Dnevne zakonodajne novosti / 26. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Ponovno obvezne maske v zaprtih javnih prostorih
Tema dneva

Ob slabšanju epidemiološke slike v Sloveniji se je vlada odločila za ponovno obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu. V sredo je v predlogu novele tretjega protikoronskega zakona naredila tudi prvi korak k pravni podlagi za uvedbo mobilne aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom in nadzor karanten. Z množično namestitvijo bi lahko preprečili morebitno potrebo po ponovnem strožjem teritorialnem zapiranju, je poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj.(več)

Ob začetku počitnic NIJZ opominja tudi na upoštevanje higienskih ukrepov
V Sloveniji se začenjajo počitnice in dopusti. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opominjajo, da je treba pomisliti tudi na zdravje in varnost, saj je novi koronavirus še vedno prisoten v populaciji. Zato opominjajo na upoštevanje higienskih ukrepov kot so umivanje rok, higiena kašlja in medsebojna razdalja vsaj 1,5 metra.(več)

Podaljšanje prijav za subvencioniranje zaposlovanja nekaterih brezposelnih
Zavod RS za zaposlovanje je podaljšal javni povabili za spodbujanje zaposlovanja brezposelnih in sicer za spodbude za trajno zaposlovanje mladih 2020 do konca julija ter za spodbude za zaposlovanje oseb iz programa učnih delavnic 2020 do 15. novembra. Delodajalci lahko ponudbe predložijo elektronsko, so sporočili z zavoda.(več)

V Sloveniji lani še vedno precej prevzemnih aktivnosti
V Sloveniji je bilo lani kar precej prevzemnih aktivnosti. Uspešno je bilo zaključenih 15 prevzemov, še eden pa se je končal januarja letos. V vseh primerih je šlo za prevzemne ponudbe, v katerih je prevzemnik ponudil plačilo v denarju, izhaja iz poročila ATVP o stanju in razmerah na trgu finančnih instrumentov za lani.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Vlada je na sredini seji sprejela predlog novele tretjega protikoronskega zakona in uredbo o izvajanju ukrepa poroštev za zagotavljanje likvidnostni gospodarstva za omilitev posledic epidemije covida-19. Seznanila se je tudi s poletno napovedjo Umarja, ki predstavlja osnovo za pripravo rebalansa proračuna.(več)

Vlada s predlogom novele za izboljšanje položaja vojakov po 45. letu
Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o obrambi in ga bo poslala v prvo obravnavo v DZ, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Predlog za vojake s specialističnimi znanji predvideva možnost podaljšanja pogodb o zaposlitvi tudi po 45. letu starosti in poenostavlja njihovo prezaposlitev v drug državni organ.(več)

V EU lani 11-odstotno povečanje prošenj za azil, v Sloveniji 33-odstotno
Število prošenj za azil v članicah EU se je v lanskem letu v primerjavi z letom prej povečalo za 11 odstotkov. V Sloveniji se je število prošenj povečalo za 33 odstotkov, z 2875 na 3820, navaja Evropski azilni podporni urad (Easo) v včeraj objavljenem letnem poročilu.(več)

Bruselj predlagal protikoronski proračun EU za prihodnje leto
Evropska komisija je v sredo predlagala proračun EU za prihodnje leto v vrednosti 166,7 milijarde evrov, ki naj bi bil dopolnjen z nepovratnimi sredstvi v višini 211 milijard evrov in posojili v višini približno 133 milijard evrov iz novega svežnja za okrevanje Evrope po pandemiji novega koronavirusa.(več)

Samo Slovenija še ni uskladila zakonodaje o varstvu podatkov
Evropska komisija je dobri dve leti po uveljavitvi splošne uredbe o varstvu podatkov objavila poročilo, ki kaže, da je ta sicer dosegla večino svojih ciljev, a da je potrebnega več sodelovanja pri njenem izvajanju po vsej uniji. Komisija v poročilu tudi navaja, da samo Slovenija še ni uskladila nacionalne zakonodaje z uredbo.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Pravilnik o elektronskem vlaganju prijav v postopkih registracije znamk in modelov
Pravilnik o kakovosti soli
Uredba o izvajanju ukrepa zdravje in varnost iz Operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014–2020
Uredba o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih
Uredba o pogodbenem opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske
Odločbe sodišč
VSRS Sklep Cp 6/2020 - predlog za zavrnitev izvršitve tuje sodne odločbe - nemška sodna odločba - Uredba Sveta (ES) št. 44/2001 (Bruseljska uredba I) - pridržek javnega r...
VSRS Sodba I Ips 33117/2017 - relativna bistvena kršitev določb kazenskega postopka - kršitev pravice do obrambe - izvedensko mnenje - dopolnilno izvedensko mnenje - presoja izv...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo o ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco na Inštitutu »Jožef Stefan« v Ljubljani pod pokroviteljstvom Unesca (MSZNCUI), EPA 1003-VIII
Poročilo o stanju in razmerah na trgu finančnih instrumentov v letu 2019, Letno poročilo Agencije za trg vrednostnih papirjev za leto 2019 in Finančni načrt Agencije za trg vrednostnih papirjev za leto 2020, EPA 1227-VIII
Ostali dokumenti
Uvedba in tek davčnega pregleda