Dnevne zakonodajne novosti / 10. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
V javni obravnavi predlog novele zakona o oskrbi s plini
Tema dneva

Ministrstvo za infrastrukturo je v javno obravnavo dalo predlog novele zakona o oskrbi s plini. Ta določa nadomestno oskrbo s plinom, če odjemalec nenadoma ostane brez dobavitelja, osnovno oskrbo s plinom in obveznost za zagotavljanje skladiščenje plina pred ogrevalnim obdobjem v skladu z določbami evropske uredbe. Za primer, da dobavitelj zaradi zaostrenih pogojev poslovanja preneha poslovati, predlog uvaja institut nadomestne oskrbe s plinom kot začasen servis oskrbe odjemalca. Javna obravnava novele bo do 23. junija.(več)

Vlada izdala uredbo, po kateri bo možna reorganizacija ministrstva za zdravje
Vlada je sprejela spremenjeno uredbo o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave, ki bo omogočila reorganizacijo ministrstva za zdravje, so sporočili po seji. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je reorganizacijo napovedal že na predstavitvi v DZ, in sicer načrtuje dva nova direktorata.(več)

Na čelu Fursa kot v. d. Peter Grum
Vlada je za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) imenovala Petra Gruma. Imenovan je do imenovanja generalnega direktorja po izvedenem razpisu, a največ za šest mesecev. Grum je na čelu Fursa nasledil Ivana Simiča, ki je v sredo po imenovanju nove vlade odstopil.(več)

Bobnar: Pripravili bomo analizo glob in prekrškov zaradi kršenja covidnih odlokov
Resorni ministrstvi in služba vlade za zakonodajo bodo do konca avgusta pripravili analizo pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih zaradi kršitev ukrepov v času epidemije covida-19. Vlada je včeraj tudi preklicala sklepe prejšnje vlade o vložitvi tožb za povrnitev stroškov policije na štirih protestnih shodih.(več)

DZ soglasno razrešil ustavnega sodnika Marijana Pavčnika
Državni zbor je s 76 glasovi razrešil ustavnega sodnika Marijana Pavčnika, ki je podal zahtevo za predčasno razrešitev s funkcije ustavnega sodnika. Pavčnik je predlagal, da bi funkcijo ustavnega sodnika opravljal do 31. decembra. Predsednik republike Borut Pahor bo podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za ustavnega sodnika.(več)

DZ potrdil mandate nadomestnim poslancem
DZ je na včerajšnji izredni seji potrdil mandate nadomestnim poslancem, ki bodo zamenjali strankarske kolege, ki so prevzeli funkcije v vladi. V poslanske klopi so sedli Aleksander Prosen Kralj, Jonas Žnidaršič, Soniboj Knežak in Milan Jakopovič. Mandat je prenehal tudi poslanki Barbari Kolenko Helbl, ki bo generalna sekretarka vlade.(več)

DZ soglasno imenoval predsednike in podpredsednike nekaterih delovnih teles
Državni zbor je na seji soglasno imenoval predsednike in podpredsednike nekaterih delovnih teles DZ. Predlog sklepa so v DZ vložili poslanske skupine Svoboda, SDS in SD. Štiri delovna telesa bodo vodili poslanci SDS, kjer sicer sprva niso želeli predlagati svojih kandidatov.(več)

Med kandidati za člane Odbora ZN za človekove pravice tudi Vasilka Sancin
Slovenska mednarodna pravnica Vasilka Sancin na koncu le kandidira za nov mandat v Odboru ZN za človekove pravice. Njena kandidatura, ki jo je po zavračanju prejšnje vlade nova podprla v začetku junija, je bila oddana kot zadnja po roku, za devet prostih mest pa se poteguje 17 kandidatov.(več)

Evropski parlament začel proces za spremembo pogodb EU
Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri je pozval Evropski svet, naj se dogovori o začetku postopka za revizijo pogodb EU. Poslanci so pritrdili predlogu reform na več področjih, vključno z razširitvijo glasovanja s kvalificirano večino v Svetu EU, so sporočili iz Evropskega parlamenta.(več)

Britanci bodo izgubili pravico do sodelovanja na lokalnih volitvah v EU
Sodišče Evropske unije (CJEU) je odločilo, da bodo britanski državljani po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije leta 2020 izgubili pravico do sodelovanja na lokalnih volitvah v državah EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)