med slovenski politiki. Vzeli bi vzorce las, urina ali krvi, funkcionarji pa bi se testiranja morali udeležiti enkrat letno.(več)

Ministrica Švarc Pipan z več predlogi za ureditev področja mediacije
Ponovna vzpostavitev sveta za alternativno reševanje sporov, zagotovitev virov stalnega financiranja za mediacije in ureditev vprašanja tarif mediatorjev v sodnih postopkih so trije od izzivov, ki se jim bo na področju alternativnega reševanja sodnih sporov med drugim posvetila nova ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.(več)

Računsko sodišče: Država pri projektu drugi tir neučinkovita
Vlada in infrastrukturno ministrstvo pri vzpostavljanju podlag za gradnjo in gospodarjenje z drugim tirom Divača-Koper nista bila učinkovita, delno učinkovita pa sta pri nadziranju izvajanja projekta, je ugotovilo računsko sodišče v reviziji, ki se je nanašala na obdobje od začetka leta 2015 do 30. junija 2020. Neučinkovita je bila tudi direkcija.(več)

Predstavnikom primarne ravni zdravstva predstavili del izhodišč interventnega zakona
Po sestanku s predstavniki zdravstvene nege so z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom za skupno mizo sedli še predstavniki primarne ravni zdravstva. S sestankom so bili zadovoljni, minister jim je med drugim predstavil del izhodišč interventnega zakona, s katerim bodo med drugim določili deficitarne poklice na primarnem nivoju.(več)

Zakonca Tuš v zadevi Tušmobil s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde
Zakonca Mirko in Tanja Tuš, ki jim tožilstvo očita zlorabo položaja in pranje denarja pri prodaji blagovne znamke Tušmobil, sta maja s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde. Za Tuša tako tožilstvo predlaga pogojno dve leti zapora s preizkusno dobo treh let, za Tuševo pa pogojno eno leto zapora s preizkusno dobo dveh let.(več)

V EU politični dogovor o direktivi za večjo enakopravnost spolov v upravnih odborih
Države članice Evropske unije in Evropski parlament so v torek dosegli politični dogovor o predlogu direktive, katere namen je zagotoviti bolj enakopravno zastopanost spolov v upravnih odborih evropskih podjetij. Spol, ki je slabše zastopan, bo moral zasedati 40 odstotkov položajev neizvršnih direktorjev.(več)

Evropska komisija od WhatsAppa terja pojasnila glede posodobitev pogojev uporabe
Evropska komisija in evropska mreža za sodelovanje na področju varstva potrošnikov sta v pismu pozvala družbo WhatsApp, da odpravi pomisleke glede pogojev poslovanja in politike zasebnosti ter potrošnikom jasno obrazloži svoj poslovni model. WhatsApp ima mesec dni časa, da dokaže, da so njegove poslovne prakse skladne s pravom EU.(več)