Dnevne zakonodajne novosti / 4. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
V protikoronske ukrepe zajetih že skoraj 410.000 zaposlenih
Tema dneva

Zavod RS za zaposlovanje je do četrtka za državne subvencije po protikoronski zakonodaji skupaj prejel 73.409 vlog za 408.210 oseb. 6790 vlog za 36.128 zaposlenih se nanaša na skrajšan delovnik, 66.223 vlog za 369.454 oseb pa na čakanje na delo, od tega 8264 vlog za 29.470 oseb za čakanje po zadnjem zakonu, so pojasnili na zavodu. Za karantene je bilo medtem skupaj do četrtka oddanih 1416 vlog za 2628 zaposlenih, od tega 396 vlog za 640 zaposlenih po četrtem protikoronskem zakonu.(več)

Doslej unovčenih za 40,2 milijona evrov turističnih bonov
Turistične bone je do ponedeljka deloma ali v celoti koristilo 292.561 upravičencev, s tem pa se je v turistični sektor steklo 40,2 milijona evrov, so pojasnili na Finančni upravi RS (Furs). Skupaj je država sicer razdelila za 345 milijonov evrov turističnih bonov, ki jih je mogoče koristiti od 19. junija do najpozneje 31. decembra.(več)

Skupnost socialnih zavodov izstopila iz delovne skupine za covid-19
Skupnost socialnih zavodov Slovenije je včeraj vendarle izstopila iz delovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za delo, saj niso ugodili njihovi ključni zahtevi po umiku okuženih oskrbovancev socialnovarstvenih zavodov v ustrezne kapacitete, so sporočili za STA. Ob tem poudarjajo, da so pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih.(več)

Program razvoja podeželja spremenjen za podporo proizvodnje hrane
Evropska komisija je potrdila najnovejšo spremembo programa razvoja podeželja 2014-2020, ki prinaša odziv na koronsko krizo. Ta omogoča zagon močnega investicijskega cikla, katerega ključni namen je podpreti pridelavo hrane in krepiti odpornost prehranskega sistema v Sloveniji, so izpostavili na kmetijskem ministrstvu.(več)

Akos zbira pripombe pred dražbo frekvenc za mobilne storitve
Akos je objavil informativni memorandum za javni razpis z javno dražbo frekvenc za mobilne storitve, namenjene tudi uvajanju komercialne rabe mobilne tehnologije 5G. Dražbo je pričakovati januarja ali februarja prihodnje leto, vendar bi lahko obsežnejše pripombe na memorandum časovnico podaljšale.(več)

Po odločitvi sodišča iskanje dogovora o odvozu odpadkov iz Pivke in Postojne
Po odločitvi višjega sodišča, da je pogodba o pristopu občin Postojna in Pivka k RCERO Ljubljana veljavna, prek pravnikov in njihovega koncesionarja Publikusa potekajo pogovori o tem, kako zadeve udejanjiti, pravi pivški župan Robert Smrdelj. Sam upa, da bodo našli rešitev, ki bo ugodna za vse in bo uredila tudi vprašanje plačila računov Snagi.(več)

ECB bo obveznice intenzivno odkupovala vsaj do junija 2021
Evropska centralna banka (ECB) bo intenzivno odkupovanje obveznic s ciljem pomagati evropskemu gospodarstvu izvajala še vsaj do junija 2021, je za francoski časnik Le Courrier Cauchois v petek napovedala predsednica ECB Christine Lagarde. Kot je dejala, gre za nujnost ohraniti t. i. varnostno mrežo in zagotavljanje privlačnih pogojev za zagon gospodarstva.(več)

WTO še brez soglasja o začasnem vodji organizacije
Svetovna trgovinska organizacija (WTO) ni uspela najti soglasja o imenovanju enega od svojih štirih namestnikov generalnega direktorja za začasnega prvega moža organizacije. Roberto Azevedo namreč konec avgusta predčasno zapušča vodilno funkcijo v WTO, organizacija pa je zdaj pahnjena pod še večji časovni pritisk.(več)

Strategija od vil do vilic spodbuda prehodu k trajnostnemu prehranskemu sistemu
Strategija od vil do vilic, ki jo je Evropska komisija pripravila za preobrazbo prehranskega sistema, članicam EU postavlja 27 konkretnih ciljev, ki naj bi jih dosegle do leta 2030 in s tem omogočile prehod k trajnostnemu prehranskemu sistemu. Ob tem je slišati očitke, da ukrepi ne upoštevajo različnih izhodiščnih položajev posameznih držav.(več)