Dnevne zakonodajne novosti / 4. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Stranke brez navdušenja nad predlogom prenove volilnih okrajev
Tema dneva

Delovna skupina pod vodstvom ministra za javno upravo Rudija Medveda je parlamentarnim strankam predstavila predlog preoblikovanja volilnih okrajev v vseh volilnih enotah. Predlog po ministrovih besedah ni "doživel aplavza", a ga bodo poskušali uskladiti do naslednjega srečanja pri predsedniku republike. Vsakega poslanca zanima njegov okraj, na ministrstvu pa so po Medvedovih besedah sledili tistemu, kar od njih terja odločba ustavnega sodišča. Kot je dejal, so uravnotežili okraje in bistveno zmanjšali razlike v številu volivcev.(več)

Levica vztraja pri ukinitvi dodatnega zavarovanja že to jesen
Predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je vsebinsko in tehnično točno tak, kot določata koalicijski sporazum in sporazum vlade z Levico, je včeraj ponovil poslanec Miha Kordiš. Ali so možna zbližanja s koalicijo, bo znano na današnjem usklajevanju, a Levica vztraja pri izpolnitvi te zaveze že to jesen in s tem pogojuje podporo proračunu.(več)

Na seji Knovsa o ilegalnih migracijah in kriminalnih združbah
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) se je na odprtem delu včerajšnje seje seznanila s poročilom ženevskega centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF) glede ilegalnih migracij in razvoja kriminalnih združb. Direktor DCAF Anton Travner je opozoril, da je tihotapljenje ena najbolj nevarnih oblik kriminala.(več)

Odbor za zdravstvo o več zahtevah za ustavno presojo
Odbor DZ za zdravstvo se je včeraj seznanil s tremi zahtevami in eno pobudo za presojo ustavnosti zakonskih določb s področja zdravstva. Med njimi je zahteva poslancev SDS in NSi za presojo več določb novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Za nekatere med njimi predlagajo tudi začasno zadržanje izvrševanja, za kar pa po mnenju odbora ni razloga.(več)

Tudi letos šolska shema sadja, zelenjave in mleka
Z začetkom novega šolskega leta se je v osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami začelo tretje leto šolske sheme sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov, ki jo sofinancira EU. Slovenija je za letošnje leto dobila 1,07 milijona evrov, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.(več)

Dodatnih pet milijonov za povečan obseg dela policistov
Vlada je na pristojnem odboru sprejela sklep o razporeditvi petih milijonov evrov iz splošne proračunske rezervacije ministrstvu za notranje zadeve oz. policiji. Sredstva so namenjena kritju stroškov dela na podlagi sporazuma med vlado in obema policijskima sindikatoma oz. za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela policistov.(več)

Hildi Tovšak zaradi zlorabe položaja denarna kazen
Celjsko okrožno sodišče je včeraj po predobravnavnem naroku nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak zaradi zlorabe položaja izreklo denarno kazen v višini 8550 evrov, ki jo mora plačati v treh mesecih. Prav tako mora plačati tudi sodne stroške. Takšno kazen je na podlagi sporazuma o priznanju krivde predlagala tožilka Renata Vodnjov.(več)

Višje sodišče razveljavilo sodbo zoper novinarja Voduška
Mariborsko višje sodišče je po pričakovanju ugodilo pritožbam novinarja Vladimirja Voduška in njegovih zagovornic ter razveljavilo sodbo slovenjegraškega okrožnega sodišča, ki je Voduška septembra lani obsodilo na leto in pol zapora zaradi obtožb za poskus izsiljevanja nekdanjega direktorja Uniorja Gorazda Korošca pred sedmimi leti.(več)

Britanski parlament želi preprečiti brexit brez dogovora
Britanski parlament je pozno sinoči podprl začetek postopka za sprejem zakona, ki bi preprečil izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora. Britanski premier Boris Johnson je po glasovanju že napovedal predčasne volitve. Predlog bo britanski parlament obravnaval danes in o njem predvidoma tudi glasoval.(več)