Dnevne zakonodajne novosti / 10. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Za zajezitev virusa sprejeti strožji novi ukrepi
Tema dneva

Svet za nacionalno varnost je sprejel številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Med drugim se bo na ljubljanskem letališču uvedel sistem merjenja telesne temperature, vsi športni dogodki in druge prireditve, kjer se pričakuje več kot 500 gledalcev, pa se bodo izvedele brez njih. V zaprtih prostorih so po novem prepovedane prireditve z več kot 100 udeleženci. Delodajalcem predvsem na kritičnih območjih svetujejo opravljanje dela na domu v čim večjem obsegu. Šole in vrtci pa zaenkrat ostajajo odprti.(več)

Skoraj milijarda za blažitev posledic izbruha virusa na gospodarstvo
Strokovni svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje je medtem na sestanku pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku opredelil ukrepe za zmanjšanje posledic izbruha novega koronavirusa na gospodarstvo. Njihov namen je zmanjšati škodo, ki jo bodo podjetja nedvomno utrpela, vredni pa so 998 milijonov evrov, je povedal Počivalšek.(več)

Do nadomestila upravičeni zboleli, osebe v karanteni ali izolaciji
Osebe, ki prihajajo z območij z novim koronavirusom, a so zdrave, se lahko normalno vključujejo v delovni kolektiv in nimajo pravice bolniškega staleža. Če delodajalec želi, da takšna oseba ostane doma, je upravičena do nadomestila v breme delodajalca v polni višini plače. Zaradi koronavirusa lahko posameznik sicer pristane v karanteni ali izolaciji.(več)

Levica za ponovno presojo zakona o oploditvi z biomedicinsko pomočjo
V Levici želijo v ustavno presojo znova vložiti zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki dostop do tovrstnih postopkov omejuje le na pare. Za vložitev zahteve potrebujejo vsaj 30 poslanskih podpisov, zato so se za sopodpis obrnili na poslanske skupine LMŠ, SD in SAB.(več)

V javni obravnavi predlog izvedbe programa za mladino
Do 4. aprila letos je v javni obravnavi predlog izvedbenega načrta Nacionalnega programa za mladino za leti 2020 in 2021. Predlog so pripravili na Uradu RS za mladino, kjer v času javne obravnave tudi sprejemajo pripombe in predloge glede načrta.(več)

Na ministrstvu začasno spremenili postopek obravnave vlog pri overjanju
Na ministrstvu za pravosodje z namenom preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom začasno spreminjajo postopek obravnave vlog pri overjanju javnih listin. Vloge bo odslej mogoče vlagati v vložišču, kjer bodo stranke nato prevzele tudi overjene listine.(več)

Lani pregledanih manj kot 40 odstotkov malih kurilnih naprav
Dimnikarji so lani pregledali le nekaj več kot 37 odstotkov malih kurilnih naprav, ki so navedene v evidencah ministrstva za okolje in prostor in bi morale biti pregledane, ugotavlja inšpektorat za okolje in prostor. Inšpektorat je lani sicer ugotovil precej manj kršitev pri dimnikarskih družbah in pri njih zaposlenih dimnikarjih kot predlani.(več)

V SDH glede vzpostavitve turističnega holdinga čakajo na odločitve AVK
V Slovenskem državnem holdingu (SDH) glede vzpostavitve turističnega holdinga čakajo na odločitve Agencije za varstvo konkurence (AVK), najprej glede nakupa 20,9-odstotnega lastniškega deleža Nove KBM v Termah Olimia. Pri tem si od AVK želijo čim širši in čim bolj dolgoročen pogled pri odločanju. Cilj je turistični holding vzpostaviti še letos.(več)

EU predlaga podlago za novo, skupno strategijo z Afriko
EU je včeraj predlagala podlago za novo strategijo za pet partnerstev z Afriko, na primer pri zeleni in digitalni tranziciji. Na tej podlagi bo Evropa začela posvetovanja z afriškimi partnerji s ciljem priprave nove, skupne strategije, ki naj bi jo potrdili na vrhu EU in Afriške unije v Bruslju oktobra 2020.(več)