Dnevne zakonodajne novosti / 8. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 10 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Ministrstvo v spremembo zakona za umik zalednih držav iz drugega tira
Tema dneva

Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo predlog novele zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom med Divačo in Koprom. Predviden je umik možnosti sodelovanja zalednih držav iz projekta in omogočanje gradnje dodatnega tira ob novi progi. Predlog je v medresorskem usklajevanju, na ministrstvu ocenjujejo, da bi novela lahko bila sprejeta do konca leta. Možnost vstopa tujega kapitala v projekt je že lani spomladi poskušala izločiti tedanja opozicija, a so poslanci predlogu pokazali rdečo luč.(več)

Fajon na zagovor pred poslanci v četrtek, Bobnar prihodnji ponedeljek
Poslanci se bodo ta teden sestali na izredni seji, na kateri bodo med drugim obravnavali interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon in notranje ministrice Tatjane Bobnar. Prva se bo v DZ zagovarjala v četrtek, v petek bodo poslanci nadaljevali sejo z obravnavo več zakonskih predlogov, v ponedeljek pa se bo v parlamentu zagovarjala še Bobnar.(več)

Policija bo DZ posredovala predloge možnih ukrepov za izboljšanje varnosti
Vodje poslanskih skupin so na včerajšnjem delovnem posvetu za zaprtimi vrati razpravljali tudi o zagotavljanju varnosti v DZ in njegovi okolici. Na pogovoru so večkrat izpostavili pomen spoštljivega govora, policija pa bo DZ posredovala tudi predloge možnih ukrepov za izboljšanje varnosti, je za STA pojasnila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.(več)

Pahor za kandidatko za sodnico na ICC predlaga Beti Hohler
Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru mednarodno uveljavljeno strokovnjakinjo za mednarodno kazensko pravo Beti Hohler predlagal v izvolitev za kandidatko za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu (ICC) za mandat od leta 2024. ICC sestavlja 18 sodnikov, ki so izvoljeni za mandatno dobo devetih let.(več)

Ministrstvo: Nekatere družbe za ravnanje z odpadno embalažo letos pobrale manj embalaže, kot zahtevajo njihove obveznosti
Izravnava deležev pobiranja odpadne embalaže je pokazala, da so nekatere družbe za ravnanje z odpadno embalažo letos pobrale manj embalaže, kot zahtevajo njihove obveznosti. Posledično imajo v zadnjem trimesečju večje obveznosti pobiranja embalaže, poudarjajo na ministrstvu za okolje. Obenem napovedujejo poostren nadzor glede nepobrane embalaže.(več)

Država začela izplačevanje covidnih dodatkov za dijake in študente prostovoljce
Država je naposled začela izplačevanje covidnih dodatkov za dijake in študente prostovoljce, ki so med epidemijo covida-19 delali v javnih zavodih, je v izjavi za medije povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. Do zamika je prišlo, ker so si v zavodih zakon tolmačili po svoje, izpostavljena sta bila oba klinična centra.(več)

Lokalne volitve: Kandidatov nekoliko manj kot pred štirimi leti
V 212 slovenskih občinah bodo 20. novembra volili nova vodstva. Zanimanje za sodelovanje v lokalni politiki je glede na število kandidatov za županske položaje in mesta v občinskih ter mestnih svetih manjše kot pred štirimi leti in tudi v primerjavi z volitvami leta 2014.(več)

V zadevi Teš 6 brali listinske dokaze in zaslišali pričo
Na celjskem okrožnem sodišču so včeraj na sojenju v zadevi Teš 6 glede dobave merilne tehnike brali listinske dokaze in zaslišali profesorja z zagrebške elektrotehniške fakultete Seada Berberovića, ki je sodeloval pri nabavi merilnikov. Kot je dejal Berberović, je v bistvu pomagal profesorju s sarajevske elektrotehniške fakultete Mirsadu Raščiću.(več)

Luksemburški regulator: Nacionalni seznam pomembnih športnih prenosov Sportkluba do objave v uradnem listu EU ne zavezuje
Nacionalni seznam pomembnejših športnih dogodkov za televizijski prenos, ki ga je vlada potrdila septembra, po navedbah luksemburškega regulatorja avdiovizualnih vsebin ALIA ne zavezuje izdajatelja programa Sportklub s sedežem v Luksemburgu. Seznam mora biti namreč notificiran in objavljen v uradnem listu EU, so ugotovitve ALIA strnili v Akosu.(več)

Bruselj s predlogom za večjo transparentnost pri oddajanju nastanitev prek platform
Evropska komisija je sprejela predlog uredbe, katere namen je povečati transparentnost v sektorju kratkoročnega oddajanja nastanitev prek digitalnih platform. Z novimi pravili želi Bruselj izboljšati zbiranje in deljenje podatkov s strani ponudnikov in platform za oddajanje nastanitev.(več)