Dnevne zakonodajne novosti / 31. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 25 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Sedmi protikoronski zakon že začel veljati
Tema dneva

DZ je včeraj sklenil, da razpis zakonodajnega referenduma o PKP7 ni dopusten, še pred tem pa se je državni svet odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta. Z današnjim dnem je tako začel veljati že sedmi interventni zakon, ki jih je vlada v obdobju od izbruha epidemije covida-19 pripravila za omilitev njenih posledic in pomoč gospodarstvu. Tokrat so ukrepi vredni 550 milijonov evrov. Del opozicije sicer opozarja, da zakon vsebuje določbe, ki z reševanjem koronske krize niso povezane. Najbolj razburja poseg v zakon o delovnih razmerjih.(več)

Ustavno sodišče zavrnilo zahtevo za zadržanje nedeljskega zaprtja trgovin
Ustavno sodišče je zavrnilo zahtevo več trgovskih družb, naj se do končne odločitve zadrži zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, ki ga je oktobra uveljavila novela zakona o trgovini. Je pa odločilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno.(več)

Teršek in Pavlin neuspešna s pobudo za ustavno presojo vladnih odlokov
Pravnik Andraž Teršek in odvetnik Damijan Pavlin s pobudo za presojo več vladnih odlokov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, na ustavnem sodišču nista uspela. Terškovo pobudo so ustavni sodniki zavrgli kot pomanjkljivo, ker je ni lastnoročno podpisal. Pavlinovo so presojali, a deloma zavrgli, deloma zavrnili.(več)

Vesel: Pri 13 pogodbah bi bili lahko zaznani sumi kaznivega dejanja
Računsko sodišče je izdalo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je v izjavi za medije dejal, da so policiji poslali dokument, v katerem so 13 izvedenih pogodb označili kot takšne, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja.(več)

Policisti vojni veterani lahko ostanejo najemniki službenega stanovanja tudi po upokojitvi
Veljati je začela novela zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki uslužbencem policije s priznanim veteranskim statusom ob upokojitvi omogoča najem službenega stanovanja za nedoločen čas. Ohranitev najema stanovanja omogoča tudi ožjim družinskim članom veterana ob njegovi smrti.(več)

Za namenitev dela dohodnine za donacije čas do konca maja
Vlada je na dopisni seji podaljšala rok za vložitev zahteve za namenitev dela dohodnine za donacijo kateri od družbeno pomembnih ustanov za leto 2020. Namesto do konca tega leta je mogoče zahtevo na Finančno upravo RS (Furs) vložiti do 31. maja 2021. Posledično se podaljšuje rok za nakazilo donacij.(več)

Vlada do 12. januarja podaljšala omejitve pri verskih obredih in kulturnih ustanovah
Vlada je tudi do torka, 12. januarja, podaljšala veljavnost odlokov o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode in o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. Podaljšanje veljavnosti odlokov je vlada utemeljila s trenutno epidemiološko situacijo v državi.(več)

Ob pomoči na Hrvaškem vstop v Slovenijo brez karantene ali negativnega testa
Za osebe, ki za 48 ur potujejo na Hrvaško zaradi pomoči ob torkovem rušilnem potresu, je po novem vstop v Slovenijo mogoč brez karantene ali negativnega testa na koronavirus, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. To po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana velja samo za organizirano pomoč.(več)

Kacin: Za silvestrovo dovoljeno prehajanje občinskih meja, policijska ura ostaja
Na silvestrovo od poldneva pa do 1. januarja do 20. ure je dovoljeno prehajanje občinskih meja. Prepoved gibanja v nočnem času in druženja na prostem pa ostaja, je za TV Slovenija povedal vladni govorec Jelko Kacin. Prihodnji teden se v šolo vračajo otroci s posebnimi potrebami, množične vrnitve v šole pa splošna epidemiološka situacija ne omogoča.(več)

Kitajska in EU z načelnim dogovorom o investicijskem sporazumu
EU in Kitajska sta po sedmih letih pogajanj dosegli načelni dogovor o celovitem investicijskem sporazumu, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Politični del dogovora so zapečatili včeraj v videokonferenci na najvišji ravni, na kateri so evropski voditelji govorili s kitajskim predsednikom XiJinpingom.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah
Odlok o podaljšanju veljavnosti overitev vodomerov
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic drugega vala epidemije COVID-19
Pravilnik o merjenju in razvrščanju gozdnih lesnih sortimentov iz gozdov v lasti Republike Slovenije
Sklep o podelitvi statusa mesta naseljema Lenart v Slovenskih goricah in Zreče
Tarifa 2021 o plačilih za izvajanje poštnih storitev
Uredba o izvajanju izvedbene uredbe Komisije (EU) o pravilih in postopkih za upravljanje brezpilotnih zrakoplovov
Zakon o davku na motorna vozila (ZDMV-1)
Zakon o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih (ZNUAPK)
Zakon o organiziranosti in delu v policiji (ZODPol)
Odločbe sodišč
VSL Sklep I Cp 1252/2020 - tožba za ugotovitev lastninske pravice - civilna delitev stvari - postopek za delitev stvari v solastnini - nepravdni postopek za delitev solastneg...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog odloka o spremembi Odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Fakultete za informacijske študije v Novem mestu (OdUVZFIŠNM), EPA 1571-VIII
Ostali dokumenti
Okoljska dajatev za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (Podrobnejši opis ter Vprašanja in odgovori)
O korektnosti …