Dnevne zakonodajne novosti / 14. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 20 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Interventni zakon že velja, DZ sprejel tudi številne druge zakone
Tema dneva

Potem ko so poslanci na izredni seji sklenili, da na novi interventni zakon za pomoč gospodarstvu ni mogoče razpisati referenduma, je bil zakon sinoči objavljen v uradnem listu in danes že velja. Na voljo je tako novih 243,5 milijona evrov pomoči, tokrat namenjene predvsem turizmu in povezanim panogam. V kratkem bodo vsi prebivalci prejeli tudi nove bone. Veljati pa je začel tudi zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki med drugim prinaša finančno spodbudo za specializante družinske medicine in daje podlago za podaljšanje ukrepa nadomestila plač.(več)

DZ sprejel novelo zakona o javnem naročanju
DZ je na redni seji z 51 glasovi za in 14 proti sprejel novelo zakona o javnem naročanju. Gre za prvo novelo po letu 2015, ko je bil zakon sprejet, in prinaša številne novosti, predvsem z vidika transparentnosti in učinkovitosti. Rešila naj bi tudi nekaj praktičnih vprašanj. Ponudnikom tako ne bo več treba dodatno predložiti izjav o nekaznovanosti, prav tako zakon na novo uvaja diskrecijsko pravico naročnika, da izloča neobičajno nizke ponudbe.(več)

DZ za digitalizacijo osebne izkaznice, s prihodnjim letom začetek izdaje elektronskih izkaznic
DZ je sprejel zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja. Ta bo omogočil, da bo v prihodnje osebna izkaznica postala nosilec digitalnega potrdila za elektronski podpis, delovala bo lahko tudi kot kartica zdravstvenega zavarovanja. Elektronske izkaznice z biometričnimi podatki in dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje bodo začeli izdajati v začetku prihodnjega leta.(več)

Poslanci potrdili tri zakone, ki regulirajo evropski kapitalski trg
DZ je potrdil novelo zakona o trgu finančnih instrumentov, ki v slovenski pravni red prenaša štiri evropske direktive. Novela sicer sodi v paket predlogov zakonov, ki regulirajo evropski kapitalski trg. V paket sodita še zakon o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij ter zakon o hipotekarni in komunalni obveznici, ki prav tako v slovenski pravni red prenašata evropske direktive.(več)

DZ potrdil resolucijo o podnebni strategiji in zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije
Z 49 glasovi za in 17 proti je DZ potrdil predlog resolucije o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije do leta 2050. Pred tem je izglasoval tudi dopolnilo koalicijskih poslanskih skupin o jedrski energiji, ki je bilo sicer sporno za del opozicije. S 57 glasovi za in nobenim proti pa je DZ prikimal tudi zakonu o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije.(več)

DZ podprl izenačevanje pravice do invalidnine in odpravo krivic slepim otrokom
DZ je s 86 glasovi za in tremi proti potrdil predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki izenačuje pravico do prejemanja invalidnine tudi za osebe, pri katerih je do invalidnosti prišlo zaradi poškodbe zunaj dela. Soglasno pa so podprli zakon, ki odpravlja krivice slepim in slabovidnim otrokom.(več)

Enotna podpora novelam o zadrugah in o zemljiški knjigi
DZ je z 89 glasovi soglasno potrdil novelo zakona o zadrugah. Ta prinaša manjše spremembe, tudi uvedbo inštituta zadrug s posebnim pomenom. Vse stranke so spremembe pozdravile in večinoma pozvale k nadaljnjemu razvoju zadružništva. Tudi novela zakona o zemljiški knjigi je včerajšnje glasovanje prestala brez glasu proti. V zemljiški knjigo bo tako mogoče vpisati povezane nepremičnine, uvaja pa se tudi digitalizacija nekaterih postopkov.(več)

Novela zakona o kmetijstvu prejela podporo poslancev
Z 51 glasovi za in nobenim proti je DZ prikimal noveli zakona o kmetijstvu, ki jo je obravnaval v okviru rednega postopka. Novela prinaša obsežnejše spremembe, ki se nanašajo na izvajanja skupne evropske in nacionalne kmetijske politike. Iz predloga zakona pa se je črtala ureditev obcestne prodaje pridelkov in tudi popolna javnost številke KMG-MID.(več)

Poslanci dali zeleno luč noveli zakona o službi v Slovenski vojski
DZ je z 51 glasovi za in 11 proti potrdil predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV), ki ureja problematiko delovnega časa in počitka na mednarodnih operacijah in misijah, ureja upravne vojaške službe in posebne pravice, obveznosti in odgovornosti pripadnikov Slovenske vojske med opravljanjem te službe.(več)

DZ Kranjca ni izvolil za novega ustavnega sodnika, podprlo ga je 45 poslancev
Kandidat za novega ustavnega sodnika Janez Kranjc v DZ ni dobil potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev. Na tajnem glasovanju je bilo zanj 45 poslancev, 43 pa proti. Ena glasovnica je bila neveljavna. Je pa DZ potrdil kandidaturo Damjana Kukovca za sodnika na Splošnem sodišču EU. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 74 poslancev, proti jih je glasovalo 15.(več)

Končana parlamentarna pot za predlog podelitve amnestije mariborskim dijakom
Končana je zakonodajna pot zakonskega predloga za podelitev amnestije dijakom, ki so februarja na mariborskem protestu prejeli kazni ali pa so prejeli poziv na sodišče. Predlog je predvideval tako ustavitev prekrškovnih postopkov kot tudi vračilo že plačanih glob. Zakon že na matičnem odboru za pravosodje ni naletel na večinsko podporo.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odredba o vključitvi sektorja sadja v izvajanje promocije za obdobje 2021–2023
Pravilnik o načinu izvajanja mature za kandidate s posebnimi potrebami
Sklep o poročanju podatkov statistike plačil
Uredba o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice
Odločbe sodišč
VSM Sodba III Kp 53470/2020 - prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države - neenaka obravnava - veljavnost kazenskega zakona - odmera kazni - omilitev kazni - denarna kazen -...
VSL Sklep IV Cp 835/2021 - začasna odredba - vzgoja in varstvo otrok - največja korist otroka - nasilje v družini - ogroženost otroka - začasna dodelitev v varstvo in vzgojo ...
Gradiva v obravnavi DZ
Zahteva Državnega sveta, da Državni zbor Republike Slovenije ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB-D), EPA 1975-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o hipotekarni in komunalni obveznici (ZHKO-2) - Dopolnjen predlog zakona, nujni postopek, EPA 2016-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij (ZBNIP) - Dopolnjen predlog zakona, nujni postopek, EPA 2014-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI-1B) - Dopolnjen predlog zakona, nujni postopek, EPA 2013-VIII