Dnevne zakonodajne novosti / 5. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Ministrstvo začenja javno razpravo o načrtovanju upravljanja voda
Tema dneva

Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo dalo dokument o upravljanju voda na vodnih območjih Donave in Jadranskega morja, ki podaja pregled nad ključnimi okoljskimi problemi na področju upravljanja voda v Sloveniji. Dokument, ki bo v javni obravnavi do konca oktobra, je prvi korak v okviru priprave novih načrtov upravljanja voda. Podrobnejše informacije in analize s tega področja pa bosta obravnavala načrta, katerih osnutka bosta šla v šestmesečno javno razpravo predvidoma proti koncu leta 2020.(več)

Ministrstvo po spremembi zakonodaje zavrnilo ponudnike za prevzem embalaže
Ministrstvo za okolje je zavrnilo vse ponudbe v sklopu javnega naročila za prevzem odpadne embalaže in nagrobnih sveč, potem ko se je težave že pred časom lotilo v okviru protikoronske zakonodaje, stroške odvoza pa je začasno prevzela država. Spremembe zakona o varstvu okolja, ki urejajo tudi to področje, pa naj bi bile tik pred javno obravnavo.(več)

Italija namerava okrepiti nadzor na meji s Slovenijo
Zaradi povečanega števila nezakonitih migracij iz Slovenije v Italijo je vlada v Rimu napovedala, da bo v Furlanijo-Julijsko krajino na mejo s Slovenijo poslala dodaten kontingent vojakov, je včeraj dejala senatorka Tatjana Rojc. S tem se bodo odvali na poziv deželnih oblasti, da je treba bolje nadzorovati manjše mejne prehode s Slovenijo.(več)

Ministrstvo popravilo razpis za financiranje prve zaposlitve v vzgoji in izobraževanju
Ministrstvo za izobraževanje je objavilo popravek razpisa za financiranje prve zaposlitve v vzgoji in izobraževanju, s katerim je povišalo sredstva za vzhodno kohezijsko regijo, tudi za nove zaposlitve pomočnikov vzgojiteljev začetnikov. Tako bo prvo zaposlitev dobilo 200 pomočnikov vzgojiteljev ter učiteljev. Rok za oddajo prijav je 25. avgust.(več)

Objavljeni bodo podatki o številu brezposelnih v juliju
Zavod za zaposlovanje bo danes objavil podatke o številu registriranih brezposelnih v juliju. Junija se je število glede na maj prvič po treh mesecih znižalo in ustavilo pod 90.000. Večjih pretresov tudi pri podatkih za julij ni pričakovati, število pa gotovo ostaja daleč od tistega izpred epidemije covida-19. Konec februarja je znašalo 77.484.(več)

Bruselj s posvetovanjem o prilagoditvah direktiv s področja energetike
Evropska komisija je v okviru doseganja ciljev evropskega zelenega dogovora začela posvetovanja o pregledu direktive o energiji iz obnovljivih virov in direktive o energetski učinkovitosti. Državljane in zainteresirane strani poziva, naj predložijo pripombe in ocenijo, ali bi bilo treba okoljske cilje morda zvišati.(več)

Guterres posvaril pred posledicami zaprtja šol zaradi covida-19
Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je posvaril pred dolgoročnimi posledicami zaprtja šol v času pandemije covida-19. Med drugim je pozval k ponovnemu odprtju šol, ko so razmere glede koronavirusa pod nadzorom, in obsežnejšemu financiranju izobraževanja.(več)

Interpol opozarja na alarmanten porast kibernetskega kriminala
Interpol je opozoril na "alarmanten" porast kibernetskega kriminala v času pandemije covida-19. Napadalci to, da ljudje delajo od doma, izkoriščajo za napade na večje institucije. Okrepilo se je tudi število napadov na zdravstvene ustanove.(več)

Bruselj v poglobljeno preiskavo Googlovega nakupa Fitbita
Evropska komisija je sprožila poglobljeno preiskavo načrtov ameriškega tehniškega velikana Google, da za 2,1 milijarde dolarjev kupi proizvajalca pametnih ur in druge opreme za športnike Fitbit. V preiskavi bodo preučili, ali bi s tem Google na trgu dobil nepošteno prednost pred ostalimi konkurenti.(več)